Violențele din Piața Victoriei și implicarea cetățenilor din Republica Moldova


 
Protestele din România inspiră Republica Moldova

Protestele din România inspiră Republica Moldova

Violențele fără precedent asupra civililor pașnici și intervenția abuzivă și disproporționată a forțelor de ordine (Jandarmerie și unități de Poliție), din Piața Victoriei, din data de 10 august, au dus la nenumărate teorii ale conspirației. Una dinte ele face referire la prezența “semnificativă” a unor grupuri de cetățeni din Republica Moldova și rolul lor în provocarea violențelor.

Un singur lucru este cert: în Piața Victoriei au fost cetățeni din Republica Moldova. Câți au fost și ce rol au avut rămâne să stabilească organele de anchetă. Dar, fiind pățiți cu 1989, este bine să suflăm și în iaurt. Elemente constitutive există cu duiumul!

Dragnea și-ar fi cumpărat ajutor de la Plahotniuc

Una dintre teoriile vehiculate zilele acestea, în spațiul public, a fost aceea că Liviu Dragnea ar fi primit un sprijin cumpărat de la Vladimir Plahotniuc, în calitate de parteneri “politici” și cu aceleași apucături dictatoriale. Frățietatea celor doi s-ar baza pe un schimb reciproc-avantajos: România finanțează un guvern falimentar, ieșit din grațiile UE și SUA, în schimbul unor diverse servicii, cum ar fi, de exemplu, împrumutarea unor “gropnici” pentru diversiuni destinate deturnării manifestațiilor pașnice și intervenției în forță ale slugilor din Jandarmerie, aparatul de represiune al oricărei grupări infracționale care preia Puterea în România.

Bineînțeles, până în momentul de față, această teorie nu a fost demonstrată cu probe de către emitenții ei. Însă, din punct de vedere legal, se poate demonstra sau infirma, dacă se analizează (de către Poliția de Frontieră, Poliția Rutieră și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) fluxul dinspre Republica Moldova, spre București, în perioada 09-10 august, precum și fluxul invers, pe aceeași rută, din 10-11 august.

În cazul în care s-ar fi procedat la un asemenea scenariu, era nevoie de o strategie de ieșire rapidă din “teatru”, așa că varianta transportului feroviar iese din calcul. Dispersia teritorială a eventualelor elemente de diversiune se realizează rapid pe calea rutieră, chiar dacă este deficitară infrastructura românească. Nu este prea greu să se identifice, având în vedere că se înregistrează numerele de înmatriculare ale autoturismelor și ID-urile cetățenilor!

Andrei Năstase recunoaște că PPDA a avut oameni în Piața Victoriei

O altă teorie, dar care ar putea fi legată fără tăgadă de prima, are legătură cu declarațiile lui Andrei Năstase, liderul PPDA, opoziția extraparlamentară față de partidele satelit ale lui Plahotniuc.

“Am urmărit îngrozit scenele de violență din Piața Victoriei, din seara zilei de 10 august, fiind cu sufletul alături de protestatarii pașnici, printre ei și colegii mei de la Platforma Demnitate și Adevăr (DA!)”, scria pe Facebook, în data de 11 august, la ora 09.33, Andrei Năstase.

Ce au făcut acei oameni din Republica Moldova, care a fost rolul lor acolo, vor stabili procurorii militari, dacă, se va considera că merită investigat.

Paralela cu decembrie 1989

Realitatea anului 1989 și afluxul de cetățeni sovietici care au împânzit România cu aproximativ două săptămâni înainte de izbucnirea manifestațiilor de protest ce au dus la căderea regimului Ceaușescu nu mai poate fi încadrată la teorii conspiraționiste, oricât de mult s-ar strădui unii să le bagatelizeze. Există suficiente declarații scrise și documente ale vremii, inclusiv mărturii ale unor cetățeni ai Republicii Moldova, care, atunci, efectuau stagiul militar obligatoriu în forțele armate ale Uniunii Sovietice, inclusiv în forțele speciale.

Dascălul lui Plahotniuc, kgb-ist de serviciu la București

De asemenea, poate ar merita amintită și prezența în România, oficial recunoscută, a domnului Dumitru Diacov, actualul președinte de onoare al Partidului Democrat, PD-ul celebrului Plahotniuc.

Revenind puțin la decembrie 1989, este interesant de precizat faptul că, între anii 1988 și 1989, domnul Dumitru Diacov a fost consultant al Departamentului de Relații Externe al Comitetului Central al PCUS (Partidul Comunist al Uniunii Sovietice). Cel mai important, în perioada 1989 – 1993, a fost șeful biroului Agenției de Știri TASS în România, la București. Adică, domnul Diacov a fost prezent în mod activ la București, în timpul așa-zisei Revoluții, fapt cu care se și mândrește și o dovedește cu fotografii din fața Comitetului Central, alături de tancurile aduse în Piață.

“Diplomatul” URSS de la București, ajuns “pro-european” și “pro-român”

Pe lângă Dumitru Diacov, la București, în zilele fierbinți ale lui decembrie 1989, la ambasada URSS, în calitate de secretar, se mai afla un important personaj politic actual de la Chișinău. Este vorba despre “pro-europeanul” și “pro-românul” de conjunctură, actualul vice prim-ministru pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă. Posesorul unui partid de buzunar pentru ceas al lui Plahotniuc, și intitulat pompos Partidul Popular European din Moldova (PPEM), domnul Leancă era mândru diplomat sovietic, în 1989. Și-a început cariera în serviciul diplomatic al URSS, pentru ca, în perioada mai-octombrie 1989, să ocupe funcție de secretar II în cadrul Ambasadei Uniunii Sovietice din București. După desființarea URSS, începând cu 1991, a fost încadrat în Ministerul de Externe al Republicii Moldova.

Marius-Alin BÂTCĂ

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *