Vladimir Putin: In 1812 s-au pus bazele statalitatii moldovenesti

, , ,
 

În anul 1812, s-au pus bazele statalităţii moldoveneşti. Şocanta declaraţie a fost făcută de preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, în timpul întâlnirii de la Soci, de miercuri, cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat.
“Anul acesta (n.red. – 2012) este unul plin de semnificaţii: se împlinesc 20 de ani de relaţii diplomatice, 10 ani de la semnarea tratatului de bază şi 200 de ani de la faimoasa înţelegere (n.red. – tratatul de pace de la Bucureşti, din 1812, prin care Imperiul Ţarist rupea Basarabia din principatul Moldovei), care a fost baza începutului statalităţii moldoveneşti”, a declarat Vladimir Putin, potrivit siteului oficial al Kremlinului. În schimb, serviciul de presă al guvernului de la Chişinău “a omis” partea cu anul 1812, mulţumindu-se doar să constate că “Vladimir Putin  a spus că anul 2012 este unul semnificativ pentru relaţiile bilaterale, deoarece se împlinesc 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice şi 10 ani de la semnarea Tratatului politic de bază”.
Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, s-a întâlnit miercuri, la Soci, cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Cei doi au discuta despre cooperare economică şi despre rezolvarea conflictului transnistrean.
Potrivit serviciului de presă al preşedinţiei ruse, Moscova consideră că soluţia problemei transnistrene poate fi numai un compromis echilibrat, bazat pe principiile integrităţii teritoriale, suveranităţii şi neutralităţii Republicii Moldova şi al unui statut special al Transnistriei, Kremlinul subliniind, totodată, importanţa forţelor ruse de menţinere a păcii pentru stabilitatea în regiune.
Din partea Republicii Moldova la eveniment au mai participat vicepremierii: Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, precum şi  Marcel Răducan,  ministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *