Votul in diaspora, motiv de scandal electoral la Chișinău

de | iun. 5, 2021 | Arhiva, Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, UE | 0 comentarii

Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chișinău a adoptat propunerea lui Maxim Lebedinschi de a deschide doar 139 de secții de votare în diaspora. Numărul este similar cu cel deschis la prezidențialele din 2020. Maxim Lebedinschi a fost consilierul fostului președinte Dodon, liderul socialiștilor. ”Eroii” dodoniști ai zilei care au sfidat legea într-un mod atât […]
Igor Dodon rămâne în arest
Alegerile în diaspora tulbură apele politicii moldovenești

Alegerile în diaspora tulbură apele politicii moldovenești

Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chișinău a adoptat propunerea lui Maxim Lebedinschi de a deschide doar 139 de secții de votare în diaspora. Numărul este similar cu cel deschis la prezidențialele din 2020. Maxim Lebedinschi a fost consilierul fostului președinte Dodon, liderul socialiștilor.

”Eroii” dodoniști ai zilei care au sfidat legea într-un mod atât de obraznic sunt: Maxim Lebedinschi, Vadim Filipov, Vasile Gafton, Veaceslav Agrigoroaie și Andrei Volentir ” a declarat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Declarații dure

În acest context, deputatul PAS a anunțat că „Vom contesta hotărârea vădit ilegală în justiție.”

De asemenea, PAS examinează posibilitatea depunerii plângerii penale pe numele lui Maxim Lebedinschi. „Încălcarea unor norme imperative ale legii nu poate fi lăsată fără niciun fel de acțiuni.”, a scris el.

„În același timp, această hotărâre este primul pas în direcția fraudării alegerilor. Iar fraudării trebuie să ne opunem. Și ne vom opune” a conchis el.

Decizia CEC conform căreia va deschide doar 139 de secții în diaspora va duce la declanșarea unor proteste.

Reacție prezidențială

Președinta Maia Sandu a calificat drept „batjocură” decizia Comisiei Electorale Centrale să deschidă în străinătate 139 secții de votare pentru alegerile anticipate parlamentare de la 11 iulie. Cifra este mai mică decât cea propusă de Ministerul de Externe (190) și decât intenția inițială a CEC (162 de secții). „Somez CEC să-și revadă imediat decizia – să respecte legea și să asigure dreptul la vot”, a declarat Maia Sandu, într-o postare pe Facebook.

„Majoritatea dodonistă din CEC a mers iarăși împotriva poporului și a încălcat criteriile legale ce stau la baza stabilirii numărului de secții de votare în afara țării. Cozile din alegerile prezidențiale, insuficiența buletinelor de vot, numărul mare de înregistrări prealabile au arătat clar necesitatea creșterii numărului secțiilor de vot peste hotare. Somez CEC să-și revadă imediat decizia – să respecte legea și să asigure dreptul la vot.

Încercarea de a bloca votul oamenilor și de a salva pielea hoților Dodon-Plahotniuc-Șor nu va trece!” a mai menționat Sandu.

Secții pentru transnistreni

Pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis organizarea a 44 secții de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În acest fel, consiliul electoral al circumscripției electorale pentru localitățile din stânga Nistrului nr. 37 va constitui secțiile de votare și birourile electorale ale acestora.

În scopul garantării securității procesului de votare la secțiile de votare din localitățile aflate în Zona de Securitate, CEC face apel către observatorii naționali, internaționali şi Comisia Unificată de Control în vederea monitorizării desfășurării pașnice a procesului electoral.

Amintim că, potrivit datelor oficiale din Registrul de Stat al Alegătorilor, în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, sunt înregistrați peste 258 mii cetățeni cu drept de vot. (N.G.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *