In perioada 2 – 3 iunie 2010, presedintele Georgiei, Mihail Saakashvili, va efectua o vizita oficiala in Romania, prilej cu care se va intalni cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, relateaza serviciul de presa al administratiei prezidentiale de la Bucuresti, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. La finalul convorbirilor oficiale, cei doi sefi de stat vor sustine o conferinta de presa comuna, a adaugat sursa citata. Potrivit oficialilor romani, presedintele Republicii Georgia va avea intrevederi cu primul-ministru, Emil Boc, cu presedintele Senatului, Mircea Geoana, si cu presedintele Camerei Deputatilor de la Bucuresti, Roberta Anastase. Programul vizitei mai cuprinde si o intalnire oficiala cu Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, care va primi o invitatie oficiala pentru a vizita Republica Georgia.
Parteneriat energetic la Marea Neagra
Reamintim ca in data de 13 aprilie 2010, ministrul roman al Economiei, Adriean Videanu, ministrul azer al Industriei si Energiei, Natig Aliyev, si ministrul georgian al Energiei, Alexander Khetaguri, au semnat „Memorandumul de Intelegere pentru realizarea proiectului AGRI (Azerbaidjan Georgia Romania Interconect)”, prin intermediul caruia vor fi transportate gaze naturale din Marea Caspica spre Europa, din Azerbaidjan prin Georgia si Romania, valoarea investitiei fiind estimata intre doua si patru miliarde de euro. Conform surselor oficiale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, alternativa AGRI a demarat prin intelegeri bilaterale intre statele partenere, urmate de semnarea, in aprilie, la Bucuresti, a unui Memorandum de transport al gazelor intre cele trei tari, urmand ca in perioada iunie-iulie 2010 sa se convina si asupra statului companiei ce se va ocupa de proiect si al carei sediu va fi la Bucuresti. Proiectul nu va fi nici substitut, nici alternativa pentru Nabucco, intrucat prin capacitatea sa, avuta in vedere, de 12 miliarde mc de gaze nu poate modifica sensibil actuala configuratie a Coridorului energetic sudic evocat de europenii ce vor sa reduca dependenta lor in materie fata de Rusia, au mai declarat sursele citate. Dar AGRI are o conotatie simbolica si poate fi realizat mai rapid, desi este mai costisitor. Nu va fi o conducta continua, caci presupune si o transbordare, prin imbuteliere, pe Marea Neagra, ceea ce inseamna si puncte de lichefiere (in Georgia) si de delichefiere (in Romania) a gazului, ceea ce va conduce automat la modernizarea si extiderea infrastructurii petroliere şi portuare din porturile româneşti, respectiv georgiene.
Nabucco la butelie
Azerbaidjanul este dispus sa asigure gazul necesar proiectului caci, cu sale estimate la 2200 miliarde mc, poate face fata tuturor proiectelor in care este implicat, cum afirma ministrul Industrei si Energiei de la Baku, dar isi rezerva dreptul de a opta pentru e cele mai oportune, cum a tinut, tot el, sa precizeze.
Reamintim ca, in 2009, Azerbaidjanul a mai convenit o optiune de transport, de gaz natural comprimat, cu Georgia si Bulgaria. Triada de proiecte Nabucco, AGRI si cel ce include Bulgaria ar putea scoate din joc varianta conductei submarine romano-georgiene numita White Stream. Oricum, oficialii romani vor sa propuna UE sa faca din AGRI proiect european prioritar.
In timp ce preşedintele Federatiei Ruse, Dmitrii Medvedev, se afla la Ankara, ministrul roman al Economiei, Adriean Videanu semna pe 12 martie, la Baku, protocolul privind constituirea companiei de proiect AGRI, proiect la care vor participa firmele Romgaz, SOCAR (azera) si GOGC (georgiana). Prin noua ruta astfel creata vor putea fi transportate pana la 12 miliarde de metri cubi de gaze, respectiv cat intreaga productie anuala medie a Romaniei. Daca acest proiect se va dovedi ca fiind functionabil, Romania s-ar putea constitui intr-un fel de cap de pod pentru gazele azere de la Marea Caspica care vor fi apoi transportate inspre vest prin conducta Arad-Szeged si apoi spre sud prin conducta Giurgiu Ruse.
Succes electoral
Vizita presedintelui georgian vine la cateva zile dupa ce formatiunea politica pe care o conduce, Miscarea Nationala Unita, a castigat alegerile locale din fosta republica sovietica. Miscarea Nationala Unita, a obtinut 60% din sufragii la scrutinul pentru aonsiliul municipal al capitalei, iar primarul in exercitiu, Ghighi Ugulava, un aliat apropiat al presedintelui Saakasvili, a fost reales cu 61% din voturi, conform sondajelor difuzate de posturile Rustavi-2 si Imedi la scurt timp dupa inchiderea sectiilor de vot.
Aceste alegeri municipale, care s-au desfasurat duminica trecuta in 64 de localitati din toata tara, pentru un total de 1.730 de mandate, sunt considerate de analisti un test pentru eforturile de democratizare depuse de presedintele prooccidental, Mihail Saakasvili. Pentru presedintele georgian, este vorba despre primul test electoral de la razboiul ruso-georgian din august 2008, in urma caruia a fost aspru criticat, in tara si in strainatate. In pofida acestui lucru si a acuzatiilor de autoritarism formulate de opozitie, partidul sau este bine plasat pentru a castiga aceste alegeri, conform sondajelor efectuate inaintea scrutinului, din cauza diviziunilor opozitiei.
Seful statului s-a afisat increzator in victorie si a declarat, la scurt timp dupa ce a votat in cursul zilei, ca „acest scrutin este cel mai bine organizat dintre toate cele care s-au desfasurat in Georgia”, a relatat agentia Interpress, citata de mass-media internationala.
Opozitia georgiana, puternic sprijinita de Moscova, a precizat ca, in caz de frauda, isi va chema sustinatorii sa iasa in strazi, dar analistii occidentali considera putin probabila o repetare a manifestatiilor de amploare de anul trecut impotriva lui Saakasvili.
Aceasta este pentru prima data cand primarul capitalei va fi ales in mod direct de catre cetateni, un post considerat de numerosi observatori drept o potentiala „trambulina” catre functia de presedinte, care se va elibera in 2013, la incheierea celui de-al doilea mandat al lui Saakasvili. Primarul capitalei era anterior ales de cei 50 de membri ai Consiliului municipal din Tbilisi, care vor fi de asemenea reinnoiti.
Un fapt rar pentru alegerile municipale este acela ca Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a trimis in Georgia aproximativ 200 de observatori internationali. Ei vor publica un comunicat despre desfasurarea alegerilor, a doua zi dupa scrutin. Intr-un raport de etapa, publicat la 21 mai 2010, OSCE observa ca „in pofida unor incidente izolate, campania se desfasoara intr-o atmosfera linistita”.
Felicitari pentru semnal!