Vladimir Voronin, salve politice zgomotoase pentru anul electoral 2019. UE și FMI, ținte favorite. Amintirea regimului comunist, platformă electorală

de | aug. 9, 2018 | Federatia Rusa, Federatia Rusa, Principal, R. Moldova, R. Moldova, Știri, UE, UE | 0 comentarii

Republica Moldova s-a grăbit să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, a declarat fostul președinte comunist al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, într-un interviu pentru cotidianul GolosUA, citat de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Moldova se zvârcolește, caută unde să se orienteze – spre est sau spre vest. S-au grăbit ei cu Acordul de Asociere. […]
Liderul comunist Vladimir Voronin, relansat în politica moldovenească
Liderul comunist Vladimir Voronin atacă UE în scop electoral

Liderul comunist Vladimir Voronin atacă UE în scop electoral

Republica Moldova s-a grăbit să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, a declarat fostul președinte comunist al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, într-un interviu pentru cotidianul GolosUA, citat de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Moldova se zvârcolește, caută unde să se orienteze – spre est sau spre vest. S-au grăbit ei cu Acordul de Asociere. Moldova ar putea trăi fără el, cel puțin, 20-25 de ani. Ei au semnat Acordul în aceeași zi, împreună cu conducerea Ucrainei și a Georgiei”, a amintit fostul lider de la Chișinău. Potrivit lui, fiind la putere comuniștii s-au implicat foarte serios în procesul de modernizare și nu în cel de integrare europeană. „Nu poți fi în centrul Europei și nu corespunzi standardelor europene, în caz contrar nu va exista nici economie, nici comerț, nici export-import, și așa mai departe, nici investiții”, a menționat liderul PCRM.

Amintiri comuniste

El a reamintit că în cei opt ani de aflare la putere a Partidului Comuniștilor, investițiile în Republica Moldova au crescut de opt ori. „Oamenii au crezut în noi. Am anulat toate datoriile istorice. Am adoptat două legi, numite „Ghilotina-1” și „Ghilotina-2”, care au anulat zeci de miliarde de lei. Apoi am tras o linie roșie și am spus: de acum înainte s-au încheiat tot felul de indulgențe, iată un control electronic asupra achitării tuturor tipurilor de impozite și tot ce se cuvine. Am redus numărul de structuri de control, deoarece acestea vin după mită pentru a câștiga pe baza controlului. Am creat cele mai favorabile condiții pentru agenții economici. De exemplu, le-am permis să nu achite impozitul pe venit dacă ei reinvestesc acest venit în propria afacere. De aceea totul s-a dezvoltat și au existat bani, cu care au fost majorate salariile”, a spus Vladimir Voronin.

UE, miză în campania electorală din 2019

UE, miză în campania electorală din 2019

FMI, organizație bandidească

Fondul Monetar Internațional (FMI) este o organizație banditească, cea mai coruptă organizație, organizație banditească cu ajutorul căreia SUA spală banii, a mai declarat Voronin pentru ГолосUA. Președintele PCRM a menționat că SUA tipărește dolari SUA la tipografiile americane, preţul cărora îl constituie costul hârtiei, pe care sunt tipărite acestea și costul serviciilor de tipărire. „Prin intermediul FMI ei plaseză banii sub formă de împrumuturi, ajutîndu-ne, ne fericesc, vedeţi dvs., pentru ca pe urmă să le întoarcem acești bani cu dobînzi, anume astfel aceştia devin bani reali”, a spus Vladimir Voronin. El a menționat că după venirea la putere în ţară, în anul 2001, a Partidului Comunist, care la alegerile parlamentare din februarie 2001 a obţinut majoritatea constituțională, comuniștilor le-a fost prezis că ei se vor menţine la putere numai vreo trei luni. „Apoi au fost generoși dându-ne șase luni, pe urmă au spus că nu mai mult de un an. Literalmente, o lună mai tîrziu, Fondul Monetar Internațional a fost primul care și-a sistat activitățile. Aceasta este cea mai coruptă organizație banditească din lume. Ei și-au împachetat valizele, au închis ușile oficiului său și au fost plecați timp de șase ani. Cei-i drept, în anul 2007, au sosit fără invitația noastră”, a reamintit fostul președinte al Republicii Moldova.
Conform declarațiilor acestuia, după FMI, și-a sistat activitatea din Moldova și Banca Mondială, apoi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. „Toți au decis să ne izoleze. Fostul secretar al Comitetului Central al PCUS, principalul ideolog al distrugerii Uniunii Sovietice, Lucinschi (Președintele Republicii Moldova în anii 1997-2001) ne-a lăsat țara cu 85% de datorie externă din PIB și cu 220% datorie internă. Ei s-au așteptat ca în cîteva luni ne vom prăbuși. Aşa şi spuneau. Nu le-a reuşit nimic din toate astea”, a subliniat Vladimir Voronin.

Calcule politice

Majoritatea analiștilor politici de la Chișinău consideră aceste declarații ale liderului comunist Voronin drept primele salve electorale în efortul său de recâștigare a unor segmente ale electoratului de stânga din RM în vederea alegerilor parlamentare din 2019. Concurența puternică pe acest segment din partea Partidului Socialiștilor, Partidului Nostru și a Partidului Șor l-a determinat pe Voronin să iasă la atac împotriva UE și FMI, o temă frecventă a liderilor politici de stânga din RM.
Confruntat cu un partid în derivă, cu structuri teritoriale slabe în majoritatea raioanelor din Republica Moldova și cu șanse foarte slabe de a accede în Parlamentul RM în 2019, Voronin va fi nevoit să facă adevărate minuni politice pentru a asigura supraviețuirea PCRM pentru încă un ciclu electoral. (M.B.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *