Vladimir Putin, acuzat de atentatele de la Moscova

de | mart. 29, 2010 | Alte regiuni, Caucaz, Federatia Rusa, Jurnal de Front, Știri, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Atacurile de la metroul din Moscova ar putea fi rezultatul tensiunilor intre gruparile de la Moscova sau chiar opera premierului Vladimir Putin sau a unor persoane din domeniul securitatii, pentru a justifica o reprimare violenta a islamistilor inaintea Jocurilor Olimpice de la Soci, comenteaza analistii de la STRATFOR, citati de agentia de presa Mediafax, preluata de KARADENIZ PRESS.

Premierul rus, Vladimir Putin, suspectat de organizarea atentatelor de la Moscova

Premierul rus, Vladimir Putin, suspectat de organizarea atentatelor de la Moscova

Atacurile de la metroul din Moscova ar putea fi rezultatul tensiunilor intre gruparile de la Moscova sau chiar opera premierului Vladimir Putin sau a unor persoane din domeniul securitatii, pentru a justifica o reprimare violenta a islamistilor inaintea Jocurilor Olimpice de la Soci, comenteaza analistii de la STRATFOR, citati de agentia de presa Mediafax, preluata de KARADENIZ PRESS. Extremistii musulmani reprezinta alegerea cea mai probabila a Moscovei privind autorii acestor atacuri, pe de o parte, insurgentii din Cecenia si din alte regiuni musulmane din Caucaz aflandu-se in spatele a nenumarate atacuri comise in ultimii zeci de ani in capitala rusa, iar pe de alta parte, militantii islamisti atacand de obicei primavara sau vara, eventual in urma unor raiduri ale fortelor armate si serviciilor de securitate ruse in aceasta zona.
Subliniind ca situatia din Rusia este tensionata politic, economic si social, in contextul unor „lupte intre clanurile de la Kremlin”, al unei contractii economice importante din cauza crizei globale, al somajului si inflatiei, agentia citeaza surse potrivit carora „exista doua grupari care ar beneficia, in afara de musulmanii rusi, de aceste atacuri”, precizand ca nu detine dovezi pentru niciuna dintre aceste doua ipoteze.

Ipoteze teroriste

O prima ipoteza ar fi ca atacurile ar putea fi orchestrate de „orice grupare care doreste sa il umileasca pe premierul Vladimir Putin”, agentia citand „opozitia, comunistii sau grupul adjunctului sefului de personal din cadrul Kremlinului, Vladislav Surkov, un apropiat al presedintelui Dmitri Medvedev”, admitand, totusi ca aceasta este o „ipoteza extinsa”. Recentele proteste antiguvernamentale au accentuat tensiunile la Moscova, aducand avantaje pentru partidele de opozitie si comunisti, subliniaza STRATFOR.
„Aceste grupari sunt foarte interesate sa dovedeasca faptul ca (Vladimir) Putin si Guvernul rus nu asigura siguranta populatiei ruse si tolereaza atacurile teroriste”, afirma STRATFOR. Potrivit unor surse de la Moscova, acestea ar putea avea legatura cu amplificarea unor tensiuni intre Surkov, care l-ar putea determina pe Medvedev sa candideze, peste doi ani, la urmatoarele alegeri, si Putin.

Terorism olimpic

O alta posibilitate, in pofida faptului ca agentia o considera „indepartata”, este ca „Putin sau persoane din domeniul securitatii ruse sa se afle in spatele atacurilor”, care s-ar folosi de aceasta scuza, avand in vedere ipoteza lansata a islamistilor, pentru a-i „zdrobi” pe musulmanii din Caucaz, o data cu apropierea Jocurilor Olimpice din 2014, de la Soci. „O asemenea miscare ar indeparta, de asemenea, atentia de la Guvenul Putin, criticat in prezent pentru gestionarea crizei economice”, mai afirma agentia, citata de mass-media internationala.

Share our work

1 Comentariu

  1. Lily

    Eu cateodata am senzatia ca VP este doar un paravan parca altcineva ar face jocurile. De ex gagica aceea Anna e dubioasa rau. Dintre ea si VP eu mai degraba m as teme de ea. Domnul VP va fi doborat tot de ai lui..ca la romani.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *