Viktor Ianukovici, vinovat de ”înaltă trădare”

, , ,
 
Viktor Ianukovici, vinovat de ''înaltă trădare''

Viktor Ianukovici, vinovat de ”înaltă trădare”

Un tribunal din Kiev l-a condamnat joi pe fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici la 13 ani de închisoare pentru ”înaltă trădare”, la finalul unui proces desfăşurat în absenţa celui acuzat, acesta fiind în continuare în Rusia sub protecţia autorităţilor de la Moscova, relatează mass-media de la Kiev, citată de KARADENIZ PRESS. ”Tribunalul l-a găsit vinovat” pe Viktor Ianukovici şi l-a ”condamnat la o pedeapsă de 13 ani de închisoare”, a declarat judecătorul Vladislav Deviatko.
Curtea l-a găsit vinovat de înaltă trădare, complicitate în schimbarea frontierei de stat și declanșarea războiului. Hotărârea curții de la Kiev susține că vinovăția lui Ianukovici este complet dovedită, intr-un verdict considerat electoral in contextul electoral actual din fosta republica sovietica.

Extrădarea, respinsă de Kremlin

Procurorii ucraineni au cerut inițial o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru înaltă trădare, complicitate cu agresiunea militară împotriva Ucrainei şi atentat la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei. Procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko, l-a acuzat pe Ianukovici că i-ar fi scris preşedintelui rus Vladimir Putin să trimită trupe în Ucraina.
Ianukovici a negat mereu acuzaţiile formulate împotriva sa, inclusiv cea că a ordonat folosirea forţei împotriva protestelor de pe ‘Maidan’, între noiembrie 2013 şi februarie 2014. El a precizat mereu faptul că procesul împotriva sa este motivat politic.
Rusia a respins mai multe solicitări din partea Ucrainei pentru extrădarea lui Ianukovici. Când devenise evident că acesta din urmă va pierde puterea, serviciile secrete ruse au reuşit să-l scoată din Ucraina pe 22 februarie 2014 şi ulterior el a primit azil politic în Rusia. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *