Vladimir Putin isi amana vizita in Turcia pentru 3 decembrie

, , ,
 

Preşedintele rus Vladimir Putin, care şi-a amânat vizita pe care urma să o efectueze luni, la Ankara, este aşteptat în Turcia la 3 decembrie, a anunţat joi biroul de presă al premierului turc Recep Tayyip Erdogan.
„A treia şedinţă a Consiliului de cooperare turco-rus va avea loc la 3 decembrie la Ankara (…) sub copreşedinţia premierului Erdogan şi a preşedintelui rus”, precizează comunicatul. Potrivit textului, amânarea vizitei preşedintelui rus în Turcia a fost convenită de cei doi lideri în timpul unei convorbiri telefonice ce a avut loc la 8 octombrie. Anterior, mass-media rusă, citându-l pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, a scris că Vladimir Putin şi-a amânat vizita oficială în Turcia pe o perioadă nedeterminată.
Relaţiile dintre Rusia şi Turcia au devenit tensionate după ce avionul sirian A320, care zbura de la Moscova la Damasc, a fost miercuri forţat de avioane de vânătoare turceşti F-16 să aterizeze la Ankara. Diplomaţia rusă a condamnat incidentul şi a declarat că aşteaptă explicaţii din partea Turciei. Ministerul turc al Afacerilor Externe a respins joi acuzaţiile lansate de Damasc şi de Moscova cu privire la punerea în pericol a pasagerilor aflaţi la bordul unui avion sirian interceptat miercuri pe teritoriul turc pentru un control asupra încărcăturii de la bord. „Îngrijorările exprimate cu privire la punerea în pericol a vieţii pasagerilor şi a siguranţei acestora sunt nefondate”, a afirmat ministerul într-un comunicat.
„De la aterizarea avionului au fost luate toate măsurile pentru a asigura securitatea pasagerilor şi pentru a răspunde nevoilor acestora”, subliniază comunicatul, precizând că aceştia au fost invitaţi să meargă în sala de aşteptare din aeroport până la finalizarea operaţiunilor de control, dar că cei mai mulţi au preferat să rămână la bord. Totodată, în comunicat se precizează că „o echipă sanitară şi o ambulanţă au fost în alertă” pe timpul procedurii. Echipajul avionului, care efectua un zbor de la Moscova la Damasc, a fost informat că aparatul de zbor va fi controlat  „în timp ce survola Marea Neagră, având astfel posibilitatea de a face cale întoarsă”, a adăugat ministerul citat.

Analiştii ruşi dau vina pe NATO

În timp ce diplomaţia rusă a condamnat incidentul şi a declarat că aşteaptă explicaţii de la Ankara, o serie de experţi de la Moscova l-au catalogat deja ca pe un “demers antirusesc”, care, în opinia lor, va duce la tensionarea relaţiilor dintre Rusia şi Turcia.
De exemplu, colonelul (r) Oleg Kulalov, de la Universitatea Militară a armatei ruse, a afirmat că “gestul Turciei a fost într-o oarecare măsură neaşteptat” şi relevă faptul că în guvernul de la Ankara predomină linia unei agravări a relaţiilor cu Rusia privind problema siriană. El a mai presupus că se pare că partea turcă a fost încurajată de declaraţiile recente ale secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, privitor la un posibil sprijin în sens literal în cazul unui conflict între Turcia şi Siria.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *