Victorie pentru partidul lui Thaci in cadrul alegerilor legislative din Kosovo

, , ,
 

kosovo elections

Formatiunea politica (PDK) condusa de premierul Hashim Thaci a cåstigat alegerile legislative de duminica, potrivit primelor exit-poll-uri. Partidul Democrat din Kosovo a obtinut 31 la suta din voturi, iar fostul lui partener de coalitie Liga Democratica din Kosovo (LDK), la conducerea careia se afla primarul Pristinei, Isa Mustafa, are in jur de 25 la suta din sufragii.
Presa internationeala opineaza ca exista certitudinea ca in contextul acestui scor PDK ar fi nevoit sa intre intr-o alianta de guvernare ca sa poata sa formeze un guvern. La fel ca si PDK, LDK opteaza pentru integrare euroatlantica a Kosovo, precum si pentru continuarea privatizarii si negocierilor cu Serbia.

Nationalistii pe trei

Pe locul trei – cu 17 la suta din sufragii – se plaseaza miscarea nationalista Vetevendosje (Autodeterminarea) a lui Albin Kurti. Aceasta formatiune politica opteaza pentru unirea cu Albania si se opune vehement unor negocieri cu Serbia. Sectiile de votare din Kosovo s-au inchis duminica, la ora locala 19.00 (20.00 ora României) in cadrul unor alegeri legislative anticipate, primele de acest tip de la proclamarea independentei acestei provincii sârbe in februarie 2008. Aproximativ 1,6 milioane de alegatori au fost asteptati la urne, pentru a alege 120 de deputati dintre cei 1.265 de candidati propusi de catre 29 de partide politice. In pofida tensiunii din timpul campaniei electorale, in ziua votului situatia a fost relativ linistita. Potrivit presei locale, nu sunt inregistrate probleme serioase in procesul de votare. In câteva localitati au fost inregistrate câteva incidente nesemnificative care nu vor avea niciun impact asupra rezultatelor din alegeri, a declarat un reprezentat al Biroului Electoral Central. Doi etnici serbi au fost retinuti duminica dupa ce au atacat cu petarde o sectie de votare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *