Vladimir Putin, ales presedinte de aproape 64% dintre rusi

de | mart. 5, 2012 | Federatia Rusa, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Vladimir Putin a fost ales preşedinte al Federaţiei Ruse cu 63,75% din voturi, a anunţat, luni dimineaţa, preşedintele Comisiei Electorale Centrale de la Moscova, Vladimir Ciurov, după centralizarea rezultatelor de la 99,3% din secţiile de votare.

Vladimir Putin a fost ales preşedinte al Federaţiei Ruse cu 63,75% din voturi, a anunţat, luni dimineaţa, preşedintele Comisiei Electorale Centrale de la Moscova, Vladimir Ciurov, după centralizarea rezultatelor de la 99,3% din secţiile de votare.
Pentru Putin au votat 45,1 milioane de cetăţeni. Prezenţa la urne a fost de 65,3%, a precizat Ciurov, potrivit presei ruse. Principalul rival al lui Putin, liderul comunist Ghennadi Ziuganov, a obţinut 17,19% din voturi. Pe locul al treilea se clasează miliardarul independent Mihail Prohorov, cu 7,84% din sufragii, învingându-l pe veteranul ultranaţionalist Vladimir Jirinovski, creditat cu 6,23 procente. În fine, liderul Rusiei Juste, Serghei Mironov, se află pe ultima poziţie cu doar 3,85% dintre voturile exprimate. Rezultatele finale ale alegerilor prezidenţiale de duminică vor fi făcute publice de CEC în cursul zilei de miercuri.
Vladimir Putin a venit duminică la manifestaţia simpatizanţilor săi reuniţi în Piaţa Manej din preajma Kremlinului, pentru a-şi clama victoria şi a le mulţumi susţinătorilor, potrivit imaginilor transmise de televiziunile din Rusia. „Vă mulţumesc tuturor celor care aţi spus „Da!” Rusiei măreţe. V-am întrebat odată „Vom învinge?”. Am învins!”, a spus Vladimir Putin, care a apărut pe scenă însoţit de preşedintele Dmitri Medvedev, aflat la final de mandat.

100.000 de simpatizanţi, în stradă

„Am învins într-o luptă deschisă şi onestă! Vă mulţumesc, prieteni”, a adăugat omul forte al Rusiei. El a opinat că scrutinul de duminică a constituit, totodată, un test de maturitate pentru întreaga naţiune rusă. „Am arătat cu adevărat că nimeni nu ne poate impune ceva. Nimeni şi nimic. Am arătat că oamenii noştri sunt în stare să distingă înnoirea de provocările politice, al căror singur scop este să distrugă ţara şi să uzurpeze puterea”, a spus Putin.
Peste 110.000 de simpatizanţi ai lui Vladimir Putin s-au reunit duminică seară în centrul Moscovei, în apropiere de Kremlin, la o manifestaţie de susţinere a liderului forte, care a câştigat preşedinţia Rusiei din primul tur de scrutin.

Vladimir Putin, agentul KGB îndrăgostit de putere

Fost agent KGB în Germania Democrată, Vladimir Putin a impus în cei 12 ani aflaţi la putere un sistem politic peste măsură de dur, în numele „stabilităţii” şi în detrimentul libertăţilor. În august 1999, când a fost numit premier de preşedintele de atunci Boris Elţin, discreditat şi „învins” de alcool, Rusia era o ţară slăbită de criza economică din 1998.
Boris Elţin şi anturajul său au fost seduşi de discreţia şi eficacitatea lui Putin. Acesta a lucrat la primăria oraşului Sankt Petersburg, apoi în administraţia Kremlinului, înainte de a fi „paraşutat” în 1998 în fruntea FSB. Vladimir Putin dorea să pună punct dezintegrării Rusiei, fiind profund marcat de prăbuşirea Uniunii Sovietice, pe care a trăit-o etapă cu etapă la Dresda, în Germania de Est, unde s-a aflat la post, trimis de KGB, din 1985 până în 1990. De altfel, el avea să califice mai târziu dispariţia URSS drept „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX”.
La 1 octombrie 1999, în urma unui atentat, el începe al doilea război în Cecenia, un conflict sângeros, marcat de atrocităţi şi de bombardarea fără discernământ a capitalei cecene Groznâi. Cu acest război va începe popularitatea lui în Rusia, iar Occidentul îşi va forma despre el imaginea unui lider autoritar. Boris Elţin demisionează la sfârşitul anului 1999 şi îi încredinţează prerogativele lui Vladimir Putin, care se impusese deja ca noul personaj forte al ţării, imagine pe care o are şi astăzi.
Ales cu uşurinţă şef al statului în anul 2000, Putin se bazează tot mai mult pe „structurile de forţă” şi pe apropiaţi din Sankt Petersburg, oraş în care s-a născut la 7 octombrie 1952. Apropiindu-se de sfârşitul celui de-al doilea mandat consecutiv, în 2008, şi nevoit să abandoneze Kremlinul, el nu a renunţat totuşi la putere, încredinţându-i preşedinţia unuia dintre apropiaţi – Dmitri Medvedev – şi preluând funcţia de premier.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *