Voronin acuza Romania si UE de “fascism-nationalist demonstrativ”

, , , ,
 

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a adus sâmbătă, în cadrul Congresului VII al partidului, noi acuzaţii la adresa României şi a clasei politice de la Chişinău, care ar pregăti unirea celor două state.
“Astăzi putem spune cu certitudine că în Republica Moldova în 2012 s-a instaurat un regim politic de guvernare din exterior, cu capitala la Bucureşti”, a declarat Voronin în cadrul Congresului, adăugând că şi emisarii europeni ar susţine tacit acest “fascism-naţionalist demonstrativ”. Potrivit liderului comuniştilor de la Chişinău organizarea şedinţei comune a guvernelor României şi Republicii Moldova pe 3 martie a fost doar o continuare firească a logicii unioniste a actualei guvernări din Moldova. “Integrarea în România a substituit plenar integrarea europeană”, potrivit lui Voronin, care a mai declarat că şi majoritatea presei de la Chişinău, care susţine Alianţa pentru Integrare Europeană, ar fi finanţată de România.
Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a acuzat Statele Unite, forţele europene de dreapta şi România că ar fi impus formarea unei alianţe de guvernare care să îi excludă pe comunişti, inclusiv printr-o campanie mediatică în care ar fi implicate canale mass-media din Republica Moldova. Vladimir Voronin a nominalizat şi Radio Chişinău, canal care aparţine Societăţii Române de Radiodifuziune.
Majoritatea mijloacelor de informare în masă, care actualmente sunt servile Alianţei de guvernare, sunt finanţate în mod deschis de guvernul român, începând cu canalul Jurnal.tv, post de radio Chişinău, zecide ziare şi portaluri de Internet. Toate acestea fără a lua în considerare acele mass-media “moldoveneşti” finanţate de aşa-numiţii investitori români privaţi, a spus Vladimir Voronin. Acesta nu a fost primul atac al unor reprezentanţi ai comuniştilor împotriva mass-mediei din România, mai mulţi jurnalişti români fiind forţaţi să părăsească Republica Moldova în perioada revoltei anti-comuniste din aprilie 2009, în timp ce altora li s-a interzis accesul în ţară.
Voronin şi-a reafirmat sprijinul pentru orientarea Republicii Moldova către fantomatica Uniune Euroasiatică şi a criticat, totodată, SUA şi forţele de dreapta din Uniunea Europeană care, în viziunea sa, ar conspira împotriva Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Dacă la precedentul congres, în urmă cu patru ani, Partidul Comuniştilor domina clar peisajul politic, mediatic şi administrativ din Republica Moldova, acum acesta se confruntă cu o scădere în sondajele de opinie, plecări ale unor membri marcanţi.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *