Vinurile de peste Prut, marfa de santaj a Kremlinului impotriva Chisinaului

, , , , , ,
 


vinuri moldovenesti smqm2In ajunul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, in urma caruia Republica Moldova va fi pusa oficial pe axul politic european prin parafarea mai multor acorduri cu UE, Rusia continua ofensiva politico-economica asupra Chisinaului.
Lansat in 2009, Parteneriatul Estic are ca scop apropierea fostelor state sovietice de UE, ceea ce Moscova considera ca fiind o atingere adusa sferei sale de influenta. Dupa ce recent, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat ca locuitorii Republicii Moldova ar putea ingheta in aceasta iarna daca vor merge pe drumul european, Moscova ataca din nou pe frontul economic in scopul de a deturna R. Moldova dinspre UE catre Uniunea Vamala pe care o pregateste pentru 2015. „Spre sfarsitul zilei de marti a fost luata decizia finala, deja sistemica. Nu exclud ca marti vom anunta despre suspendarea livrarilor”, a declarat medicul sanitar-sef al Rusiei, Ghenadi Oniscenko, vorbind despre importul de vin din Moldova, relateaza Interfax. El a adaugat ca interdictia va fi in vigoare pana cand partea rusa nu va fi convinsa ca „Guvernul Moldovei are de gand sa solutioneze aceasta problema si nu va lasa lucrurile in voia sortii”. Directorul „Rospotrebnadzor”, Ghenadi Oniscenko, a mai spus ca Ministerul Agriculturii din Republica Moldova are o atitudine „iresponsabila” fata de calitatea vinului livrat pe piata rusa. „Guvernul Republicii Moldova trebuie sa ne prezinte un planul sistemic de masuri, ca noi sa auzim explicatii deslusite, ce are de gand sa faca pentru a pune lucrurile in ordine, in sistemul national de control al calitatii si respectarea tehnologiei de producere a produselor vitivinicole”, a declarat oficialul moscovit. Exporturile in Rusia au fost in cuantum de aproape 4 mii de loturi de vin, in volum de 24.840.044 de litri. Rusia nu este la prima astfel de experienta. Moscova a impus un embargo similar in 2006, atat Republicii Moldova, cat si Georgiei, ultima avand puternice aspiratii indreptate inspre NATO.

UE si SUA avertizeaza Moscova pentru presiuni inacceptabile

Uniunea Europeana si Statele Unite si-au exprimat sambata trecuta sustinerea totala fata de tarile din fosta Uniune Sovietica care au ales calea apropierii de Europa si au avertizat Rusia ca presiunea pe care o exercita in contrapondere este inacceptabila. Secretarul de Stat american John Kerry, care a participat la intalnirea celor 28 de ministri de Externe ai Uniunii Europene, sambata, la Vilnius, a caracterizat programul european de parteneriat oriental drept un “plan economic foarte important” destinat ameliorarii normelor comerciale si favorizarii locurilor de munca. Potrivit ministrului lituanian al Afacerilor Externe, Linas Linkevicius, toti omologii sai europeni si-au exprimat solidaritatea cu cele sase state din program, dar el a avertizat ca Rusia isi va spori presiunea asupra partenerului principal, care este Ucraina. Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Georgia si R.Moldova sunt, de asemenea, vizate. “Limba vorbita trebuie sa fie cea a argumentelor, nu a presiunii. Fie ca este vorba despre amenintari economice sau presiune politica, nu este acceptabil”, a declarat Linas Linkevicius presei de la Vilnius. Lituania, care asigura in prezent presedintia semestriala a UE, va gazdui in noiembrie summitul Parteneriatului Estic. UE spera sa semneze un acord fara precedent de asociere si liber schimb cu Ucraina la acest summit si sa parafeze acorduri similare cu Georgia si Republica Moldova. Daca Kievul si Chisinaul se vor bucura la summitului de la Vilnius, saptamana trecuta, Armenia a anuntat ca se va alatura uniunii vamale, blocandu-si astfel sansele de a semna un tratat de liber schimb cu UE.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *