Viktor Ianukovici: Timoşenko este implicată în asasinarea unui politician

, , ,
 

Presedintele ucrainean Yanukovici, acuzat de implicare in crima organizata

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, consideră că fostul premier Iulia Timoşenko, arestată vara trecută şi condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, a fost implicată în asasinarea fostului parlamentar şi om de afaceri ucrainean Evghenii Şcerbani, informează cotidianul Podrobnosti, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Declarația președintelui ucrainean a fost făcută în cadrul interviului acordat agenţiei Bloomberg. „Ucraina se află sub presiune politică. Vreau ca lumea să examineze problema Iuliei Timoşenko din punct de vedere juridic”, a subliniat Ianukovici.
Liderul de la Kiev a comentat noile acuzaţii aduse fostului prim-ministru privind implicarea în asasinarea unui fost politician ucrainean. „Infracţiunile judecate în diverse dosare penale au avut loc cu implicarea Iuliei Timoşenko. Nu este un secret pentru nimeni, acest lucru chiar s-a întâmplat. Inclusiv asasinarea lui Evghenii Şcerbani. Au existat motive în acest sens”, a declarat Viktor Ianukovici.

Razboiul acuzatiilor

Președintele Ucrainei a precizat că autoritățile de la Kiev au angajat compania juridică din SUA Skadden, Arps, Slate, Meagher & FlomLLP, care urmează să dea o apreciere juridică a corectitudinii sentinței de condamnare în cazul Iuliei Timoșenko. Potrivit lui Inaukovici, contestația fostului premier la CEDO ar putea demonstra unele abateri de procedură, însă nu și juridice.
Reacția apărării Iuliei Timoșenko nu s-a lăsat așteptată. Avocatul fostului premier, Serghei Vlasenko, a respins declarațiile președintelui și a precizat că motivul pentru asasinarea politicianului ucrainean din Donețk l-a avut însuși Ianukovici.  „Domnul Ianukovici a avut motive pentru a-l ucide pe Șcerbani, pentru că peste patru luni de la asasinare el e devenit guvernatorul regiunii Donețk. Dacă trăia Șcerbani, Ianukovici niciodată nu ar fi devenit guvernator”, a declarat avocatul. Potrivit acestuia, toată averea lui Evghenii Șcerbani, după moarte, ar fi ajuns în mâinile partenerilor de afaceri ai actualului președinte.
Vlasenko este de părere că din declarațiile lui Ianukovici pentru jurnaliștii străini reiese că el dirijează procesele penale ale Iuliei Timoșenko. „El știe detalii, știe despre mersul anchetei, chiar dacă urmărirea penală încă nu a fost declanșată. Asta ne demonstrează faptul că Ianukovici controlează personal dosarele doamnei Timoșenko”, a subliniat avocatul.

Mesaj de după gratii

În timp ce Viktor Ianukovici a făcut apel la comunitatea internațională să abordeze cazul Timoșenko din punct de vedere juridic, fostul premier încarcerat și susținătării săi continuă să condamne justiția selectivă și subordonată din țară.
Într-un mesaj adresat de după gratii, Iulia Timoşenko le-a mulţumit politicienilor europeni care au refuzat să susţină, prin prezenţa lor, meciurile de fotbal din cadrul Campionatului European de Fotbal Euro-2012, desfășurat în Ucraina. „La fel cum sportivii respectă cu stricteţe regulile din sport, aşa ar trebui să respecte politica şi politicienii ucraineni”, a scris Iulia Timoşenko pe site-ul său. „Stând în aceeaşi tribună cu Ianukovici sau, pur şi simplu, strângându-i mâna, se sprijină regimul autoritar din Ucraina, care anulează toate drepturile şi libertăţile cetăţenilor ucraineni”, mai subliniază ea.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *