Voronin a incercat sa-l mituiasca pe Lupu cu 10 milioane de dolari

, , , ,
 

Lupu_Voronin67

Ziarul francez “Le Monde” a publicat joi o nota diplomatica din ambasada SUA de la Chisinau catre Washington in care se vorbeste despre tentativa de mituire a liderului PDM, Marian Lupu, de catre fostul presedinte comunist Vladimir Voronin cu suma de 10 milioane de dolari. In schimb, Voronin cerea alcatuirea unei aliante politice in 2009, conform documentelor publicate de Wikileaks. Ambasada americana la Chisinau a raportat la data de 8 septembrie 2009 o intalnire intre Marian Lupu si comunistul Vladimir Voronin, presedintele in exercitiu al tarii. Acesta din urma l-a invitat pe Marian Lupu cu o zi inainte in propria locuinta pentru a-i face o propunere: sa formeze o coalitie de centru-stanga cu el ca sef al statului si Voronin presedinte al Parlamentului. Lupu, care a plecat din PCRM in iunie 2009, a refuzat oferta. Voronin i-a propus atunci interlocutorului sau cinci milioane de dolari, cu conditia sa accepte sa se alature PCRM, oferta pe care acesta a refuzat-o din nou. Atunci, Voronin a venit cu o noua propunere: i-a oferit zece milioane de dolari. Marian Lupu a formulat o contrapropuenre, sugerandu-i lui Voronin sa obtina cele opt voturi necesare pentru alegerea sa in Parlament, in schimbul imunitatii acordate lui si familiei sale.

Declinarea ofertei

Aceasta scena i-a fost povestita ambasadorului american de Marian Lupu. Dar diplomatul a auzit si o alta varianta de la Vladimir Voronin la 14 septembrie. Acesta a confirmat doua intalniri cu liderul Partidului Democrat si propunerea sa reinnoita de coalitie. “Potrivit lui Voronin, Lupu parea «pierdut», dar a declarat ca nu poate accepta o asemenea oferta”, povesteste ambasadorul intr-o nota publicata la 16 septembrie 2009. Voronin nu a recunoscut verbal ca i-a propus mita lui Lupu, dar la o intrebare a ambasadorului cu privire la discutia avuta, liderul comunist a ras zgomotos, a facut grimase si un gest cu degetele mari ridicate, ceea ce se traduce printr-o confirmare tacuta “ca stie ca se stie”. Voronin a apreciat ca Lupu se afla sub influenta unei “puteri externe”, afirma ambasada, dar fara sa stie daca este vorba despre “Rusia, Romania sau Statele Unite”.

Vizita la Moscova via Budapesta

La 12 august, Marian Lupu a mers la Moscova, in cel mai mare secret si tranzitand Budapesta, pentru a se supune unui examen foarte special, intr-o camera de hotel, condus de doi barbati a caror identitate nu a dezvaluit-o americanilor. Aceasta intalnire de doua ore pare un interviu pentru angajare, in care a fost evaluat complet din punct de vedere psihologic si politic, a povestit el ambasadorului american, care scrie la 14 august: “Lupu a fost supus unei serii de intrebari pentru a stabili pozitia sa in privinta unor probleme cum ar fi imunitatea lui Voronin, neutralitatea R.Moldova si scolile rusofone din R.Moldova. Reamintim ca voturile PDM obtinute la 28 noiembrie in cadrul alegerilor legislative sunt hotaratoare pentru reinnoirea unei coalitii proeuropene, dar si pentru revenirea la putere a comunistilot lui Voronin. Deocamdata, la Chisinau au loc tatonari si negocieri pentru formarea viitorului guvern si apoi pentru alegerea presedintelui tarii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *