Voronin forteaza alegerile parlamentare anticipate

, ,
 
Liderul PCRM, Vladimir Voronin, vrea alegeri anticipate

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, vrea alegeri anticipate

Fostul presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, liderul Partidului Comunistilor (PCRM) de la Chisinau, a declarat, intr-un interviu acordat agentiei Novosti Moldova, si preluat de KARADENIZ PRESS,  ca alegerile anticipate sunt inevitabile. „De alegeri are nevoie nu Partidul Comunistilor. De alegeri are nevoie societatea moldoveneasca. Pentru cei cu nervii slabi este o incercare sa vezi aceasta clounada permanenta din Parlament, aceasta debandada de decizii, sa se simta din nou la mijlocul anilor 90. Oamenii sint acum mult mai fermi decit la 29 iulie (data ultimelor alegeri parlamentare). Si ei pentru prima data dupa mai multi ani asteapta intr-adevar alegerile. Iar Partidul Comunistilor, in ultima jumatate de an de opozitie, a obtinut o experienta noua, care ne va ajuta sa nu ne dezmagim alegatorii nici in timpul alegerilor, nici dupa ele” a declarat fostul general de militie sovietic.
„Noi consideram ca in R. Moldova nu exista nici un fel de criza constitutionala, noi vedem originea problemelor nu in imperfectiunea Legii Supreme, ci in  nepriceperea politicienilor nostri de a gasi limbaj comun, a identifica impreuna solutii pentru situatiile contradictorii si de impas” a adaugat Voronin referindu-se la intrevederea avuta cu presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio.

Reforma dupa alegeri

„In primul rind, noi sintem de acord cu Comisia de la Venetia ca modificarile la articolul 78 al Constitutiei sint necesare sa fie adoptate nu la referendum, ci in Parlament. In al doilea rind, modificarile adoptate vor avea putere reala deja dupa alegerile parlamentare. Iar alegerile ca atare, potrivit pozitiei lui Gianni Buquicchio, trebuie sa se desfasoare in cele mai rezonabile termene, care sint posibile dupa dizolvarea actualului Parlament la 16 iunie. Cu alte cuvinte, potrivit regulilor noi de joc, intrucitva simplificate, noul Presedinte va fi ales deja de urmatoarea componenta a Parlamentului” a adaugat Voronin. Declaratiile liderului PCRM sunt contrare pozitiei prezentate de actualul presedinte al Parlamentului de la Chisinau, Mihai Ghimpu, care a lasat sa se inteleaga ca Partidul Liberal prefera adoptarea noii Constitutii in urma unui referendum.
Reamintim ca liderii formatiunilor politice care formeaza majoritatea parlamentara in cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana (n.r.- Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat, Alianta Moldova Noastra, Partidul Democrat) nu au ajuns la un consens privind modalitatea de adoptare a modificarilor constitutionale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *