Voronin isi apara averea ilegala

, , ,
 

Liderul comunist Vladimir Voronin, suparat pe AIE

Liderul comunist Vladimir Voronin, suparat pe AIE

Vladimir Voronin, liderul PCRM, a solicitat sprijinul comunistilor rusi impotriva „razbunarii politice” a autoritatilor de la Chisinau, care au declansat mai multe anchete privind modul in care familia Voronin a dobandit mai multe proprietati. In timpul recentei convorbiri cu vicespeakerul Dumei de Stat, vicepresedintele Partidului Comunistilor din Rusia, Ivan Melinikov, Vladimir Voronin a acuzat autoritatile de la Chisinau de incalcare a legislatiei nationale si internationale.
La randul sau, vicepresedintele Partidului Comunistilor din Rusia, Ivan Melinikov, si-a luat angajamentul de a sprijini eforturile electorale ale PCRM. Anterior, acesta a declarat ca Partidul Comunistilor din Federatia Rusa intentioneaza sa faca un apel catre toate partidele de stanga din lume, pentru a protesta impotriva deciziei autoritatilor Republicii Moldova de a deschide dosar penal pe numele liderului PCRM, Vladimir Voronin, relateaza mass-media de la Moscova. „In cel mai apropiat timp, comunistii rusi vor discuta serios situatia creata. Vom depune toate eforturile pentru ca toate miscarile de stanga si structurile europene sa reactioneze prompt la ”politismul” conducerii din Moldova”, a mai subliniat vicepresedintele Partidului Comunistilor din Rusia, Ivan Melinikov. Acesta a precizat ca actiunile Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) poarta caracater de represii politice fata de Voronin, gratie conducerii caruia, Republica Moldova a cunoscut o etapa de prosperitate.
Totodata, Melinikov afirma ca sesizarea Procuraturii Generale nu are o baza juridica, iar tot ce s-a intamplat in timpul evenimetelor din aprile 2009 a tinut de mentinerea ordinii publice, pe fundalul unor actiuni vandalice ale protestatarilor. „Intentia AIE de a-l cerceta penal pe Voronin este provocata de socul esecului din 5 septembrie 2010. Actuala guvernare constientizeaza ca nu poate concura cu Partidul Comunistilor”, a mai spus deputatul rus.
Mass-media de la Chisinau a relatat ca Procuratura Generala a Republicii Moldova a cerut Legislativului retragerea imunitatii parlamentare a deputatului PCRM, Vladimir Voronin, pentru a-l pute cerceta penal, privind neglijenta in serviciu, care a dus la moartea unui om. Comisia Juridica a decis ca Procuratura Generala nu a prezentat suficiente argumente in acest sens.

Voroninii milionari

Conform cotidianului Timpul, care citeaza declaratia de venit a lui Vladimir Voronin, acesta detine active in valoare de 5,2 milioane de lei la „FinComBank”, un apartament cu suprafata de peste 230 de metri patrati, un garaj si doua loturi de pamant in satul sau natal. Valoarea acestor bunuri a fost estimata la peste doua milioane de lei. Mass-media locala a mai relatat ca Vladimir Voronin a ascuns pana in 2009 de organele fiscale de la Chisinau, informatia precum ca sotia sa, Taisia Voronin, detine un pachet important de actiuni – in valoare de 6.879.700 lei, in 2007 – la „FinComBank”, unde fiul lui, Oleg Voronin, e presedinte al Consiliului de administratie.
Intrebat de jurnalisti de ce nu a declarat pana in 2008 aceste hartii de valoare, fostul sef al Republicii Moldova a raspuns ca „inainte nu se introduceau membrii familiei in declaratia de avere. Se introducea doar persoana concreta, fizica. Numai eu, de exemplu. Iar din 2006 a fost introdusa si sotia. Feciorul i-a cadonat aceste actiuni in 2004 sau in 2005, sau in 2006. Nu tin minte”. Fostul presedinte nu are insa dreptate cand afirma ca, pana in 2006, legea nu-l obliga sa declare si averea sotiei. In declaratia de avere, depusa la Comisia Electorala Centrala (CEC) la 25 decembrie 2004, atunci cand a candidat pentru functia de deputat, Vladimir Voronin nu a indicat nimic la capitolul „cota-parte a valorilor mobiliare, inclusiv a membrilor familiei, in capitalul unor agenti economici, in perioada 1 ianuarie 2003 – 30 decembrie 2004”.
Potrivit raportului de activitate a BC „FinComBank” pentru anul 2003, Taisia Voronin detinea la sfarsitul acelui an 8,31% din actiunile bancii. Un an mai tarziu, sotia sefului statului nu se mai numara printre actionarii „FinComBank”. Putem presupune ca Taisia Voronin a „renuntat” la hartiile de valoare, deoarece stia ca sotul ei va trebui sa le declare la CEC, uitand ca in document se indica averea pe ultimii doi ani. In 2005, cand Voronin a fost reales presedinte, sotia sa devine din nou actionar la „FinComBank” cu o cota-parte de 5,32%…

Miliardara Katiusa

Ecaterina, nepoata presedintelui Voronin, este cea mai bogata urmasa din RM. Asa afirma un ziar strain, care a publicat un top al copiilor miliardari din CSI, citat de cotidianul Timpul. Desi Moldova nu figureaza la capitolul miliardarilor, doi urmasi de la Chisinau, unul dintre care e nepoata presedintelui Voronin, vor mosteni milioane de dolari, scrie publicatia. Fostul presedinte Voronin nu a comentat aceste afirmatii. „Novoe russkoe slovo” (NRS), o publicatie americana cu fondatori israelieni, a nominalizat cele mai bogate familii din RM. „Din generatia tanara se evidentiaza Ecaterina Voronina, nepoata presedintelui Moldovei. Fiica lui Oleg Voronin, om de afaceri si bancher, a absolvit, in acest an, Liceul „A. Puskin” si a plecat la studii peste hotare. Locul concret se tine in mare secret. Katia insasi a declarat, intr-un interviu acordat unui post de televiziune local, ca, posibil, nu se va mai intoarce in Moldova”, scrie NRS. Autorii articolului invoca niste zvonuri, potrivit carora, in primavara lui 2007, Oleg Voronin ar fi celebrat primul sau miliard de dolari, impreuna cu familia. Publicatia ii nominalizeaza pe cei mai bogati mostenitori si din alte state din CSI si Tarile Baltice, dar precizeaza ca, in ultimii trei ani, in topul est-european al bogatasilor au fost sase ucraineni, cinci romani, patru polonezi, doi cehi, un om de afaceri din Serbia, unul din Muntenegru si unul din Bulgaria, pe cand moldoveni „ca si mai inainte, nu sunt”. Autorii materialului inclina sa explice situatia prin aceea ca informatiile privind situatia financiara in tara au un caracter inchis si nu prin faptul ca din RM s-ar scoate importante sume de bani.
Anterior, mass-media de la Chisinau, a speculat pe seama achizitionarii de catre familia Voronin a unui castel in Marea Britanie, fara ca informatia sa fie confirmata oficial.

Moşia familiei Voronin”, văzută din cosmos

Un teren cu suprafaţa totală de patru hectare, dintre care 1,5 ha repartizate gratuit între 1999 şi 2000, ar fi averea totală pe care o deţine familia Voronin în perimetrul străzilor Ciocârliei şi Pietrarilor, din capitală, potrivit primarului general al municipiului, Dorin Chirtoacă. Astfel, bugetul public ar fi fost prejudiciat cu peste 100 milioane de lei. Este vorba despre o zonă de elită, situată în preajma lacului „Valea Morilor”. La ora actuală, pe aceste terenuri sunt construite deja câteva case de lux, iar altele se află în construcţie.
In cadrul unei recente conferinţe de presă, D. Chirtoacă a arătat jurnaliştilor, pe harta Google, „moşia familiei, care se vede şi din cosmos”. El a precizat că a fost demarată o anchetă de serviciu, în vederea „stabilirii responsabilului care a autorizat modificarea planului general de dezvoltare a cartierului, astfel încât în locul bisericii, a caselor individuale sau pe locul terenului de joacă pentru copii să fie edificat un castel, pentru anumite persoane fizice sau juridice”. Pe terenul cu suprafaţa de 2,04 hectare, adjudecat prin concurs în anul 2006, urmau a fi construite 20 de case particulare, o biserică, un obiect de menire socială şi un teren de joacă pentru copii. De fapt însă, aici, pe o suprafaţă de 1,3 hectare se construieşte o singură casă. Potrivit Planului Urbanistic General al capitalei, iniţial pe acest teren urma să fie extinsă strada Pietrarilor.
Dorin Chirtoacă a mai spus că în actele cadastrale, imobilele din strada Ciocârliei aparţin membrilor familiei lui Vladimir Voronin, ex-preşedinte al ţării – fiul Oleg Voronin, nepotul Alexei Voronin sau fiica Valentina Rusu, dar şi firmele ce le aparţin. „Din cauza acestor abateri, voi cere anularea licitaţiei”, a declarat primarul. Totodată, primarul s-a referit şi la bariera de pe strada Ciocârliei, care nu permite accesul în zona de elită. „Direcţiile Arhitectură şi Transport m-au informat că procedura de instalare a ei nu a fost respectată, ceea ce înseamnă că a fost instalată neautorizat”, a declarat Chirtoacă.

Miliardari prin santaj

Pe durata primului mandat prezidential al lui Vladimir Voronin, feciorul acestuia si persoane din anturajul sau au preluat controlul asupra celor mai profitabile domenii ale businessului: financiar-bancar, energetic, constructii, industria zaharului si a alcoolului, relateaza mass-media de la Chisinau. Averea lui Vladimir si Oleg Voronin a crescut in citiva ani, prin mijloace necinstite, cu zeci de milioane de dolari. Ani la rind, presa din R. Moldova, dar si cea din strainatate a publicat numeroase investigatii ce dezvaluiau afacerile feciorului presedintelui, dobindite prin trafic de influenta si chiar prin santaj. Desi era firesc sa intreprinda masuri adecvate, Procuratura Generala, Centrul pentru combaterea crimelor economice si ale coruptiei sau alte institutii de control nu au reactionat la cele scrise si nu au initiat nici o ancheta pe numele lui Voronin, nu au intentat nici un dosar penal.

„FinComBank” – banca minune

Din 2001, de cind a venit la putere actuala guvernare, „FinComBank”, banca la care Oleg Voronin este presedinte al Consiliului director, a cunoscut o ascensiune uimitoare pe piata financiara din R. Moldova. Din 12 iunie 2002, toate platile pentru serviciile de telecomunicatii oferite de “Moldtelecom” au trecut pe conturile “FinComBank”. Acest transfer s-a facut fara a fi fost organizat vreun tender. Amintim ca “Moldtelecom” este cea mai mare intreprindere din republica, cu un venit anual de peste 700 mln. de lei. Tot in banca lui Oleg Voronin si-a transferat conturile o alta mare intreprindere de stat – Caile Ferate ale Moldovei. De ceva timp, si angajatii celor mai importante institutii de stat cu cel mai mare buget – Ministerul de Interne, Ministerul Apararii, Ministerul Finantelor, Cancelaria de Stat – primesc salariile prin cardurile “FinComBank”. Mai multi oameni de afaceri au recunoscut, in discutii private, ca au fost nevoiti sa-si transfere conturile la “FinComBank”, deoarece persoane din anturajul familiei Voronin le-au “recomandat” sa faca acest lucru. Tot pe conturile bancii respective au ajuns si sursele financiare adunate de la populatie in cadrul diferitelor campanii, inclusiv cea de reconstructie a Manastirii Capriana. Anul 2002 a fost unul de aur pentru “FinComBank”. in acel an, suma activelor totale ale bancii a crescut cu 75,9% si a constituit 302,4 mln. lei. Aceasta crestere s-a datorat, in mare, sporirii depozitelor clientilor cu atentie! – 104% si a altor imprumuturi ale bancii cu (!) 158%. in acel an, profitul net al bancii a fost de 12,7 mln. lei, adica cu peste 50% mai mare decit in 2001. Din 2001 pina in 2003 numarul clientilor “FinComBank” a crescut simtitor de la 9 la 23 de mii. Aceasta ascensiune ireala a fost obiectul unor investigatii ale Procuraturii Generale. Procurorii dispuneau de probe ce confirmau majorarea fictiva a capitalului statutar si alte ilegalitati. Cazul „FinComBank”, insa, a fost musamalizat in urma implicarii unor demnitari de la presedintie.

„Aroma” miroase a Voronin

Fabrica de bauturi alcoolice „Aroma” – cea mai mare de pe piata noastra – a intrat, de anul trecut, in zona de influenta a lui Oleg Voronin. De atunci, „Aroma” refuza sa restituie partenerului sau din Letonia datorii de sute de mii de dolari. Desi „Aroma” a fost actionata in justitie, Judecatoria din Chisinau a luat decizii favorabile rauplatnicului moldovean. Ziarul TIMPUL a intrat in posesia unei scrisori semnate de directorul intreprinderii moldo-letone „Aroma Floris”, Agris Kallion, adresata presedintelui Voronin. Acesta din urma este atentionat despre un caz grav de coruptie, in care e implicat feciorul sau, Oleg Voronin. Precizam ca „Aroma Floris” a fost creata acum zece ani, scopul acestui agent economic fiind livrarea coniacurilor moldovenesti pe piata letona. Partenerul leton a acordat, in aceste scopuri, „Aromei” de la Chisinau credite de 771 mii 979 de dolari, iar acum nu-si poate obtine propriii bani inapoi. Din 1995, afacerea ambilor agenti economic mergea ca pe roate. Pentru anul 2003, cei doi parteneri au planificat rulaje de peste un milion de dolari. in acel an, insa, s-a schimbat conducerea „Aroma”, care a dat peste cap toate planurile. Noua administratie a refuzat nemotivat orice afaceri cu intreprinderea letona. „intreprinderea noastra a nimerit in zona de interese a fiului presedintelui R. Moldova, Oleg Voronin”, le-a raspuns sincer directorul „Aroma”, Ruslan Garbala, partenerilor letonieni. Vladimir Voronin nu a raspuns la scrisoarea directorului „Aroma Floris”.

”Metal-market” mistic

Oleg Voronin este si patronul firmei de constructii “Metal-market”. In ultimii ani, firma respectiva a obtinut mai multe contracte pentru reparatia si renovarea unor obiective din proprietatea statului. „Metal-market” a finalizat lucrarile de restaurare a Casei-muzeu “A. S. Puskin” din satul Dolna. Lucrarile – care au costat mai multe sute de mii de dolari – au fost platite de cunoscuta companie petroliera rusa “Lukoil”. „Metal-Market” a executat si lucrarile de restaurare a Manastirii Capriana. Banii necesari pentru acest scop (deci si pentru venitul familiei Voronin) au fost adunati de la oamenii simpli, participanti la telemaratonul „Salvati Manastirea Capriana”, dar si de la oamenii de afaceri care au fost obligati sa verse sume mari de bani pentru Capriana. De asemenea, firma lui Oleg Voronin a renovat, anul trecut, Hotelul „Codru”, unde sunt cazati, de obicei, membrii delegatiilor oficiale venite in R. Moldova. in plus, „Metal-Market” construieste vile luxoase pe care le vinde la preturi de sute de mii de dolari.

„Transline” – transporta griul moldovenesc peste hotare

Si firma de transporturi feroviare „Transline” si-a extins afacerile. Va prezentam doar una dintre tranzactiile de succes ale acesteia. „Transline” a preluat o datorie de 15 mln. de dolari pentru gaze, in schimbul prestarii unor servicii de transport feroviar. Unii oameni de afaceri de pe piata cerealiera au recunoscut ca au fost indemnati de persoane din anturajul presedintelui Voronin sa solicite serviciile „Transline” pentru a transporta griul moldovenesc in strainatate.
Si urmatoarele firme apartin clanului Voronin: Clinica de medicina estetica „Medazur” (Chisinau), Orbit Entreprise LTD (Gibraltar), SC “Kaolin Impex” (Vaslui), “MSI Trading LTD” (Iasi) s.a.. Amintim, totodata si declaratia lui Valeriu Pasat, consilier la RAO EAS, care a spus ca Oleg Voronin i-a cerut sa-l convinga pe Anatoli Ciubais (presedintele RAO EAS) sa-i cedeze pachetul majoritar de actiuni, detinut la Centrala electrica din Cuciurgan.

Mania pentru automobile de lux

Una dintre marile pasiuni ale feciorului presedintelui sunt jocurile de noroc in cazinouri si masinile scumpe. Se spune ca, intr-o singura zi, el ar fi cheltuit la Cazinoul “Imperial” din Chisinau 45.000 dolari. Una dintre cele mai costisitoare masini ale lui Oleg Voronin, “Maybach”, comandata in Germania, costa 180.000 de euro. Voronin Jr. mai detine un automobil „Toyota Land Cruiser”, un „Mercedes 600” argintiu si un „Jeep Hummer”. Feciorul presedintelui are si doua motociclete – un “Kawasaki” in valoare de 60.000 dolari, si o “Honda”.

Oleg Voronin, tatal bebelusilor

Ancheta jurnalistica realizata de Stefan Candea si Vitalie Calugareanu si publicata de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, a dezvaluit legatura dintre Oleg Voronin si comertul cu ovule si mame surogat, care se numeste BIOTEX, informeaza mass-media. Firma BIOTEX era prezenta pe internet ca fiind intermediar in domeniul fertilizarii in vitro, oferind o baza de date generoasa de mame surogat. Aceasta afacere este condusa de un italian si un german rus, care opereaza din Chisinau si Kiev, iar clientii vin din Italia, Anglia, Germania si Belgia. BIOTEX este si numele firmei de la Chisinau care activeaza la aceeasi adresa cu alte companii unde chiar locuieste fiul presedintelui, Oleg Voronin. In firma apar mai multe personaje din anturajul lui Voronin, inclusiv garda sa de corp asasinata anul trecut.
La sfarsitul anului 2008 ministrul moldovean al Sanatatii, Larisa Catrinici, nu ar accepta ca un copil sa fie vandut sau donat, fara sa stie ca o echipa de jurnalisti investigheaza activitatea unei retele de traficanti de nou-nascuti care activeaza inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova. Mamele surogat sunt racolate din Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Rusia si Uzbekistan. Echipa de jurnalisti a luat legatura cu firma BIOTEX. Jurnalistii au pozat in potentiali clienti: un cuplu de britanici interesati de accesarea serviciilor de mame surogat.
Acestia au fost contactati de Nicola, un cetatean italian care pe site-ul russorogate.com, unde isi face reclama reteaua, se semneaza Nicola Colucci. Dupa mai multe luni de discutii prin e-mail jurnalistii au aflat ca Nicola este un intermediar si ca adevaratul administrator al afacerii este un anume Albert Mann. “Falsii parinti” au primit un model de contract al pachetului VIP: 30.000 de euro este costul unui copil nascut printr-o mama surogat aleasa din baza de date a firmei, toate cheltuielile incluse. In aceasta afacere orice poate fi aranjat, chiar si nasterea unui copil de catre o mama surogat cu donator de sperma strain de cuplul care plateste. Jurnalistii au aflat ca ca toata operatiunea se poate desfasura in clinicile firmei din Chisinau sau Kiev. Site-ul BIOTEX http://russurrogate.com a fost sters de pe internet, reaparand inregistrat insa in Ucraina si nu in Republica Moldova.

Salariu de milionar

Omul de afaceri Oleg Voronin a ridicat salarii de milioane de lei de la compania Moldconstruct Market, desi conducerea firmei neaga ca ar avea vreo legatura cu fiul fostului presedinte. Postul Jurnal TV a intrat in posesia unor fise de verificare a impozitului, detinute de Serviciul Fiscal de Stat, in care figureaza numele lui Oleg Voronin si care demonstreaza ca acesta a fost angajat al firmei Moldconstruct Market SRL, cu salarii anuale de ordinul milioanelor. Postul nu precizeaza cum anume a obtinut documentele fiscale.
Astfel, in anul 2004, Voronin Jr. s-a ales cu un salariu de 956 de mii 254 de lei. In anul 2005, leafa acestuia a constituit deja 1 milion 214 mii 634 de lei, iar in 2006 acesta a obtinut 1 milion 291 de mii 532 de lei. Salariul lui Voronin a crescut vertiginos in anul 2007, cand acesta a obtinut aproape 2 milioane de lei (1 milion 902 mii 595 de lei). Totodata, in anii 2008-2009, salariul anual al lui Voronin jr. s-a redus substantial, acesta fiind remunerat cu 502 mii de lei si, respectiv, 549 mii 213 lei. In total, in perioada anilor 2004-2009, Oleg Voronin a obtinut, doar de la compania Moldconstruct Market, un venit de 6 milioane 516 mii de lei.
Anterior, el a declarat ca are la aceasta companie doar “prieteni”, directorul firmei, Angela Scerbina, declarand ca “Oleg Voronin nu este angajat al companiei Moldconstruct Market si nu are nicio legatura cu activitatea companiei”, fara a preciza insa daca acesta a fost angajat anterior. Potrivit ziarului Timpul, Oleg Voronin si-a dat demisia din functia de economist al Moldconstruct Market pe 1 ianuarie 2010, dupa ce au aparut informatii despre tranzactiile dubioase efectuate prin cardul sau bancar, investigate de organele de drept. Acelasi ziar scrie ca in 2008, Voronin Junior ridica la aceasta firma un salariu de 30 de mii de lei, cat avea insusi directorul Moldconstruct Market. In acealsi timp, pe site-ul oficial al bancii care-i apartine, FinComBank, in CV-ul lui Oleg Voronin ca de cel putin 5 ani este economistul Moldconstruct Market.
Compania de constructii a intrat in vizorul mass-media dupa ce primarul capitalei a acuzat ca aceasta a cumparat 2,4 hectare de teren in capitala, la un pret de 10 ori mai mic decat cel real. Centrul Anticoruptie a deschis un dosar penal pe faptul neglijentei in serviciu comisa de unii fosti functionari de la primarie si consiliu, care au alocat terenul. Potrivit CCIEC, bugetul municipal a fost prejudiciat cu 25,5 milioane de lei. Conducerea firmei sustine insa ca tranzactia a fost perfect legala, iar dosarul este unul politic.

Pădurea Ţiganca, vechea-noua reşedinţă a clanului Voronin

Deşi guvernarea comunistă a căzut, situaţia celor 696 ha de pădure de la Orhei, împrejmuită cu sârmă ghimpată, e la fel de enigmatică ca şi în 2007, când constatasem că Agenţia Moldsilva semnase un contract de arendă, valabil până în 2025, care presupunea exploatarea fondului forestier contra unei taxe anuale de 23 de lei pentru un hectar. Beneficiari erau Asociaţia obştească «Far» şi cetăţeanul Ion Popescu, relateaza mass-media de la Chisinau. Surse locale au declarat că, în afacere, este implicat Oleg Voronin. Ulterior a fost mediatizată o informaţie oficială, din care aflam că stăpâniii celor 696 de hectare de codri erau cei mai mari vânători, în frunte cu Vladimir Voronin. Astfel, în spatele Asociaţiei «Far» şi a cetăţeanului Ion Popescu stăteau mai mulţi «acţionari»: Miculeţ, de la BMW, Chirtoacă, de la DAAC-Hermes, Vasile Tarlev, Anatol Popuşoi ş.a. Deloc întâmplător, aşa-zisa «ohraneaemaia zona» de la Ţiganca fusese declarată teritoriu secret, accesul locuitorilor din satele învecinate, Trebujeni, Susleni, Molovata, Holercani, Oxintea, fiind limitat.
La şedinţa Consiliului raional Orhei din 2 august 2007, fiind sesizaţi de mai mulţi cotaşi că «porcii din pădure le distrug ogoarele», a fost formata o comisie, pentru a examina litigiile. Comisia era condusă de vicepreşedintele raionului, Sergiu Muravschi, din ea făcând parte consilierii raionali Valeriu Covaş, Mihai Tihon, Vladimir Bobeică şi subsemnatul. Directorul întreprinderii silvice din Orhei, V. Scutelnic, ne-a avertizat «că nu-i de nasul nostru examinarea atarei probleme». De fapt, a avut dreptate Scutelnic, care este şi consilier raional din partea PCRM. După vizita noastră la conacul de la Ţiganca, şeful ocolului silvic, Anatol Urbanovici, a fost forţat să părăsească cantonul, iar Valeriu Covaş a prevenit membrii comisiei că a aflat despre o «afacere murdară», urzită contra noastră. Era vorba de plasarea unor droguri, armament ori de organizarea unei mituiri. În scurt timp, initiatorul comisiei a fost reţinut de poliţişti, fiindu-i «depistate» în garaj o mină sub roata maşinii şi trei grenade într-un congelator.
În 2008, odată cu numirea în post a comisarului de poliţie V. Grădinaru, la Orhei s-a instaurat o adevărată dictatură poliţienească, relateaza surse locale, citate de mass-media. Nicio autoritate locală nu a îndrăznit să calce pe la Ţiganca, iar oamenii din Trebujeni îşi apărau singuri ogoarele de invazia porcinelor. Şi atunci nu au fost apăraţi de oamenii legii. Mai mult, Ilie Beţco şi Alexandru Balan au fost reţinuţi de poliţişti în timp ce atacaseră un mistreţ pe ogoarele lor. Ambii s-au ales cu dosare penale.
În 2009, primăvara, actualul procuror de Orhei, Valeriu Smochină, a decis să se deplaseze la Ţiganca, dar paza nu i-a permis accesul. După plecarea lui Voronin de la reşedinţa de la Condriţa, trebujenenii spun că toate bunurile de acolo au fost cărate la Ţiganca, iar mass-media a scris că familia Voronin doreşte ca, în acest colţişor de rai, să-şi petreacă restul vieţii, devenind pe bune proprietarul pădurii.

Demers juridic

În decembrie 2009, un alt demers a fost inaintat preşedintelui interimar al R. Moldova, M. Ghimpu, cerând să fie trase la răspundere persoanele vinovate de comiterea fărădelegilor din codrii Orheiului: împrejmuirea cu sârmă ghimpată, distrugerea porţiunilor de pădure, înălţarea diferitelor construcţii neautorizate ş.a. Răspunsul a fost dat de Procuratura Generală. Mihai Uglea, procuror în Secţia investigaţii financiar-economice şi protecţia drepturilor omului, a precizat ca «în urma controlului, s-a constatat că Agenţia pentru Silvicultură Moldsilva, la 10 martie 2008, a semnat cu Biotex-com SRL un contract de arendă a terenurilor din fondul forestier în scopul gospodăririi cinegetice (vânătorii), terenuri ce fac parte din pădurea Ţiganca şi Rotunda, cu suprafaţa de 696,7 ha. Plata de arendă a fost stabilită de 315 lei/ha.
Transmiterea în arendă a fost efectuată de factori de decizie ai Moldsilva cu încălcarea mai multor acte normative ce reglementează domeniul dat, în consecinţă, statului fiindu-i cauzate daune în proporţii considerabile. Pe acest fapt, Procuratura Generală a iniţiat o cauză penală, în baza art. 328, alin. 1, Cod Penal — excesul de putere. Concomitent, a fost înaintată la Curtea de Apel Economică o cerere de chemare în judecată privind rezilierea contractului respectiv de arendă, precum şi obligarea OCT Orhei de a anula înscrierea din registrul bunurilor imobiliare a dreptului de arendă al «Biotex-com» SRL asupra loturilor de teren în litigiu».
Până în prezent, nu cse cunosc conditiile in care au fost reziliate contractele cu foştii stăpâni, Asociaţia „Far» şi Ion Popescu, dar apariţia Biotex-com SRL corespunde zvonurilor că «mai marii» vânători ai Moldovei au decis să-i doneze lui Voronin pădurea. La Camera Înregistrării de Stat am fost informaţi că Biotex-com are doi fondatori, Margareta Malcoci şi Angela Scripcaru. Prima deţine 85% din fondul statutar şi este administratoarea firmei, înregistrată pe str. Mesager, 5/2 din Chişinău. Serviciul de telecomunicaţii nu deţine date despre o astfel de firmă pe adresa respectivă.
Totodata, la Curtea de Conturi a fost prezentat un raport al Departamentului de audit despre situaţia din silvicultură. În raport se arată că arenda fondului forestier de către Biotex-com SRL a fost făcută, la 10 martie 2008, «netransparent, fără organizarea şi efectuarea unei licitaţii publice. Nu s-au inventariat nici construcţiile edificate anterior de un alt arendaş, «Ton» SRL, bazinul cu suprafaţa de un hectar şi «Casa vânătorului».
În urma auditului, s-a mai aflat, cei de la «Ton» au reziliat contractul încheiat pe un termen de 29 de ani, ca a doua zi să fie semnat un acord cu cei de la «Far» şi cu Ion Popescu. Curtea de Conturi a stabilit că, după rezilierea contractului, în septembrie 2007, SRL «Ton» a comercializat către Biotex-com, care încă nu era stăpân al pădurii, valori materiale în sumă de 360 mii de lei, inclusiv bazinul acvatic în valoare de 12,1 mii lei, fără documente ce ar confirma dreptul de proprietate. De fapt, acest Biotex-com, după cum reiese din raport, a proiectat şi a construit conacul boieresc încă în 2005, doar printr-un acord fără număr şi dată al directorului ÎS Orhei, V. Scutelnic. Tot în mod nelegitim, primarul comunei Trebujeni a eliberat pentru construcţia conacului autorizaţiile necesare, documente anulate prin decizia consilierilor locali la 4 februarie 2010.
Mai mulţi trebujeneni sunt indignaţi de faptul că localitatea lor nu este gazificată, pe când doar la 3 km de sat, în pădurea Ţiganca, încă în 2006, a fost montat un gazoduct finanţat din investiţiile capitale ale bugetului republican. Antreprenor general a fost SRL «Ialoveni Gaz», iar lucrările au fost efectuate de «Dubăsari-Coşniţa Gaz». Suma investiţiilor capitale de stat, alocate pentru dezvoltarea infrastructurii din pădurea Ţiganca, rămâne un secret al vechii guvernări. Se ştie însă că, acum 3 ani, apa se pompa la Ţiganca, printr-o conductă a statului, tocmai de la Holercani. Când s-a acumulat o datorie de circa 3 mil. de lei pentru energia electrică, aceasta a fost achitată de stat. Ani la rând, de mai multe datorii faţă de buget a fost «amnistiată» ÎS Orhei. După cum ne-a relatat proaspătul director-interimar al întreprinderii, Nicolae Streche, actualmente toate conturile bancare sunt blocate, deoarece s-a creat o datorie de 4 mil. de lei faţă de buget. În opinia sa, pe aceşti bani, la Ţiganca s-au înălţat mai multe gospodării auxiliare: grajd pentru cai, depozit, subsol, moară, căsuţe pentru odihnă, cuptor pentru frigărui, alte acareturi care, la 1 iunie 2009, au fost transmise în chirie către Biotex-com, fiind stabilită o plată lunară de doar 6 mii de lei. Auditul a stabilit selectiv o utilizare ineficientă a resurselor financiare de către fosta administraţie a ÎS Orhei, în sumă de 731,9 mii lei.

Inflatie de terenuri

La randul sau, si comisia Consiliului raional Orhei s-a deplasat la sectorul forestier Ţiganca, făcând înconjurul terenurilor «arendate». Comisia a constatat că cele 696,7 ha oficializate în contract sunt, în realitate, mult mai multe, după sârma ghimpată fiind închise drumuri de acces, porţiuni de terenuri agricole, acaparate sau cumpărate de la cotaşi. La hotarul cu raionul Criuleni, au apărut noi sectoare de pământ arabil, împrejmuite cu sârmă ghimpată, pe care se văd construcţii similare celor de la Ţiganca. În mijlocul câmpurilor, sunt instalate indicatoare rutiere, iar un localnic spune că, pe la finele anului 2008, o maşină a vânătorilor aleşi, după un chef, a luat-o razna prin ogoare, încurcând drumul.
Toate porţile de la pădure erau încuiate cu lacăte, în timp ce sârma ghimpată, pe unele porţiuni, cedase sub puterea mistreţilor, fiind observate cărări de copite ducând spre cotele oamenilor. Constatăm că, dacă lucrurile nu se schimbă, zeci de hectare de terenuri agricole vor fi distruse de sălbătăciunile din pădure. Lângă aşa-zisa casă a vânătorilor am descoperit cu totul alt tablou decât cel văzut acum 3 ani. Iazul şi conacul au fost reamenajate. A apărut şi o cascadă improvizată, mai multe edificii pentru petreceri, căsuţe auxiliare de odihnă. S-a mai construit încă un iaz, voliere pentru fazani, păsări de casă, chiar şi una pentru purcei, unde un mistreţ închis era în aşteptarea marilor vânători. În deal a apărut o fântână arteziană modernă.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *