Venezuela spioneaza nuclear SUA

de | sept. 21, 2010 | Alte regiuni, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Un cercetator american si sotia sa, care au lucrat pentru principalul centru de cercetari nucleare american, au fost pusi sub acuzare pentru tentativa de a transmite documente secrete Venezuelei, a anuntat serviciul de presa al Departamentul american al Justitiei, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Liderul venezuelean Hugo Chavez continua razboiul diplomatic cu SUA

Liderul venezuelean Hugo Chavez continua razboiul diplomatic cu SUA

Un cercetator american si sotia sa, care au lucrat pentru principalul centru de cercetari nucleare american, au fost pusi sub acuzare pentru tentativa de a transmite documente secrete Venezuelei, a anuntat serviciul de presa al Departamentul american al Justitiei, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Cei doi americani, care au lucrat la centrul nuclear Los Alamos, „au fost acuzati ca au comunicat date clasificate privind armele nucleare unei persoane despre care credeau ca e reprezentant al guvernului venezuelan si au complotat pentru a participa la producerea unei arme nucleare pentru Venezuela”. Cei doi acuzati – Pedro Mascheroni, in varsta de 75 de ani, si Marjorie Roxby Mascheroni, in varsta de 67 de ani – risca sa fie condamnati la inchisoare pe viata daca vor fi gasiti vinovati pentru toate capetele de acuzare.
In 2008, Mascheroni a discutat cu un agent FBI sub acoperire, care se dadea drept un oficial din Guvernul de la Caracas. “Mascheroni a spus ca ar putea ajuta Venezuela sa dezvolte o bomba nucleara in zece ani si ca, sub programul sau, Venezuela va folosi un reactor nuclear secret din subteran pentru producerea si imbogatirea plutoniului”, potrivit Departamentului Justitiei. Mascheroni a mai spus ca vrea cetatenia venezueleana si se astepta sa fie platit pentru serviciile sale. Unele informatii costau 793.000 de dolari.

Razboi diplomatic

Controversatul presedinte venezuelan, Hugo Chavez, l-a refuzat anterior pe diplomatul desemnat de Statele Unite pentru postul de ambasador la Caracas şi i-a cerut omologului său, Barack Obama, să “caute un alt candidat” pentru această funcţie. Hugo Chavez consideră “imposibil” ca Larry Palmer să poată asigura funcţia de ambasador. “Cum poţi crede, Obama, că îl voi accepta pe acest domn. Cel mai bine este să îl retragi, Obama. Nu insista, îţi cer”, a declarat şeful statului venezuelan, adresându-i-se preşedintelui american în timpul programului său radio-televizat “Alo, preşedintele”, difuzat obigatoriu de majoritatea mijloacelor mass-media din Venezuela.

Declaratii contestate

Liderul de stanga, Hugo Chavez, a condamnat declaraţiile recente ale lui Larry Palmer cu privire la forţele armate venezuelane. „Nu poate veni ca ambasador. A rupt el însuşi normele diplomaţiei. Nu poate veni aici”, a declarat Chavez.
Reamintim ca intr-un chestionar pentru candidatura sa la postul de ambasador aprobată de Senatul american, diplomatul a apreciat că moralul forţelor venezuelane este scăzut şi că influenţa Cubei creşte. Aceste declaraţii au fost respinse de armată şi de Ministerul Apărării din Venezuela.
La randul sau, Washington a declarat că este de acord cu “îngrijorările” diplomatului său, dar a apreciat că nu va interfera în afacerile interne ale Venezuelei. În raportul său anual asupra terorismului, Departamentul de Stat subliniază reducerea la minim a cooperării antiteroriste cu Venezuela, adăugând că nivelul sprijinului pe care Caracas îl acordă gherilelor columbiene “rămâne incert”.

Atac la UE

Liderul Venezuelei, Hugo Chavez, a solicitat anterior statelor Uniunii Europene acordarea independentei coloniilor europene din America Latina. In timpul unui recent interviu radiofonic acordat unui post de radio din Aruba (n.r.-posesiune latino-americana a Regatului Tarilor de Jos), Chavez a subliniat ca Venezuela va acorda o importanta asistenta economica noilor state din regiune. Declaratiile belicoase ale presedintelui Venezuelei vin pe fondul degradarii relatiilor politice dintre regimul de la Caracas si statele Uniunii Europene care detin diferite posesiuni pe continentul latino-american. Printre statele vizate de Chavez se numara Marea Britanie, Franta si Olanda, ale caror autoritati critica periodic starea deplorabila a drepturilor omului din tara latino-americana.

Ofensiva anti-britanica

Declaratiile controversatului presedinte venezuelean vin la scurt timp dupa ce acesta a cerut ultimativ Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii sa restituie arhipelagul Falkland autoritaţilor de la Buenos Aires. El a dat asigurari ca Argentina “nu va fi singura” in cazul unui eventual nou razboi in insulele Falkland impotriva Marii Britanii. “Anglia, pana cand vrei sa stai in (insulele – n.red.) Falkland? Regina a Angliei, ma adresez ţie, regina a Angliei, epoca imperiilor a apus, nu ţi-ai dat seama, regina a Angliei? Restituie (insulele) Falkland poporului argentinian”, a afirmat Chavez cu ocazia emisiunii sale duminicale televizate “Alo presidente”. “Englezii continua sa ameninţe Argentina. Lucrurile s-au schimbat, Doamna Regina, nu mai suntem in 1982. In caz de agresiune impotriva Argentinei, fiţi sigura ca ea nu va fi singura”, a adaugat Chavez.
Reamintim ca Marea Britanie revendica din 1833, sub numele de Falkland, insulele Malvine situate la 500 de kilometri de Argentina, scena, in 1982, a unui scurt, dar sangeros razboi, terminat cu capitularea neconditionata a fortelor militare argentiniene, si cu un bilant de peste 1000 de morti, civili si militari.

Tensiuni petroliere

Inceperea iminenta a forajelor petroliere britanice in apropierea arhipelagului a reanimat conflictul diplomatic dintre Londra si Buenos Aires, care continua sa revendice suveranitatea asupra insulelor si apelor teritoriale adiacente, chiar daca diplomaţia argentiniana a respins in mai multe randuri orice opţiune militara in cazul insulelor Malvine. Ca reacţie la aceste foraje, Buenos Aires a publiat un decret care solicita o autorizaţie pentru vasele ce ii traverseaza apele teritoriale pentru a se deplasa in arhipelagul Falkland, ale carui ape ar conţine intre 13 şi 60 de miliarde de barili de petrol, potrivit estimarilor.
In acest moment, Marea Britanie are desfasurati in insulele Falkland, in principal in baza militara Mount Pleasant, aproximativ 2000 de militari, o escadrila de avioane de lupta Eurofighter Typhoon, un detasament de elicoptere de lupta antisubmarin si atac, precum si alte unitati specializate. In regiune patruleaza in permanenta nave ale marinei de razboi britanice, secondate periodic de nave militare americane.

Axa nucleara

Iranul ajuta Venezuela sa dezvolte un program nuclear civil, deoarece cele doua tari au dreptul de a dispune de energie atomica, a declarat presedintele venezuelan, Hugo Chavez, in luna septembrie 2009, intr-un interviu pentru ziarul francez Le Figaro. Hugo Chavez, aliat al presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, a efectuat la 5 si 6 septembrie 2009 o vizita la Teheran.”Ii multumesc lui Mahmoud Ahmadinejad pentru transferurile de tehnologie ale Iranului catre Venezuela. Am semnat un nou acord saptamana trecuta, la Teheran. Iranul are dreptul sa dezvolte energie nucleara, asa cum fac si Franta, numeroase tari si Venezuela, de ce nu”, a precizat el.Chavez s-a declarat impotriva unui program cu scopuri militare. „Vorbesc in numele Venezuelei si, pentru mine, utilizarea bombei ar fi o catastrofa. De aceea trebuie incheiat acest lucru si mers spre o dezarmare generalizata”, a apreciat el. Venezuela lucreaza la un proiect preliminar pentru constructia unui „sat nuclear” cu ajutorul Iranului, „pentru ca poporul venezuelan sa poata conta pe viitor pe aceasta resursa extraordinara utilizata in scopuri pasnice”, declarase Chavez in Iran.
„Sunt sigur ca Iranul nu este pe cale sa produca bomba. Nimeni nu a adus vreo dovada”. „Daca Europa si Statele Unite sunt ingrijorate, in opinia mea in mod eronat, sa fie coerente si sa propuna un pact sub auspiciile ONU pentru a duce la eliminarea totala a armelor nucleare”, a continuat presedintele venezuelan.

Teheranul, pregatit pentru jihad nuclear

Serviciile occidentale de informaţii apreciază că Republica Islamica Iran intenţionează să construiască noi reactoare nucleare, relatau anterior surse oficiale occidentale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Potrivit The New York Times, inspectorii internationali si serviciile occidentale de informatii banuiesc ca Iranul se pregateste sa construiasca noi reactoare nucleare, sfidând astfel solicitarile ONU.
Reamintim ca in urmă cu şase luni a fost dezvăluită existenţa unei capacităţi secrete de îmbogăţire a uraniului. Inspectorii ONU care monitorizează programul nuclear iranian caută dovezi referitoare la două şantiere de construcţie, bazându-se pe comentariile unui oficial iranian, şi încearcă să identifice locul unde au fost instalate o serie de echipamente pentru îmbogăţirea uraniului produse recent.

Strategie atomica

Într-un interviu acordat agenţiei ISNA – Iranian Student News Agency -, Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei iraniene pentru energie atomică, a afirmat că preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a ordonat începerea construcţiei a două noi centrale, care “vor fi construite în interiorul munţilor”.
Oficiali americani au declarat că împartăşesc bănuielile inspectorilor ONU şi analizează imagini obţinute prin satelit în legătură cu mai multe posibile amplasamente, dar nu au obţinut indicii clare privind faptul că Teheranul intenţionează să producă în aceste uzine combustibil nuclear. La randul sau, un oficial european a afirmat că, deşi există “unele dovezi”, restricţiile impuse de Iran inspectorilor ONU îngreunează localizarea noilor construcţii.
Bănuielile occidentale se bazează şi pe faptul că echipamentele pentru îmbogăţirea uraniului, produse în numeroase fabrici răspândite pe întreg teritoriul Iranului, nu au fost instalate în centralele vizitate de inspectorii ONU. Capacităţile de producţie reprezintă una dintre ţintele predilecte ale serviciilor de informaţii americane, israeliene si europene.

Sabotaj israelian

Israelul este implicat intr-un razboi de sabotaj in Iran, intr-un efort de a impiedica tentativele Teheranului de a dezvolta arma nucleara, au afirmat anterior surse oficiale de la Ierusalim, preluate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Sursele citate au declarat ca strategia israeliana „de decapitare” a programului nuclear a vizat membri ai acestuia, in speranta ca ambitiile Republicii Islamice Iran in acest domeniu vor fi descurajate, fara sa se ajunga la razboi. Operatiunea de sabotaj a capatat o importanta si mai mare in urma alegerii presedintelui american Barack Obama, care a implementat o politica externa mai toleranta fata de Iran.  “Actiunile vizeaza sa incetineasca progresele in program astfel incat ei sa nu-si dea seama ce se intampla”, a spus un fost agent al Agentiei Centrale de Informatii (CIA) a SUA. “Obiectivul este a amana, a amana pana cand se gaseste alta solutie sau abordare”. Cu siguranta nu vrem ca actualul guvern iranian sa aiba astfel de arme. Este o politica buna sa se evite abordarea militara, care ar presupune probabil riscuri inacceptabile”, a explicat el.
Ca o dovada a presupusei strategii israeliene, oficialii iranieni au vorbit despre evenimente suspecte, precum moartea lui Ardeshire Hassanpour, om de stiinta in domeniul nuclear la uzina de plutoniu din Isfahan, care a decedat in locuinta sa in urma unei aparente scurgeri de gaz in 2007. Totodata, mass-media occidentala a prezentat informatii potrivit carora Iranului i s-a vandut echipament defect pentru programul sau nuclear de catre pietele internationale, serviciile de securitate iraniene dejucand mai multe tentative de perturbare a furnizarii de electricitate pentru Natanz, uzina de imbogatire a uraniului.
“Cred ca este vorba despre actiuni de sabotaj, este o miscare logica. In lipsa unei solutii negociate pentru rezolvarea problemei, aceasta este cea mai buna solutie deocamdata”, a declarat oficialul CIA citat. “Numeroase agentii de informatii incearca un razboi psihologic. Nu numai Israelul, dar si americanii si multe agentii de spionaj europene – exista informatii ca si state neutre, ca Olanda, sunt implicate”, a mai adaugat acesta.
“Daca este adevarat, este vorba despre exercitarea de presiuni asupra programului iranian din punct de vedere tehnic. Daca nu este adevarat, atunci este vorba despre o parte a conflictului psihologic. Pentru ca nu exista confirmari, nu putem fi siguri. Dar chiar si daca nu ar fi adevarat, este cu siguranta o parte a amplului razboi psihologic impotriva programului nuclear iranian. Asta este clar”, a conchis sursa citata.

General dezertor

Existenta reactorului nuclear construit in secret de Siria cu asistenta nord-coreeana a fost dezvaluita serviciilor de informatii occidentale de catre generalul iranian Ali Rea Asgari, care a dezertat in urma cu trei ani in timp ce se afla intr-o vizita in Turcia, a reconfirmat un inalt demnitar din serviciile de informatii israeliene, citat de presa locala. Mossadul si CIA au fost acuzate de autoritatile iraniene ca s-ar afla in spatele disparitiei generalului iranian, fost ministru adjunct al Apararii si comandant al Garzilor Revolutionare Iraniene. Asgari a afirmat de asemenea ca Iranul a fost implicat doar din punct de vedere financiar in construirea reactorului secret de la al-Kybar, furnizand guvernului de la Damasc fonduri ce oscilau intre 1-2 miliarde de dolari.
Reamintim ca in perioada premergatoare atacului aerian israelian din 9 septembrie 2007 care a distrus reactorul sirian, locatia in care acesta era construit a fost vizitata de o unitate de operatiuni speciale a armatei israeliene care a cules toate datele necesare in vederea atacului aerian.

Spionul trambita

Serviciile de informatii olandeze au retras anterior un agent dintr-o „operatiune ultrasecreta“ de spionare a industriei militare din Iran deoarece sefii spionajului din Olanda considerau ca un atac aerian al SUA este iminent. Dezvaluirile au fost criticate de oficialii americani si olandezi, care au respins iminenta unui atac aerian American asupra Republicii Islamice Iran.
Conform relatarilor aparute in ziarul olandez „De Telegraaf”, si preluate de mass-media britanica, serviciile de informatii ale acestei tari, AIVD, au oprit o operatiune de spionaj menita a infiltra si sabota industria armamentului din Iran. „Operatiunea, despre care s-a spus ca a inregistrat un mare succes, a fost sistata de curind in legatura cu planurile privind un atac aerian american iminent asupra Iranului“, se arata in raport. „Vor fi totodata aruncate in aer tintele care au avut legatura cu actiunea olandeza de spionaj“. Surse „bine plasate“ au spus ziarului olandez ca un agent de virf a fost rechemat de curind „deoarece se crede ca SUA ar urma sa ia o decizie in decurs de citeva saptamini privitor la atacarea Iranului cu avioane fara personal uman la bord“. „In ultimii ani, AIVD a impartasit informatiile sale serviciilor secrete americane CIA“, adauga cotidianul.

SUA, „Mecca” spionajului cubanez

Statele Unite au fost zguduite anterior de un alt scandal de spionaj, in care au fost implicate serviciile de spionaj ale Cubei, un aliat important al regimului Hugo Chavez. Astfel, un cuplu de septuagenari americani s-a recunoscut vinovat de spionaj in favoarea Cubei comuniste timp de peste 30 de ani, in fata unui tribunal din Washington, in schimbul unei pedepse reduse la inchisoare pentru femeie. Walter Kendall Myers, de 72 de ani, si sotia sa, Gwendolyn Steingraber Myers, de 71 ani, au furnizat documente si informatii regimului castrist incepand cu sfarsitul anilor ‘70. Acordul de a pleda vinovati prevede condamnarea la inchisoare pe viata a lui Kendall Myers si o pedeapsa intre sase si sapte ani si jumatate de inchisoare pentru Gwendolyn Myers. Cuplul a acceptat, de asemenea, confiscarea apartamentului sau din Washington, a velierului propriu si a conturilor sale bancare totalizand 1,7 milioane de dolari, toate aceste bunuri urmand sa fie considerate amenda.
„In ultimii 30 de ani, acest cuplu a tradat increderea Americii prin furnizarea clandestina de informatii clasificate privind apararea nationala guvernului cubanez”, a afirmat intr-un comunicat David Kris, un inalt responsabil din Ministerul Justitiei. De cand au fost arestati, cei doi septuagenari au incercat de mai multe ori, dar fara succes, sa ceara eliberarea conditionata.

Profil de spioni

Kendall Myers, in varsta de 72 de ani, cu numele de cod “agent 202″, si sotia sa Gwendolyn Steingraber Myers, cu un an mai tanara, cu numele de cod “agent 123″, au fost arestati in iunie 2009 de politia federala si convocati in justitie. FBI a reusit sa ii prinda gratie unui agent al sau care ii convinsese ca este spion cubanez. Myers, angajat in Departamentul de Stat al SUA in 1977, a lucrat periodic pentru Biroul de informatii si cercetare al institutiei intre 1988 si 1999, inainte de a fi angajat cu norma intreaga ca analist al acestuia, intre 2000 si 2007. In aceasta calitate, a avut acces la informatii secrete incepand din 1985, iar din 1999 a putut avea acces la un numar si mai mare de documente confidentiale referitoare la Cuba si politica SUA si a aliatilor sai fata de ultimul stat comunist din America de Nord.
Cuplul, care dispune de o importanta avere, si locuind la Washington, ar fi acceptat sa spioneze in favoarea Cubei la sase luni dupa o vizita a lui Myers in insula comunista, in decembrie 1978. Sotul subtiliza informatii din Departamentul de Stat memorandu-le si luand notite. “Am fost intotdeauna prudent. In mod normal, nu scoteam documente” din cladire, a marturisit el agentului FBI care i-a demascat.
Potrivit marturisirilor cuplului, statul cubanez i-a contactat adesea prin mesaje radio codate pe unde scurte, pe care cei doi le decriptau apoi cu ajutorul unui program furnizat de serviciile de informatii cubaneze. Sotia lui Myers a spus ca tehnica lor favorita pentru a transmite informatiile agentilor regimului comunist consta in a schimba carucioarele in supermarketuri, pentru ca “era destul de usor de facut”. Fostul angajat al Departamentului de Stat a dat asigurari ca a primit “numeroase medalii” din partea guvernului cubanez. Mai mult, cei doi au petrecut o seara cu liderul cubanez Fidel Castro in 1995. Conform datelor furnizate de FBI, acestia nu au primit bani de la serviciile speciale cubaneze, motivatia ideologica fiind singurul motiv pentru care cei doi au acceptat sa devina spioni ai Havanei. Sursele citate au mai declarat ca la documentele secrete americane, remise de Myers Havanei, au mai avut acces si serviciile altor tari, inclusiv ale URSS, si ulterior ale Federatiei Ruse, aliata importanta a Cubei. Serviciile de informatii de la Havana sunt recunoscute pentru succesele similare obtinute impotriva diferitelor administratii americane.

Clinton, lovita de spionita

Anterior, Secretarul american de stat Hillary Clinton a anuntat ca a ordonat o revizuire a procedurilor de securitate ale Departamentului de Stat, in urma scandalului arestarii spionilor cubanezi si a unor incidente similare care au afectat securitatea reprezentantelor diplomatice americane din diferite regiuni. „Am cerut personalului nostru de securitate sa revizuiasca toate programele de securitate de care dispunem, toate formele de (…) autorizatii pe care le folosim in Departamentul de Stat, pentru a stabili ce putem face in plus pentru a ne apara” de astfel de incalcari de incidente pe viitor, a declarat atunci Clinton intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul indonezian de externe Hassan Wirajuda, la randul sau fost ofiter de informatii in serviciile de profil de la Jakarta.

Castro contraataca

Fostul lider cubanez, Fidel Castro, a declarat ca acuzatiile conform carora guvernul cubanez ar fi primit informatii din partea unui oficial american sunt “ridicole”. Castro a adaugat ca acest caz este ca niste “benzi desenate despre spionaj”, relateaza agentiile de presa cubaneze. Fostul presedinte al Cubei nu a confirmat si nici nu a negat veridicitatea acuzatiilor de spionaj, aduse impotriva lui Walter Kendall Myers, de 72 de ani, si a sotiei acestuia, Gwendolyn Myers, de 71 de ani, conform carora cei doi ar fi oferit informatii confidentiale ale Statelor Unite guvernului din Havana.
Castro a declarat ca nu-si aduce aminte sa se fi intalnit cu sotii Myers in 1995, dupa cum spune Departamentul de Justitie din SUA. “La acel moment am intalnit mii de nord americani, pentru diverse motive, atat individual, cat si in grupuri, asa ca nu mi se poate cere sa-mi aduc aminte de detaliile intalnirii cu doar doi oameni”, a scris Fidel Castro, intr-un editorial. “Nu vi se pare ridicola aceasta banda desenata despre spionajul din Cuba?”, intreaba Castro, in articol.
El a scris ca se spune ca Myers ar fi primit mai multe medalii din partea guvernului cubanez, pentru spionaj, dar a adaugat ca nu a fost acuzat ca ar fi fost platit de Cuba pentru informatii. “Din principiu, pot sa va asigur ca nu am torturat si nici nu am platit pe nimeni pentru a obtine informatii”, a spus el. “Daca cei doi, intr-o forma sau alta, au ajutat la protectia poporului cubanez de planurile teroriste si de asasinari organizate de diverse administrate americane, au facut-o din propria initiativa si merita, dupa parerea mea, toate onorurile din lume”, a spus Castro. Fostul lider a sugerat ca “ciudatul” caz de spionaj ar fi fost pus la cale in vederea zori recentele “contacte dintre SUA si Cuba, cu privire la probleme importante de interes comun”. Aceste discutii si usurarea conditiilor de embargo impuse de SUA, la initiativa lui Barack Obama, ar putea insemna sfarsitul erei de ostilitati intre cele doua tari, Cuba fiind afectata de 47 de ani de un embargo comercial si diplomatic american.

Spionaj familial

Conform propriilor marturisiri facute intr-o carte recent lansata, sora mai mica a dictatorului Fidel Castro, Juanita, a fost colaboratoare a CIA in anii ‘60, perioada in care telul principal al agentiei era eliminarea dictatorului cubanez si a regimului comunist impus de acesta, relateaza agentiile de presa internationale, citate de mass-media de la Bucuresti. Juanita Castro, acum in varsta de 76 de ani, a fost spion pentru CIA vreme de trei ani, pana in momentul in care a parasit Cuba in favoarea SUA, in 1964, perioada in care a si adapostit, in repetate randuri, sub acoperisul ei din Havana oponenti ai regimului comunist impus de fratele ei. Dezamagita de caracterul exagerat de violent al revolutiei conduse de Fidel si de faptul ca acesta a imbratisat comunismul, Juanita a raspuns pozitiv atunci cand CIA i-a cerut ajutorul. Sora dictatorului cubanez, cu care nu a mai luat legatura de patru decenii, si-a petrecut ultimii 35 de ani administrand o micuta farmacie in Miami. Si, desi au existat voci care au sugerat, de-a lungul anilor, ca ar fi fost colaboratoare a CIA, Juanita nu a recunoscut-o decat in paginile cartii sale, “Fidel si Raul, Fratii Mei, Istoria Secreta”. Precum ceilalti sase frati ai ei, ea a fost, la inceput, sustinatoare infocata a revolutiei cubaneze impotriva regimului lui Fulgencio Batista. In ceea ce priveste indatoririle de “serviciu”, ei ii reveneau calatoriile peste hotare in timpul carora strangea bani pentru arme. Dupa ce familia Castro a pus mana pe conducerea tarii, Juanita s-a ocupat de ridicarea si administrarea spitalelor si clinicilor.
Insa foarte rapid a inceput sa dezaprobe “metoda de lucru” a fratilor sai, care incepusera confiscarea proprietatilor private si asasinarea celor care nu erau de partea lor. Ea impreuna cu alti membri ai instaritei sale familii s-au infuriat cumplit cand Fidel si Raul si-au impus “reforma agrara” si asupra proprietatilor lor.

Filiera braziliana

„Entuziasmul mi-a disparut cand am inceput sa realizez nedreptatea din jurul meu”, a declarat Juanita. Potrivit spuselor ei, din casa pe care o detinea in Havana, femeia ii ajuta si-i adapostea pe cei persecutati de guvernul fratelui sau. „Situatia mea din Cuba a devenit delicata din momentul in care am inceput sa activez impotriva regimului. Fidel a incetat sa mai treaca pragul casei mele deoarce il deranja ca-i protejam pe cei pe care el ii denumea „viermi” (inamici ai regimului)”. Astfel, intr-o buna zi, cineva i-a facut invitatia de a se alatura CIA. Persoana de legatura era, dupa cum sustine Juanita, sotia ambasadorului brazilian de la Havana. Pana in momentul in care a reusit, in sfarsit, sa iasa din Cuba, sora lui Castro a cerut azil politic de la aceeasi ambasada. “Doreau sa imi vorbeasca deoarece aveau lucruri interesante sa-mi comunice si sa ma intrebe, precum daca as fi capabila sa-mi asum riscul, daca eram gata sa le urmez comenzile. Toate acestea erau socante pentru mine, dar am acceptat”, rememoreaza Juanita. Astfel a inceput relatia de lunga durata cu inamicul numarul unu al lui Fidel Castro, CIA. “Timp de trei ani, intre 1961 si1964, pana sa fuga la Miami, cu toate ca-si punea in pericol propria-i viata, Juanita si-a ajutat compatriotii”, a mentionat Maria Antonieta Collins, jurnalista cu ajutorul careia a fost scrisa cartea mai sus mentionata. Cu toate ca s-a mutat in America de Nord, activitatea ei nu a incetat.
La scurt timp dupa plecarea din tara natala, femeia a oferit dovezi de neconstestat despre regimul de conducere al fratilor ei Comitetului Activitatilor Neamericane al Congresului Statelor Unite ale Americii. Avertizandu-i, totdata, si de ura de neclintit a lui Fidel fata de Statele Unite. Sora dictatorului a dezvaluit ca, printre altele, ambasadele Cubei precum si linia aeriana cubaneza erau implicate in activitati de spionaj si in traficul cu arme, cu sprijinul serviciilor secrete sovietice, KGB. Ultima oara cand Juanita si Fidel Castro si-au mai vorbit a fost in anul 1963, la moartea mamei lor, relateaza sursa citata.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *