Vlad Filat, tur de forta la institutiile europene de la Bruxelles

, , ,
 

Rolul Parlamentului European în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova este unul determinant, a apreciat miercuri premierul R Moldova, Vlad Filat, după întrevederea cu preşedintele PE Martin Schulz.
”Relaţiile parlamentare dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană urmează o dinamică pozitivă, iar sprijinul acordat până în prezent Republicii Moldova de către PE a fost unul important. Cele 10 runde de negocieri privind Acordul de Asociere, în care s-au încheiat provizoriu 23 din 25 de capitole, sunt o dovadă şi a dinamismului relaţiilor dintre R Moldova şi UE, iar demararea negocierilor pentru Acordul de comerţ liber şi implementarea planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize reprezintă acţiuni şi măsuri esenţiale pentru R Moldova”, a spus Filat.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat miercuri, după întâlnirea la Bruxelles cu premierul Republicii Moldova, că a acceptat invitaţia de a efectua o vizită la Chişinău şi şi-a exprimat speranţa că va putea face acest lucru în perioada următoare. “Am primit o invitaţie amabilă de a vizita Republica Moldova şi sper că în perioada următoare voi putea” face acest lucru, a declarat preşedintele PE în cadrul unei declaraţii comune de presă cu premierul Vlad Filat.

Paşii următori

Martin Schulz a precizat că printre subiectele discutate cu Vlad Filat s-au numărat “paşii următori necesari” după lansarea negocierilor de săptămâna trecută privind acordul comprehensiv de liber schimb şi politica privind vizele în cadrul acordului comercial.
“Am discutat situaţia privind întrebările legate de Republica Moldova şi Transnistria. Am ascultat extrem de atent analiza premierului privind situaţia internă şi evoluţiile din ţară şi am subliniat că PE şi UE în ansamblu sprijină ţara pe calea reformelor. Ne-am exprimat încă o dată dorinţa de a păstra legătura, pentru a coopera în special pentru a întări procesul de reformă din ţară”, a afirmat preşedintele PE.
Martin Schulz a afirmat totodată că l-a felicitat pe premierul Filat pentru recenta alegere a noului preşedinte Nicolae Timofti. “Cunoaştem angajamentul premierului de a rezolva situaţia dificilă din ţară şi, prin urmare, am exprimat mulţumirile PE”, a afirmat el.
Şeful guvernului de la Chişinău a mai avut, miercuri la Bruxelles, întâlniri cu raportorul PE pentru Acordul de Asociere UE-Republica Moldova, liberalul britanic Graham Watson, şi cu liderul grupului europarlamentar al PPE, Joseph Daul. Cei doi europarlamentari au remarcat că alegerea recentă a preşedintelui Republicii Moldova oferă ţării stabilitatea necesară pentru finalizarea procesului de reforme început şi au promis că vor susţine în continuare eforturile de integrare europeană depuse de autorităţile de la Chişinău.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *