Vizita strategica la Bucuresti

, , , ,
 

Presedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, si omologul sau roman, Traian Basescu, sunt asteptati sa consolideze parteneriatul strategic dintre Bucuresti si Chisinau

Presedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, si omologul sau roman, Traian Basescu, sunt asteptati sa consolideze parteneriatul strategic dintre Bucuresti si Chisinau

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, presedinte al Parlamentului, va efectua, in perioada 27-28 aprilie curent, o vizita oficiala in Romania, la invitatia presedintelui roman Traian Basescu, relateaza serviciului de presa al Presedintiei de la Bucuresti, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform programului, dupa sosirea la Bucuresti, in dimineata zilei de 27 aprilie, presedintele Mihai Ghimpu va depune o coroana de flori la „Mormintul Ostasului Necunoscut” din Parcul Carol I.
In dimineata zilei de 27 aprilie, presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, va avea, la Palatul Cotroceni, o intrevedere tete-a-tete cu Presedintele Romaniei, Traian Basescu, dupa care vor urma convorbiri cu participarea membrilor celor doua delegatii oficiale. Ulterior, este planificata ceremonia semnarii unui set de acorduri bilaterale de colaborare in diferite domenii, precum si declaratii de presa ale celor doi sefi de stat.
La Bucuresti, Mihai Ghimpu se va intilni cu Mircea Geoana, Presedintele Senatului Romaniei, si cu Roberta Anastase, Presedintele Camerei Deputatilor, in cadrul careia va fi semnat protocolul de colaborare intre Parlamentele Republicii Moldova si Romaniei. Potrivit agendei, Presedintele Mihai Ghimpu va rosti un discurs in sedinta publica largita a Parlamentului Romaniei, la care vor participa si sefii misiunilor diplomatice acreditati la Bucuresti.
Presedintele Mihai Ghimpu mai are planificat si un dejun de lucru cu prim-ministrul Romaniei, Emil Boc, iar programul primei zile mai prevede si intrevederea Presedintelui interimar al Republicii Moldova cu un grup de oameni de afaceri din Romania, la Camera de Comert si Industrie, si cu primarul general al Municipiului Bucuresti, Sorin Oprescu. Ulterior, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, se va desfasura ceremonia decernarii titlului “Doctor Honoris Causa” Presedintelui Mihai Ghimpu, unde acesta se va intalni si cu studentii basarabeni din diferite centre universitare.
In dimineata zilei de 28 aprilie, Mihai Ghimpu urmeaza sa se intilneasca cu Prea Fericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, dupa care delegatia oficiala a Republicii Moldova se va deplasa la Suceava si Iasi. La Manastirea Putna, Presedintii Mihai Ghimpu si Traian Basescu vor depune coroane de flori la Mormintul lui Stefan cel Mare si Sfint, dupa care vor avea o intilnire cu Inaltpreasfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor si arhimandritul Melchisedec, Staretul Manastirii Putna. La Iasi, Presedintele Mihai Ghimpu are planificate intrevederi cu autoritatile locale, precum si o vizita la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, unde se va intilni cu studentii si cu conducerea Universitatii.
Din componenta delegatiei care il insoteste pe presedinte Republicii Moldova fac parte Iurie Leanca, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Valeriu Lazar, viceprim-ministru, ministrul Economiei, Anatolie Salaru, ministrul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor, Leonid Bujor, ministrul Educatiei, Gheorghe Salaru, ministrul Mediului, Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, Marcel Raducan, ministrul Constructiilor si Dezvoltarii Regionale, Ion Cebanu, ministrul Tineretului si Sportului, Mihai Balan, consilier al Presedintelui in probleme de politica externa si integrare europeana, Oleg Bodrug, deputat in Parlamentului Republicii Moldova, Dorin Chirtoaca, primar general al municipiului Chisinau, alte persoane oficiale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *