Voronin, interzis la presedintie

, ,
 

Premierul Vladimir Filat se lanseaza in cursa prezidentiala din Republica Moldova

Premierul Vladimir Filat se lanseaza in cursa prezidentiala din Republica Moldova

Fostul presedinte comunist, Vladimir Voronin, nu va putea candida la posibilele alegeri prezidentiale din luna noiembrie 2010, la functia de presedinte al Republicii Moldova, relateaza mass-media de Chisinau, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a pus astfel punct tuturor polemicilor pe acest subiect, raspunzand la sesizarea Parlamentului si declarand clar ca nicio persoana nu poate detine mai mult de doua mandate consecutive de presedinte, lucru care nu poate fi interpretat in niciun fel. Dupa doua ore de deliberari, Curtea a dat interpretare controversatului articol cu privire la detinerea mandatului de presedinte. „Curtea Constitutionala a hotarat ca persoana care a indeplinit functia de presedinte al RM timp de doua mandate consecutive nu poate candida pentru al treilea mandat daca a intervenit vacanta functiei, asigurata prin interimat. Hotararea este definitiva si nu poate fi atacata”, a declarat presedintele Curtii Constitutionale, Dumitru Pulbere. Vladimir Voronin a detinut doua mandate consecutive de prsedinte al Republicii Moldova. din anul 2001 si pana in 2009.
Un alt subiect controversat de discutii in acest sens l-a constituit pana acum interimatul asigurat de Mihai Ghimpu, care, potrivit unora, reprezinta o intrerupere a mandatelor prezidentiale. Totusi Curtea a constatat ca interimatul functiei de presedinte nu constituie o intrerupere a mandatelor.
„O persoana care a exercitat consecutiv doua mandate prezidentiale nu poate candida pentru al treilea imediat dupa exercitarea interimatului functiei de catre o alta persoana. Aceasta prevedere nu se schimba nici in cazul in care se va schimba modul de alegere a presedintelui”, a declarat reprezentantul Presedintiei, Marina Secareanu. O declaratie similara a fost facuta si de catre reprezentantul Parlamentului, Ion Creanga. „In opinia Guvernului, o persoana nu poate detine mai mult de doua mandate consecutiv si nu poate pretinde la al treilea mandat dupa asigurarea interimatului de catre o alta persoana. Speram ca aceasta va fi si interpretarea oficiala a Curtii Constitutionale”, a declarat, la randul sau, viceministrul Justitiei, Gheorghe Susarenco.

Filat candidat

Premierul de la Chisinau Vladimir Filat a declarat ca nu exclude o candidatura a sa la postul de presedinte al Republicii Moldova, relateaza mass-media de la Chisinau. „Partidul Liberal Democrat își propune să dea președintele acestei țări. Am un mesaj pentru cei care mi-au transmis să nu candidez. Motivul pentru care am insistat încă din 2008 ca cetățenii să-și aleagă președintele direct, este pentru că ei trebuie să aleagă din mai multe opțiuni. R. Moldova are nevoie de un președinte pragmatic, hotărât, care nu poate apărea decât dintr-o competiție reală. Moldova are nevoie de un președinte legitim. PLDM va avea un candidat propriu la alegerile prezidențiale. Eu nu voi permite să mi se spună ce mi se potrivește, pe ce scaun să mă așez sau să mi se arate ce trebuie să fac. Candidatura PLDM la funcția de președinte se va discuta la Congresul partidului unde vom decide pe cine vom înainta”, a declarat acesta azi, la o conferinta de presa la Chisinau.
„In ultima perioada de timp simt niste presiuni asupra mea: „ca-i premier bun, ca poate nu ar trebui sa candideze”, insa voi lua o decizie la timpul potrivit si vreau sa va asigur ca daca am demostrat ca pot sa fiu un prim-ministru bun, o sa demostrez ca pot sa fiu si un presedinte bun” sublinia anterior premierul Vlad Filat, in cadrul intalnirii cu locuitorii raionului Straseni.

AIE de criza

Referindu-se la referendum, alegeri parlamentare si prezidentiale, Filat a subliniat ca Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) s-a angajat intr-o actiune de reformare a Constitutiei pentru a oferi cetateanului dreptul de a-si alege presedintele, dar nu de a-l vota. Mass-media locala aminteste ca anterior, prim-ministrul Vlad Filat, liderul PLDM, a refuzat sa precizeze daca va candida sau nu la functia de sef al statului, specificand ca partidul va decide care va fi candidatul sau la aceasta functie.
Fiecare partid din Alianţa de guvernamant de la Chisinau va avea propriul candidat în cursa pentru prezidenţiale, relata anterior si postul de stiri PublikaTV. Potrivit sursei citate, declaraţia a fost făcută de către liderul PLDM, Vlad Filat, care a subliniat ca viziunile şi opţiunile formaţiunilor din AIE sunt diferite, iar electoratul trebuie să aibă posibilitatea „să-l aleagă pe cel mai bun”. „Alianta este compusă din 4 partide, care pe alocuri au si puncte diferite de vedere pe anumite chestiuni. Nu e o problemă dacă vor avea si candidati diferiti. Oamenii trebuie să aibă posibilitatea să aleagă”, a precizat acesta în cadrul unei interventii la postul de stiri de la Chisinau.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *