Voronin continua razboiul cu ASCOM

, , , , ,
 

SIS, arma anti-ASCOM

SIS, arma anti-ASCOM

Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) al Republicii Moldova a furnizat autoritatilor din Republica Kazahstan „sute” de documente si rapoarte secrete privind activitatea concernului ASCOM, relateaza surse din cadrul SIS, citate in exclusivitate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform surselor citate, in perioada 2006 – 2009 (n.r.- in timpul celui de-al doilea mandat prezidenţial al lui Vladimir Voronin), mai multe delegatii ale SIS si serviciilor de informatii kazahe au efectuat vizite in Kazahstan, si respectiv Republica Moldova, unde au avut loc consultari bilaterale privind activitatea ASCOM si familia Stati. Oficialii SIS au mai declarat ca partea kazaha a solicitat sprijinul SIS si dupa schimbarea guvernarii de la Chisinau din 2000, dar ca liderii Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) si actuala conducere a SIS au refuzat continuarea colaborarii cu structurile de securitate de la Astana.

Decoratii secrete anti-ASCOM

Saptamana trecuta, mass-media de la Chisinau, a dezvaluit ca fostul presedinte al tarii, Vladimir Voronin, a oferit, in secret, distinctii de stat unor oficiali rusi din conducerea serviciilor secrete de la Moscova. Astfel, potrivit Serviciului de presa al Presedintiei de la Chisinau, in decembrie 2001 si iunie 2003, Vladimir Voronin a conferit Ordinul “Stefan cel Mare” fostului sef al Serviciului Federal de Securitate (FSB), general-maiorului Veaceslav Usakov, generalului de armata Nikolai Patrusev si lui Serghei Lebedev, fost director al Serviciului de Informatii Externe al Federatiei Ruse. Actualmente, Patrusev este secretarul Consiliului rus de securitate, iar Lebedev este presedintele executiv al Comitetului CSI. Potrivit presei ruse, pana a deveni sef al FSB, Veaceslav Usakov a fost responsabil de o directie a serviciilor secrete ruse care veghea de fostele tari ale URSS. Si generalul Nikolai Patrusev apare in presa rusa ca o persoana controversata.
Reamintim ca ordinul “Stefan cel Mare” este cea mai inalta distinctie militara din Republica Moldova. Este din argint si poleit cu aur si se confera pentru “acte de eroism si conducere iscusita a operatiunilor militare si pentru alte merite deosebite in apararea libertatii si independentei Republicii Moldova”.

Atacuri pe toate fronturile

Implicarea servicilor secrete din Federatia Rusa, sau cel putin a unui grup de interese din interiorul comunitatii ruse de informatii, a fost speculata de mass-media de la Chisinau. Astfel, Artur Resetnikov, seful Serviciului de Informatii si Securitate – tot el, nepotul fostei prime doamne, Taisia Voronin – a trimis o „cifrograma” catre directorul Serviciului Federal de Securitate din Rusia, generalul de armata N. P. Patrusev, in care il informeaza ca „SIS al RM efectueaza un complex de masuri de control privind Grupul Industrial-Financiar ASCOM, suspectat de operatiuni valutare ilicite care pot fi calificate ca „spalare de bani”. „Conform datelor de care dispunem, ASCOM are pe teritoriul FR o reprezentanta in or. Celeabinsk, prin intermediul careia desfasoara activitati economice. Afara de aceasta, potrivit informatiilor ce ne-au parvenit, intre ASCOM si Compania „Gazprom” au fost incheiate o serie de acorduri privind transportarea gazelor naturale din Republica Kazahstan catre tarile europene prin sistemul de conducte apartinand „Gazprom”. (…) „Avand in vedere cele expuse mai sus, rog sa dispuneti verificarea si trimiterea catre SIS al RM a informatiilor privind activitatea ASCOM si a reprezentantei sale din or. Celeabinsk de pe teritoriul FR, situatia financiara a acestuia, suma impozitelor platite, eventualele abuzuri comise; relatiile economice cu intreprinderile de petrol si gaze din FR, acordurile incheiate si volumele contractate cu „Gazprom”.
Conform surselor SIS, citate in exclusivitate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, cifrograme de acest fel au fost trimise si serviciilor secrete din Azerbaidjan, Turkmenistan, Uzbekistan, Ucraina si Belarus, foste republici sovietice din cadrul Comunitatii Statelor Independente (CSI) unde ASCOM si familia Stati dispun de diferite proprietati si afaceri, majoritatea in domeniul energiei, gazelor si petrolului.

Scrisoare de razboi

O dovada clara a politicii lui Vladimir Voronin de anihilare economica si politica a adversarilor sai directi este scrisoarea pe care, in data de 6 octombrie 2008, presedintele Vladimir Nikolaevici Voronin a adresat-o omologului sau kazah, Nursultan Abisevici Nazarbaev. „Stimate Nursultan Abisevici, RM saluta dezvoltarea relatiilor economice intre tarile noastre, care contribuie la intarirea prieteniei si colaborarii dintre Moldova si Kazahstan, dintre popoarele noastre. Noi urmarim cu atentie aceste procese si incurajam dezvoltarea lor. Cu regret, au loc cazuri de folosire in scopuri meschine a relatiilor dintre tarile noastre. Drept un astfel de exemplu negativ poate servi asa-numitul om de afaceri „moldovean” Anatol Stati, care se ocupa cu extragerea petrolului si gazelor pe pamantul Kazahstanului. In realitate, in acest business nu exista nimic moldovenesc, decat locul de nastere al businessmanului… Dupa ce si-a ascuns veniturile de pe urma activitatilor anterioare din Romania si Turkmenia in zone internationale off-shore, el se prezinta acum in Kazahstan ca un investitor strain. Un fapt care merita cea mai serioasa atentie este folosirea de catre el a veniturilor obtinute din subsolul Kazahstanului pentru investitii in teritoriile supuse sanctiunilor comunitatii internationale, inclusiv ale ONU – de exemplu, in Sudanul de Sud. Acest „business pe sange” aduce prejudicii serioase imaginii si reputatiei internationale atat ale tarii care ii ofera posibilitatea sa castige bani, cat si ale tarii din care provine businessmanul. In ultimul timp, pentru a asigura businessului sau o acoperire politica, A. Stati a inceput sa se amestece in formarea politicii de cadre si politicii externe a Moldovei, creand un lobby corupt din adepti ai incheierii acordurilor comerciale interstatale cu subiecti supusi sanctiunilor ONU. El pune la cale si finanteaza actiuni propagandistice, finanteaza intr-o forma netransparenta formatiuni politice aflate in opozitie fata de puterea actuala” se arata in scrisoarea lui Voronin. „Stimate Nursultan Abisevici! Avand in vedere relatiile de prietenie dintre tarile noastre si dintre mine si Dvs. personal, vreau sa cred ca informatiile pe care vi le-am adus la cunostinta vor contribui la intarirea in continuare a increderii intre noi si popoarele noastre, la dezvoltarea unor relatii libere de afaceristi dubiosi (…)”, incheie liderul comunist, fost presedinte al Republicii Moldova in perioada 2001-2009.
Un reprezentant al companiei, citat de mass-media locala, a declarat, sub protectia anonimatului, ca „exista un lucru pe care nu-l stie sau se preface ca nu-l stie dl Voronin, dar cu siguranta ar trebui sa-l cunoasca Oleg Reidman, consilierul sau economic (care, se pare, nu e strain de aceasta scrisoare). Companiile publice, precum sunt si cele din Grupul ASCOM, nu pot sa-si tainuiasca veniturile, ele fiind supuse, trimestrial, unui audit obligatoriu, de catre auditori internationali. Astfel, activitatea lor financiara este absolut transparenta”. Astfel, considera mass-media de la Chisinau, scrisoarea presedintelui RM are o tinta concreta: Grupul Industrial-Financiar ASCOM SA, al carui presedinte este Anatol Stati – si o misiune la fel de clara: distrugerea la comanda politica a unei forte financiare care, in imaginatia lui Vladimir Voronin, ar putea finanta opozitia moldoveneasca.

Cine este ASCOM?

Grupul Industrial-Financiar ASCOM SA este o societate cu capital privat din RM, creata in 1994. Din 1995, ASCOM s-a orientat preponderent spre industria petrolului si a gazelor, in speta explorarea si exploatarea campurilor petroliere, extinzandu-se treptat in mai multe regiuni ale lumii. La ora actuala, ASCOM detine in Kazahstan – prin companiile sale afiliate, conform unor contracte de impartire a productiei cu guvernul kazah – patru blocuri din zona Marii Caspice. Doua dintre ele se afla deja in perioada de exploatare, asigurand o productie de 55.000 barili echivalent titei pe zi. Pe aceste doua blocuri s-au efectuat deja toate lucrarile de infrastructura, realizandu-se un sistem integrat de productie, de la extractia si tratarea hidrocarburilor pana la pomparea lor in conductele magistrale. Pe celelalte doua blocuri, acum in faza de explorare, au fost descoperite rezerve comerciale de hidrocarburi care, de facto, tripleaza rezervele de pana acum ale ASCOM din Kazahstan. De asemenea, ASCOM finalizeaza constructia uneia dintre cele mai mari uzine LPG din Kazahstan, cu o capacitate de prelucrare de pana la zece milioane metri cubi de gaze naturale pe zi. In acelasi timp, un grup de companii cu participarea ASCOM efectueaza lucrari de explorare pe un bloc din Sudan, tot in baza unui contract de impartire a productiei, indeplinind prima etapa a programului seismic si realizand pana in prezent forajul a trei sonde de cercetare. La fel, in Irak, ASCOM a facut de curand evaluarea unui camp petrolier, cu drept de a semna cu guvernul acestei tari un contract de impartire a productiei pe blocul respectiv. Recent a inceput si constructia unei rafinarii in nordul Irakului, capabila sa produca carburanti de tip Standard Euro, care va fi finalizata in scurt timp.
Vorbind despre rolul ASCOM in viata economica a RM, trebuie sa constatam ca, din pacate, dorinta sincera a companiei de a se implica in realizarea unor proiecte legate, inainte de toate, de dezvoltarea sectorului energetic al tarii a ramas doar la nivelul bunelor intentii, din cauza refuzului arogant al autoritatilor comuniste de a conlucra cu ASCOM. Iar aceste bune intentii insemnau: participarea la construirea infrastructurii necesare pentru aprovizionarea pe termen lung a RM cu gaze naturale, livrarea unor volume importante de gaze, la preturi extrem de avantajoase, de pe zacamintele exploatate de ASCOM in Asia Centrala, construirea unei centrale electrice de 450 MW la Balti, care sa functioneze tot pe baza gazelor aduse de ASCOM, construirea unei rafinarii pe conducta Odesa-Brodi. Dar, dupa o prima faza de „incurajare” din partea guvernului, ASCOM nu a facut decat sa piarda milioane de dolari pentru lucrarile de proiectare a obiectivelor sus-mentionate, pentru procurarea terenurilor etc.

Solutia ASCOM

La inceputul anului 2006, cand s-a declansat primul „razboi al preturilor” la gaze intre Rusia si Ucraina si care nu a ocolit nici RM, guvernantii de la Chisinau se pare ca au inteles, in sfarsit, ce inseamna dependenta de o singura sursa de aprovizionare cu gaze naturale. In aceste conditii, premierul de atunci, Vasile Tarlev, a invitat conducerea ASCOM la o discutie privind posibilitatile de asigurare a RM cu gaze naturale de pe zacamintele ASCOM din Kazahstan. Astfel iau nastere, in martie 2006, un Memorandum cu Ministerul Energeticii al RM si un Protocol de Intentii intre guvern si ASCOM, avand drept scop „identificarea si diversificarea surselor si pietelor de gaze naturale, precum si de energie electrica, pentru aprovizionarea RM” si „minimalizarea si excluderea treptata a riscurilor politice si economice pentru securitatea nationala in domeniul energetic, ce decurg din aprovizionarea RM cu gaze naturale dintr-o singura sursa”.
Protocolul prevedea livrarea a 2,5-3.0 mlrd. m3 de gaze naturale anual, pana in 2016-2018, pentru satisfacerea necesitatilor energetice ale RM, la un pret de 76 USD pentru 1000 m3 (50 USD la gura sondei plus 26 USD transportul din Kazahstan pana in RM). Volumele de gaze stipulate in Protocol urmau sa fie folosite nu doar pentru asigurarea propriu-zisa a consumatorilor, ci si pentru producerea energiei electrice la o centrala care urma sa fie construita de ASCOM langa Balti, cu o capacitate de 450 MW, pentru modernizarea CET-1 si CET-2 din Chisinau si marirea capacitatilor acestora cu 200 MW si, respectiv, 450 MW. In plus, in Protocol se preconiza construirea unui depozit subteran de gaze la Margineni, langa Piatra-Neamt, cu conducte de revers racordate la sistemul de distribuire a gazelor naturale in RM, pentru inmagazinarea unor volume de gaze ca rezerva strategica a statului in caz de calamitati naturale sau alte evenimente neprevazute care ar putea provoca o criza energetica in RM. In memorandum se stipula, de asemenea, ca ASCOM transmite dreptul de proprietate asupra gazelor extrase de pe zacamintele din Kazahstan catre Compania de stat „Moldova Resurse” care, in baza Acordului special din 1995 dintre statele CSI privind libera tranzitare a gazelor pe teritoriile lor, avea dreptul de a aduce gaze in tara, doar informand „Gazprom”-ul ca preda gazele in magistralele SA? (Asia Mijlocie – Centru) in punctul cutare si le preia in RM in punctul cutare, achitand tranzitul. De exemplu, Ucraina, conform acestui Acord, si-a realizat dreptul de a tranzita 38 mlrd. m3 de gaze naturale, livrate din Turkmenistan anual, chiar neavand aceleasi facilitati de proprietate ca „Moldova Resurse”. Sa ne amintim si de Lukasenko – cu cata tenacitate a luptat la finele anului 2007, aproape pana in ajunul Revelionului, pentru a obtine un pret la gaze mai favorabil consumatorilor din tara sa. Voronin insa, dupa cum s-a vazut mai tarziu, a luptat cu orice pret ca sa nu se realizeze propunerile ASCOM, fiindca pe el nu l-a interesat niciodata tara, ci altceva…
Totusi, in 2006, prin canale guvernamentale, s-a stabilit o intalnire la „Gazprom” intre conducerea concernului si delegatia moldoveana, formata din reprezentantii ASCOM si cei ai guvernului, in frunte cu premierul V. Tarlev, pentru discutarea problemelor legate de tranzitarea gazelor din Kazahstan pana in RM. Acum ne dam bine seama ca n-a fost decat un gest fariseic, caci, in mod inexplicabil, in ultimul moment Vasile Tarlev da inapoi si il trimite la intalnire, din partea guvernului RM, doar pe ambasadorul nostru la Moscova, Vasile Sturza. Care, daca e sa tinem cont de nedorinta lui Voronin de a colabora cu ASCOM, nu putea sa aiba prea multe de spus… Astfel, ASCOM a fost, de fapt, lasat de unul singur in fata „Gazprom”-ului. Negocierile, care urmau sa continue, nu au avut o finalitate, iar „conducerea de varf” a tacut chitic, fara sa mai para interesata de proiectele initiate cu ASCOM.

Cei doi „crai”… mai de la Asfintit

„Din surse foarte demne de incredere am aflat ca, in toamna lui 2008, cativa reprezentanti ai presedintelui Voronin – printre care Oleg Reidman, consilierul sau pe probleme economice, si omul de afaceri Vladimir Plahotniuc, erou al mai multor articole de presa in care se dovedeste relatia sa cu Oleg Voronin, dar si talentul sau de a pune mana pe cele mai prospere afaceri din tara – si-au dat intalnire in Kazahstan. Locul unde isi desfasoara activitatea ASCOM… Potrivit acelorasi surse, cei doi „crai” urmau sa indeplineasca indicatiile directe ale lui Vladimir Voronin – de a destabiliza activitatea ASCOM si, intr-un final, de a prelua afacerea cladita de-a lungul anilor de Anatol Stati. Pentru aceasta, Reidman si Plahotniuc s-ar fi intalnit cu un anume Dosmuhambetov, in spatele caruia stau persoane influente in Kazahstan si impreuna cu care au si pus la cale planul ulterior de actiuni. Iar acesta trebuia sa aiba la baza ceva deosebit de „convingator”. Si atunci a fost lansata binecunoscuta „scrisoare-denunt” a lui Vladimir Nikolaevici” se arata in articolul din cotidianul Timpul. „Momentul, s-ar parea, a fost ales cum nu se poate mai bine. Pe 25-26 noiembrie 2008, urma sa aiba loc o vizita oficiala a presedintelui moldovean la Astana si „solii” lui Voronin s-au gandit ca, pana atunci, autoritatile kazahe vor avea timp destul sa verifice activitatea ASCOM si, cu ajutorul „prietenilor” companiei, sa gaseasca dovezi ale „ilegalitatilor” comise de aceasta in Kazahstan. Si, intr-adevar, dupa scrisoarea lui Voronin, la indicatia conducerii kazahe – una fireasca, daca e sa tinem cont de gravitatea acuzatiilor aduse de Voronin – la intreprinderile afiliate ASCOM din Kazahstan au inceput controale extrem de severe, fiind verificata intreaga activitate a companiei in aceasta tara, din 1999 incoace.
Grijuliul parinte al natiunii moldovene spera, probabil, ca vor fi depistate nereguli majore, care sa conduca la lichidarea companiei, apoi la preluarea activelor acesteia de catre „baietii sai” si „partenerii” lor din Kazahstan, conform unor scheme bine elaborate si, bineinteles, practicate cu succes anterior. Din pacate pentru ei insa, comisiile de experti trimise in teren pentru controale au constatat ca ASCOM este un investitor corect, care isi onoreaza cu buna-credinta obligatiunile fata de statul kazah, platind constiincios impozitele si respectand legile tarii. Asa stand lucrurile si intelegand ca autoritatile kazahe nu s-au lasat antrenate in jocul contra ASCOM – mai ales ca si presa kazaha scria elogios despre activitatea companiei in aceasta tara – V. Voronin isi anuleaza „pentru mai tarziu” vizita la Astana. Ce sa mai caute acolo? Sa discute despre OSCE? Despre dezvoltarea unor relatii abstracte dintre Kazahstan si RM, din care el si Familia nu au nimic?
Totusi, reprezentantul ASCOM cu care am discutat a tinut sa mentioneze faptul ca, din exces de zel sau, poate, „incurajati” de cineva, unii functionari din organele de stat ale Kazahstanului continua sa inventeze tot felul de probleme artificiale, tinand companiile afiliate ASCOM din teritoriu sub presiuni permanente si impiedicandu-le sa-si desfasoare normal activitatea” se arata in articolul citat.

Ce nu stie sau a uitat sa scrie Voronin

In scrisoarea adresata omologului sau kazah, presedintele Voronin pune accentul pe faptul ca, in Kazahstan, Anatol Stati doar „face bani”, iar prin activitatea sa aduce numai prejudicii tarii. Obsedat de aceasta idee, dl Voronin nu vede si nu vrea, probabil, sa vada si alte lucruri, mult mai evidente, si anume: ASCOM a platit pana acum in bugetul Kazahstanului taxe si impozite de aproape 500 mln. USD – de altfel, neavand inca dividende din activitatea desfasurata acolo; a creat pentru populatia din zona peste 3500 locuri de munca, la care in vara aceasta se vor mai adauga inca 1000 dupa ce ASCOM – nu Voronin, Reidman sau Plahotniuc – va pune in functiune, asa cum spuneam mai sus, una dintre cele mai mari uzine de LPG, cu o capacitate de prelucrare de pana la 10 mln. m3 de gaze pe zi. Daca toate acestea, plus drumurile si scolile construite in regiunea in care activeaza ASCOM, plus institutiile medicale si culturale, organizatiile obstesti ale copiilor si cele ale invalizilor, asezamintele de cult ce beneficiaza de sustinerea financiara a ASCOM in Kazahstan aduc prejudicii acestei tari, atunci ar trebui, probabil, sa-l intrebam pe dl Voronin, ca sef de stat: cati investitori straini ati adus in RM, care sa participe la dezvoltarea economiei RM asa cum participa Anatol Stati in Kazahstan?
In aceeasi scrisoare, dl Voronin afirma ca Anatol Stati face „business pe sange” in teritoriile supuse sanctiunilor comunitatii internationale, inclusiv ale ONU – de exemplu, in Sudanul de Sud”. Aici seful statului si consilierii sai au dat-o rau in bara cu eruditia: dupa incheierea Tratatului de pace dintre Sud si Nord, recunoscut in intreaga lume, in Sudan nu poate fi nicidecum vorba de un teritoriu supus sanctiunilor ONU. Iar ASCOM, in 2005, a semnat Acordul de impartire a productiei cu guvernul Sudanului de Sud dupa incheierea respectivului tratat. Ce nu mai stie Voronin e ca, de atunci, ASCOM a construit acolo patru spitale, o universitate, sute de kilometri de drumuri si canale intr-o zona in care lipsea cu desavarsire infrastructura. In trei ani, medicii platiti de ASCOM au acordat asistenta medicala la peste 90 mii de localnici care pana atunci nu vazusera pastila in ochi… Nu in zadar, Alan Larson, fost subsecretar de stat american pentru economie, afaceri si agricultura, dupa o vizita la santierele ASCOM din Sudanul de Sud, a descris intr-un raport catre Departamentul de Stat al SUA cat de importante sunt investitiile ASCOM in dezvoltarea social-economica a Sudanului de Sud, al carui popor traieste in conditii atat de groaznice… Si atunci, ce va face sa credeti, dle Voronin, ca ASCOM si Anatol Stati sunt cei care stirbesc imaginea tarii? Noi inclinam sa credem ca cei care practica acest lucru sunt altii…

Anatol Stati: „Avem altceva de facut”

Desi, deocamdata, ASCOM nu a iesit cu o declaratie oficiala vizavi de aceste atacuri concertate, la inceputul lui august 2008 compania a difuzat un comunicat de presa prin care a anuntat ca isi retrage partial stafful de baza din RM, din cauza presiunilor la care este supus, fara sa precizeze de ce natura sunt acestea si de unde vin. Potrivit comunicatului, in ultimul timp, grupul „este supus unor presiuni tot mai puternice cu scopul vadit de a destabiliza activitatea sa in RM. Totodata, se recurge la diferite procedee pentru a infatisa intr-o lumina falsa si denigratoare conducerea companiei”. Potrivit expertilor economici, dar si analistilor politici, presiunile exercitate asupra ASCOM sunt in legatura cu alegerile parlamentare din primavara anului 2009. „Autoritatile comuniste sunt ingrijorate de faptul ca ASCOM, pe care nu il controleaza, ar putea finanta campania electorala a unor partide din opozitie. Cu referire la acest fapt, Anatol Stati a afirmat, in acelasi comunicat, ca familia Stati nu doreste sa fie antrenata in jocuri politice de prost gust. „In ceea ce priveste acuzatiile de finantare a partidelor politice – de altfel, un drept constitutional al cetatenilor si companiilor din RM -, doresc sa subliniez ca nu ma intereseaza politica si businessul moldovenesc si in acest context nu finantez formatiuni politice din tara. Avem altceva de facut”, spune Stati.
Din cauza acelorasi presiuni ale lui Voronin si aliatilor sai, ASCOM a fost nevoit sa-si reduca la minim activitatea in R. Moldova, disponibilizand peste 1500 de angajati. Inca nu s-a auzit ca Voronin sa fi creat pentru acesti oameni noi locuri de munca ori sa le fi asigurat conditii mai bune de activitate decat ASCOM.

Procuratura şi calcularea prejudiciilor

Din textele distribuite presei reiese că Procuratura Generală a constatat că „prin zădărnicirea intenţiilor comune ale Ascom Group SA şi Guvernului Republicii Moldova de aprovizionare a ţării cu gaze naturale din surse alternative (Kazahstan) a fost subminată securitatea naţională în domeniul economic şi energetic, urmare a cărui fapt RM e obligată să contracteze furnizarea de gaze naturale de la Concernul rus „Gazprom” la preţuri exagerate. Prin urmare, intereselor economice ale statului RM şi cetăţenilor ei le-au fost cauzate daune considerabile şi prejudiciu material în proporţii deosebit de mari, estimat la 1,657 mld USD”. Din acest motiv Procuratura a dispus „începerea urmăririi penale pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu a foştilor factori de decizie şi de conducere ai RM”.

Buturuga Gazprom

„Dincolo de toate acestea era clar că pentru a putea importa gaze naturale direct din Kazahstan era nevoie nu doar de dorinţa Moldovei şi a companiei Ascom, dar şi de acordul Kazahstanului şi a Federaţiei Ruse. Ţinând cont de faptul că din 2005, Gazprom a procedat la majorarea preţurilor la gaze în spaţiul CSI şi la concentrarea în mâinile sale a tuturor căilor de import direct al gazelor din Asia Centrală, obţinerea de către Republica Moldova a unui astfel de drept era de domeniul fantasticului. Una din jertfele acţiunilor întreprinse de Gazprom a fost Ucraina (la care fac trimitere reprezentanţii Ascom), care până în 2005 importa circa 40 miliarde de metri cubi de gaze direct din Turkmenistan la un preţ de circa 50 USD mia de metri cubi, după care a fost nevoită să accepte condiţiile impuse de Gazprom” se arata intr-un articol din cotidianul economic „Eco”, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Totodată, în anii 2007-2008 şi autorităţile din Kazahstan au impus producătorii locali de gaze să vândă cea mai mare parte a gazelor extrase la preţuri interne de 30-40 USD/1000 metri cubi companiei de stat de transport şi distribuţie a gazelor Kaztransgaz. Ulterior o mare parte din acest gaz ultima îl revinde Gazprom-ului la un preţ de 4-5 ori mai mare. De exemplu, în prima jumătate a anului 2008 preţul la hotarul kazaho-rus era de 160 USD pentru o mie de metri cubi. Dacă am fi acceptat să plătim la acel moment un asemenea preţ al gazelor la hotarul kazaho-rus, apoi preţul acestora la intrarea în Moldova, ţinând cont de costurile de tranzit şi transport pe teritoriul Rusiei şi Ucrainei ajungea la 200-210 USD pentru o mie de metri cubi, preţ ce ar fi practic egal cu cel pe care-l plăteam Gazprom-ului” mai arata sursa citata.
„Greceanîi a dat dovadă de „constructivism şi a acceptat ca furnizările de gaze să se facă exclusiv prin intermediul Gazprom”. De notat că la începutul lunii iunie 2008, ex-prim-vicepremierul, ministrul Economiei şi Comerţului Igor Dodon anunţa în Parlament că Republica Moldova are oferte de procurare a gazelor naturale din Kazahstan la preţuri mai joase, însă în prezent nu există posibilitatea tranzitării acestuia pe teritoriile Rusiei şi Ucrainei. În acelaşi timp în cadrul vizitei din 19-20 iunie 2008 la Moscova a premierului de atunci Zinaida Greceanâi s-a discutat şi acest subiect, iar Moscova nu a respins deschis propunerile Moldovei de a obţine posibilitatea de a importa gaze direct din Kazahstan, tranzitând Rusia şi Ucraina şi evitând astfel intermedierea Gazprom-ului. Totodată în cadrul unei întrevederi cu Alexei Miller, preşedintele Gazprom, prim-ministrul Zinaida Greceanîi a dat dovadă de „constructivism şi a acceptat ca furnizările de gaze să se facă exclusiv prin intermediul Gazprom, fără vre-un alt intermediar”, anunţa presa din Moscova. Ca răsplată pentru acest „spirit de înţelegere”, Moscova va permite Moldovei să majoreze exporturile de vin pe piaţa rusă” mai arata sursa citata.
Solicitat de ECONOMIST, Igor Dodon în prezent deputat PCRM susţine că argumentul principal invocat atunci de Gazprom a fost faptul că reţeaua de transport a gazelor era la acel moment „suprasolicitată” şi nu există „loc şi pentru gazul ce ar fi urmat să-l importe Moldova din Kazahstan”.

Tranzacţii în familie

În acelaşi timp este clar că scrisoarea ex-preşedintelui Voronin adresată preşedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev a fost doar un pretext. De exemplu, una din acuzaţiile aduse de autorităţile kazahe lui Anatol Stati şi companiilor administrate se referă la cesiunea celor 100% de acţiuni ale Tolkynneftegaz către firma Terra Raf din Gibraltar în 2003, autorităţile kazahe nu au fost informate corect, ceea ce ar fi prejudiciat statul. Astfel la 12 mai 2003, firma Gheso a cesionat 100% de acţiuni ale Tolkynneftegaz către Terra Raf în baza unui contract de vânzare-cumpărare în valoare de 617 333 USD, trecut în registrul acţionarilor al Registratorului independent ce deservea Tolkynneftegaz. Precizăm aici că singura firmă Gheso, identificată de noi, este o societate din Orhei, cu aceeaşi denumire a cărui director figura în anii 2003-2005, Nicoleta Stati, fiica lui Anatol Stati. De notat că Tolkynneftegaz este firma ce se ocupa de explorarea zăcământului gazier Tolkyn, cât şi de construcţia unei uzine de prelucrare a gazelor, în care s-au investit până în 2009 peste 200 milioane de dolari.
Juristul Ascom Grup Grigore Pisica a declarat pentru ECONOMIST, că în anul 2003, Tolkynneftegaz era societate pe acţiuni de tip deschis şi informaţia din registrul acţionarilor era publică, adică accesibilă oricui, inclusiv autorităţilor kazahe. „Cu toate acestea, autorităţile kazahe erau informate sistematic despre acţionarii Tolkynneftegaz şi cota lor în capitalul social. Un simplu exemplu, care este şi cel mai elocvent: Tolkynneftegaz prezenta trimestrial, pe parcursul termenului de valabilitate a contractelor de explorare/exploatare hidrocarburi, un Raport cu privire la îndeplinirea prevederilor din licenţa/contract în care pe lângă alte date în mod expres este menţionat şi acţionarul şi cota deţinută de el. Şi, ca să eliminăm orice dubii în aceasta problemă, Vă comunicăm că acest Raport se prezenta nu oricui, ci tocmai organelor structurale ale Ministerului Petrolului şi Gazelor (MPG) – Comitetului Geologie şi Subsol şi Direcţiei Teritoriale Geologie şi Subsol a Comitetului GS a MPG”, a precizat pentru ECONOMIST juristul Ascom.

O investiţie de circa un miliard USD distrusă de Voronin

Grigore Pisica a menţionat şi faptul că Tolkynneftegaz şi-a schimbat în 2005 forma de organizare juridică din SAD în SRL (urmare a modificărilor în legislaţia privind SA) şi datorită implementării din 08.12.2004 în legislaţia cu privire la hidrocarburi a dreptului prioritar al Statului asupra cotelor de participare/de acţiuni în capitalul Contractorilor (în cazul în care aceste cote se înstrăinează de deţinător), pentru monitorizarea directă a componentei acţionarilor/participanţilor în Contractor. La cererea MPG Tolkynneftegaz a informat şi în 2006 despre prezenţa Terra Raf în calitate de participant al Tolkynneftegaz.
Potrivit juristului Ascom, statul kazah ar fi declarat în 2007 că dreptul său prioritar nu are caracter retroactiv asupra contractelor de până la 08.12.2004, altfel spus şi asupra contractului din 12.05.2003. Doar după scrisoarea lui Voronin şi imediat după rezoluţia lui Nazarbayev, autorităţile kazahe îşi schimba diametral opus părerea şi declară că dreptul său prioritar deja are caracter retroactiv asupra contractelor de până la 08.12.2004 şi, prin urmare, obliga Tolkynneftegaz din nou să apeleze pentru obţinerea permisiunii de la Stat de a efectua tranzacţia de cesiune.
Altfel spus seria pretenţiilor formulate de autorităţile kazahe contra companiilor lui Anatol Stati nu a fost deloc întâmplătoare, iar conducerea comunistă din acea perioadă a contribuit pe deplin la distrugerea unei afaceri destul de prospere. În orice caz în prezent afacerile lui Anatol Stati din Kazahstan sunt practic pe linie moartă, iar negocierile de vânzare a acestora bat pasul pe loc. Ţinând cont de faptul că activele deţinute de cele trei companii din Kazahstan ale familiei Stati (Tolkynneftegaz, Kazpolmunay şi Tristanoil) erau estimate la peste un miliard de dolari, iar valoarea investiţiilor realizate depăşea la mijlocul anului trecut cota de 930 mil. USD, e clar că aşa ceva nu se iartă pur şi simplu.

Prejudiciu masiv

“Vladimir Voronin a cauzat un prejudiciu material lui Anatol Stati în valoare de peste 1,5 miliarde de dolari, iar cetătenilor R. Moldova – un prejudiciu de circa 1,6 miliarde dolari americani. În total – este vorba de un prejudiciu de peste 3 miliarde dolari SUA. Vladimir Voronin s-a implicat în activitatea companiilor private moldovenesti din Kazahstan. Totodată, acesta se face vinovat de faptul că R. Moldova nu procură gaz la pret mult mai ieftin – prejudiciind astfel si cetătenii R. Moldova. La sesizarea lui Anatol Stati, Procuratura Generală a intentat un dosar penal împotriva fostului presedinte al R. Moldova” a declarat recent Vitalie Diaconu, purtător de cuvânt ASCOM SA. “La 6 octombrie 2008, Vladimir Voronin a adresat o scrisoare personală presedintelui Kazah, în care îl informa în mod eronat si intentionat despre activitatea ASCOM în Kazahstan. Ca urmare a scrisorii defăimătoare, autoritătile kazahe au initiat un sir de controale, verificări, dosare penale/administrative, lucru ce s-a soldat cu confiscare activelor, imobilelor, au fost puse sub sechestru contractele, conturile, mijloacele bănesti, terenurile de extragere a sondelor, rezervoarele de acumulare a titeiului”, a mai precizat Diaconu. Potrivit lui, scrisoare lui Voronin a urmărit în mod evident eliminarea companiilor moldovenesti petroliere din Kazahstan. “S-a ajuns în faza finală de deposedarea activelor. Conducătorii companiilor moldovenesti au dosare penale, iar directorul general al companiei “Kazpolmunay”, Sergiu Cornegruţă, a fost condamnat la 4 ani de privaţiune de libertate”, a mentionat Diaconu. “În urma actiunilor fostei Guvernări, care au zădărnicit încercarea ASCOM de a importa gaze la un pret mult mai ieftin în Moldova, de aproximativ 77 dolari/mia de metri cubi, a fost subminată nu doar securitatea energetică a tării noastre, dar si cea natională. Este mult prea gravă această ilegalitate. În rezultat, cetătenilor R. Moldova li s-a cauzat un prejudiciu de peste 1,6 miliarde dolari SUA. În total, Voronin a adus prejudicii companiei ASCOM si cetătenilor acestei tări în valoar de peste 3 miliarde dolari SUA”, a tinut să sublinieze si Artur Lungu, vicepresedinte al ASCOM SA. Potrivit celor doi reprezentanti ai companiei petroliere, Anatol Stati nu a cerut despăgubiri din partea statului R. Moldova, dar din partea persoanei fizice Vladimir Voronin. Deocamdată, ASCOM nu a apelat la arbitraj international, dar s-ar putea să o facă după epuizarea tuturor căilor nationale din R. Moldova si Kazahstan.
Portalul UNIMEDIA mai precizeaza că la moment, urmărirea penală pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu a lui Vladimir Voronin şi alţi foşti factori de decizie, se află în curs de derulare, la fel ca şi majoritatea dosarelor intentate de instanţa de judecată din Kazahstan. Protocolul de intenţii privind aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova a fost încheiat în 2006, între Guvernul Moldovei şi SA “Ascom”. Ulterior, contractul de vânzare-cumpărare a gazelor naturale nu a fost semnat de către “Moldova-Gaz”. În prezent, SA “Ascom” este prezentă în Kazahstan, Sudan şi Irak.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *