Voronin mizeaza pe cartea rusa la alegerile parlamentare din noiembrie 2010

, , , , ,
 

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, mizeaza pe sprijinul electoral al Kremlinului

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, mizeaza pe sprijinul electoral al Kremlinului

Republica Moldova trebuie să-şi îndrepte cursul spre integrarea în Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, a declarat fostul preşedinte moldovean, liderul Partidului Comuniştilor Vladimir Voronin într-un interviu acordat agenţiei ruse ITAR-TASS, citat de mass-media de la Chisinau. “Este deja clar că UE nu doreşte şi nici nu se mai poate extinde. Pe de altă parte, pentru cetăţenii şi economia moldovenească este mai important să se conecteze la libertăţile europene, decât să aştepte calitatea de membru “mitică” în această organizaţie”, a declarat Voronin pentru ITAR-TASS.
El a amintit că Partidul Comuniştilor a obţinut o victorie clară la alegerile din 2001 anume promovând ideea aderării la Uniunea Rusia-Belarus. „Dar aceasta nu s-a întâmplat. Şi nu din cauza Moldovei. Această Uniune rămâne a fi un factor de neînţelegere şi rămâne doar pe hârtie”, a menţionat fostul preşedinte.

Integrare post-sovietica

În acelaşi timp, Voronin vorbeşte un nou proiect integraţionist în spaţiul post-sovietic. „Astăzi situaţia se schimbă rapid. Cel mai important este că se schimbă semnificativ tipul relaţiilor între statele CSI. Poporul, politicienii ţărilor noastre înţeleg că un nou izvor al modernizării ţărilor noastre poate fi doar un nou proiect integraţionist în spaţiul post-sovietic”, a mai spus Voronin citat de ITAR-TASS. Liderul PCRM vede integrarea în spaţiul post-sovietic după un model similar cu cel al Uniunii Europene. “Să mergi pe această cale în continuare, înseamnă să preiei ştafeta europeană, să uneşti resursele energetice, de transport, infrastructură, dar cel mai important – cele umane. Dacă Uniunea vamală se dezvoltă anume în această direcţie, atunci pentru Moldova este important să se alăture acestui proiect”, a menţionat Voronin, adăugând că eventualitatea unei asemenea integrări va contribui la reglementarea mult mai uşoară a diferendului transnistrean.

Lamentatie comunista

Vladimir Voronin a cerut recent Uniunii Europene să condamne “declaratiile revanşarde” ale prim-ministrului român Emil Boc, pe care le-a calificat sfruntate şi umilitoare. Solicitarea a fost făcută de către liderul comuniştilor într-un interviu acordat Itar-Tass, comentând discursul public al premierului român la New York de săptămâna trecută.
Vladimir Voronin îl acuză pe premierul român că a făcut la New York “declaraţii umilitoare” la adresa Republicii Moldova, relateaza mass-media de la Chisinau. Şeful Executivului român a declarat atunci că “România nu recunoaşte Pactul Ribbentrop-Molotov, care a dus la pierderea Basarabiei de către România”. “Tăcerea actualului guvern din Moldova, precum şi aşa-numitor prieteni europeni ai Moldovei este o dovadă că independenţa şi statalitatea Republicii Moldova este o povară pentru ei”, a spus Vladimir Voronin.  “Este o declaratie umilitoare pentru Republica Moldova şi trebuie condamnată, cel puţin la nivel european”, a declarat Voronin, liderul Partidului Comuniştilor, care sustine că prin aceste gest Europa susţine gestul revanşard al României. Potrivit lui Voronin, pactul Molotov-Ribentropp nu are nicio legătură cu anexarea Basarabiei la Uniunea Sovietică în 1940.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *