Visul european al autorităților de la Skopje, susținut de Germania

, , ,
 
Macedonia de Nord visează la aderarea euro-atlantică

Macedonia de Nord visează la aderarea euro-atlantică

Germania va continua să sprijine Republica Macedonia de Nord pe calea sa europeană, a declarat miercuri şeful diplomaţiei de la Berlin, Heiko Maas, cu prilejul unei vizite la Skopje, după ce Uniunea Europeană nu şi-a respectat promisiunea de a deschide negocieri de aderare cu statul balcanic, relatează mass-media regională. ‘Se poate avea încredere în Germania în această privinţă’, a dat asigurări Maas în conferinţa de presă comună cu omologul său Nikola Dimitrov.

Compromis diplomatic

Fosta republică iugoslavă şi-a schimbat anul trecut numele din Macedonia în Macedonia de Nord pentru a pune capăt unei dispute de decenii cu Grecia. Rezolvarea acestui diferend a fost o condiţie pentru ca Skopje să fie primit în NATO şi să înceapă negocierile de aderare la UE.

Efortul autorităților de la Skopje a fost susținut de diplomațiile statelor membre UE și NATO, în timp ce Federația Rusă a dus o puternică ofensivă pentru a îl zădărnici.

Refuz european

La summitul din octombrie 2019, liderii Uniunii Europene au respins însă deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, din cauza opoziţiei Franţei, Danemarcei şi Olandei, care au susţinut că aceste două state balcanice au nevoie de reforme suplimentare în administraţie şi în sistemul de justiţie.

‘Pentru oricine reuşeşte să încheie un compromis dureros cu vecinii şi porneşte pe drumul lung al reformelor, trebuie să deschidem porţile UE, aceasta este în spiritul proiectului european’, a mai spus Heiko Maas. ‘Nimeni în UE nu pune la îndoială perspectiva de membru a Macedoniei de Nord’, a adăugat el.

Înaintea plecării spre Skopje, Maas a declarat că Germania vrea ca Uniunea Europeană să-şi respecte promisiunea faţă de Macedonia de Nord şi Albania, ‘nu doar pentru credibilitatea noastră, ci şi în interesul nostru strategic pentru o regiune stabilă şi sigură în inima Europei’.

Alegeri anticipate

Cetăţenii Macedoniei de Nord s-au simţit trădaţi atunci când deschiderea negocierilor de aderare a fost blocată, în ciuda schimbării numelui ţării, pe are mulţi au considerat-o o umilinţă, după cum arată sondajele publicate de mass-media.

Premierul Zoran Zaev, căruia i se datorează acordul cu Grecia contestat vehement în ţara sa, a convocat alegeri anticipate în urma deciziei de la Bruxelles, avertizând că orice întârziere îi întăreşte pe naţionaliştii care se opun înţelegerii. El a mai atras atenţia că ezitările UE lasă cale liberă influenţelor Chinei şi Rusiei în regiune. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *