Vesti bune pentru economia R. Moldova – mai multe exporturi in UE, mai multe investitii straine

, , ,
 

dolariUniunea Europeană a acordat mai mult acces exporturilor moldoveneşti începînd de vineri. UE deja permite Moldovei să exporte pe teritoriul său produse fără a plăti taxe vamale, cu excepţia a 12 produse agricole pentru care sînt prevăzute cote. De la 1 iulie, UE a mărit volumele de export pentru unele din cele 12 produse agricole. Din 2008 Moldova beneficiază de aşa-numitul regim de preferinţe comerciale autonome pentru a-şi exporta mărfurile în UE, iar astăzi UE a majorat durata de aplicare a regimului cu încă trei ani, pînă în 2015. Astfel, firmele de vinificaţie din Moldova vor avea dreptul să exporte în UE, fără taxe vamale, cu 50 000 de hectolitri de vin mai mult în 2011, admiţîndu-se o cotă de 150 000 hl. Volumul va spori pînă la 180 000 hl în 2012 şi pînă la 240 000 hl în fiecare an din 2013 pînă 2015. Cota anuală de export pentru orz, porumb şi grîu se va majora cu 5000 de tone anual din 2013 pînă 2015.

Cu temele facute

Republica Moldova şi-a îndeplinit angajamentele asumate pînă la această perioadă în vederea începerii negocierilor despre comerţul liber cu Uniunea Europeană. Guvernul de la Chişinău a prezentat ieri Comisiei Europene un al doilea raport de progres privind realizarea recomandărilor Comisiei pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre R. Moldova şi UE, numit şi Acordul de comerţ liber, transmite Moldpres. La 20 iunie, Consiliul Uniunii Europene a mandatat Comisia Europeană să demareze negocierile cu R. Moldova pe marginea Acordului de comerţ liber. Astăzi, la o conferinţă de presă, viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, a declarat că: „Negocierile de acest gen, duse de către ţările din Balcanii Occidentali, au durat în jur de patru, dar, ţinînd cont de existenţa regimului de preferinţe comerciale autonome, Moldova ar putea încheia negocierile în 2012”. Viceministrul a opinat că negocierile pe marginea acordului de comerţ liber ar putea începe pînă la finele anului în curs. Raportul cuprinde progresele realizate de către Guvernul moldovean în implementarea recomandărilor Comisiei Europene în 13 domenii, dintre care: infrastructura calităţii, măsuri sanitare şi fitosanitare, facilitarea comerţului şi administrarea vamală, proprietatea intelectuală, achiziţii publice şi concurenţa. În domeniul infrastructurii calităţii au fost anulate 144 de standarde naţionale, care veneau în contradicţie cu normele europene. Guvernul a elaborat studiile şi planurile de acţiuni necesare pentru tranşarea problemelor în domeniile convenite cu Comisia Europeană. Octavian Calmîc a menţionat că Ministerul Economiei s-a achitat de obligaţiile ce ţin de elaborarea proiectelor de legislaţie convenite cu UE, iar acestea acum se află la diferite etape de aprobare în Guvern şi Parlament. Acordul de comerţ liber va face parte din viitorul Acord de Asociere dintre R. Moldova şi UE.

Investitii straine de 100 de milioane de dolari

Intrările de investiţii străine directe a ajuns la 101,41 milioane de dolari în trimestrul întîi 2011, cu 47 la sută peste nivelul din perioada similară a anului trecut, cînd nivelul investiţiilor în Republica Moldova a fost de 68,98 milioane de dolari SUA. Peste 35 la sută din acestea au reprezentat participaţiile la capitalul social. Venitul reinvestit de nerezidenţi pentru a-şi creşte afacerile locale sau pentru noi proiecte a fost estimat la 26,80 milioane de dolari. Circa 38 la sută din intrările de investiţii străine directe au fost reprezentate de creditele intra-grup, prin care sucursalele moldoveneşti s-au împrumutat de la firmele „mamă”. În trimestrul întîi al acestui an ieşirile de capital s-au menţinut la nivelul anului trecut, ca urmare fluxurile nete au crescut şi mai puternic decît intrările, cu 73 la sută, pînă la 74,91 milioane de dolari. Soldul de investiţii străine directe constituia la sfîrşitul lunii martie 2911,40 milioane de dolari SUA, din care peste 78 la sută reprezintă participaţiile la capital şi venitul reinvestit . Investiţiile străine directe în capital social sînt concentrate, în fond, în activităţile financiare, industria prelucrătoare, comerţ şi sectorul energetic. BNM mai arată că investitorilor din ţările Uniunii Europene le revine ponderea majoră – 53,1% – din investiţiile străine directe acumulate în capitalul social, celor din CSI – 11,9, iar investitorilor din alte ţări – 35,0%.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *