Voronin vrea sa dezbine AIE pe care o vede ca pe o creatie a Romaniei

, , , ,
 

Basescu si Voronin 54221In perspectiva deblocarii crizei politice din Republica Moldova, comunistii lui Voronin incearca tactica politica veche de a dezbina si apoi a cuceri. Acestia au anuntat ca nu vor sa negocieze cu blocul politic AIE, alcatuit din PD, PDLM si PL, ci vor sa discute separat cu fiecare partid. De asemenea, Vladimir Voronin a spus ca nu va accepta alta candidatura decat cea a Zinaidei Greceanii pentru cea mai inalta functie in stat. “Acceptam propunerea, numai nu cu alianta, pentru noi alianta nu exista, cu partidele parlamentare da, cu alianta, nu”, a declarat Voronin. El a precizat ca nu va accepta sub nicio forma candidatura lui Marian Lupu la functia de sef al statului. “Pentru noi alta candidatura (in afara de cea a Zinaidei Greceanii) nu exista. Noi nu facem bazar cu tara si cu poporul, noi punem (pe primul plan) interesele tarii, nu functiile”, a adaugat el. Acesta nu a uitat nici de aceasta data sa aduca in discutie vesnica sa obsesie, Romania.

AIE accepta dialogul

Decizia de a negocia cu comunistii a fost luata vineri seara de liderii AIE reuniti la consiliul aliantei.”Eu cred in continuare ca vom reusi sa identificam o solutie in aceasta toamna, urmeaza sa vedem cât de mult coincid afirmatiile cu faptele, inseamna ca in viitorul apropiat vom avea o solutie”, a declarat premierul Vlad Filat.”Avem nevoie de compromis, de flexibilitate, alegerea presedintelui depaseste interesul unui partid”, a adaugat el. “Eu personal manifest flexibilitate, cu detalii o sa revin in cel mai scurt timp. Nu exista nimic mai presus decât sa se ajunga la un compromis. Ne asteptam la responsabilitate si intelgere. Eu pledez pentru un rezultat comun cu mentinerea formatului actual”, a declarat la rândul sau presedintele interimar Marian Lupu. “Noi al cui interes il promovam, interesul nostru national, sau cel al altor tari, chiar si vecine”, s-a intrebat el.

PL face opinie separata

Daca Lupu si Filat s-au declarat dispusi la negocieri separate cu Voronin, nu de aceeasi parere este si seful liberalilor, Mihai Ghimpu. Indignat de refuzul comunistilor de a purta negocieri cu AIE, liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat ca liberalii nu vor dialoga cu opozitia in alt format. „Noi nu discutam aparte, noi avem Alianta. Discutiile se poarta intre putere si opozitie, noi am luat o decizie comuna la Consiliu. Pe liberal-democrati ii priveste. Noi suntem colegi, am luat o decizie de a initia negocieri intre Alianta si PCRM si trebuie s-o respectam. In plus, decizia comunistilor trebuie discutata in Alianta. Abia dupa aceea vom putea spune ce facem”, a declarat Mihai Ghimpu in cadrul emisiunii „In PROfunzime” transmisa de Pro TV Chisinau. Dupa sedinta de vineri a Consiliului, liderii celor trei partide membre ale Aliantei pentru Integrare Europeana au lansat catre PCRM o invitatie de a incepe negocierile in vederea obtinerii unui compromis si identificarii unor solutii de depasire a crizei constitutionale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *