Viitorul ministru de Externe: Georgia nu va adera la CSI si nu va reveni pe orbita Moscovei

, ,
 

Viitorul ministru de externe al Georgiei, Maia Pandjikidze, a declarat joi că ţara sa nu va reveni niciodată pe orbita Rusiei şi nici nu va adera la Comunitatea Statelor Independente.
“Niciodată nu vom reveni în CSI sau pe orbita rusă: obiectivul nostru de a ne integra în Uniunea Europeană şi în NATO le exclude”, a afirmat categoric viitorul şef al diplomaţiei georgiene. Ea a adăugat că programul de politică externă al “Visului Georgian”, coaliţia câştigătoare în recentele alegeri legislative, include şi “aprofundarea relaţiei strategice cu SUA”.
Cât priveşte Rusia, relaţiile diplomatice cu aceasta fiind rupte după războiul de cinci zile din anul 2008,  Pandjikidze a subliniat că noul guvern de la Tbilisi urmăreşte “restabilirea şi normalizarea” legăturilor cu Moscova, precizând că relaţiile diplomatice nu vor fi reluate “atât timp cât Rusia continuă să ocupe teritoriile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud şi menţine ambasade în acestea”. “Important este să începem, a punctat ea, adăugând că una dintre priorităţile sale va fi reluarea contactelor cu Moscova în domeniile economic şi comercial, iar obiectivul este ca Georgia şi Rusia să dialogheze fără mediatori. În prezent, Elveţia joacă rolul de mediator între cele două ţări.
Bidzina Ivanişvili, care va fi prim-ministru al Georgiei în urma victoriei coaliţiei sale, a anunţat luni componenţa viitorului său guvern. Bidzina Ivanişvili intenţionează să o numească pe Maia Pandjikidze, fostul ambasador georgian în Olanda, în funcţia de ministru al afacerilor externe. Irakli Garibaşvili, apropiat al miliardarului Bidzina Ivanişvili, va deveni ministru de interne, în timp ce fostul ambasador georgian la ONU, Irakli Alassania, va deţine portofoliul de vicepremier şi ministru al apărării. Starul fotbalului georgian Kakha Kaladze, care s-a implicat în politică după ca s-a retras din sport, va fi de asemenea numit vicepremier şi ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale. Coaliţia “Visul georgian” condusă de Bidzina Ivanişvili, a câştigat la 1 octombrie alegerile legislative din Georgia şi ar putea dispune de 83 de locuri în parlament, faţă de 67 pentru partidul la putere Mişcarea Naţională Unită a preşedintelui Mihail Saakaşvili.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *