Varșovia, zeci de miliarde pentru armată

, , ,
 
Sistemele HIMARS, dorite de Polonia

Sistemele HIMARS, dorite de Polonia

Polonia va aloca 185 de miliarde de zloţi (44 de miliarde euro) pentru modernizarea armatei până în anul 2026, în principal pentru modernizarea avioanelor şi elicopterelor militare, precum şi a submarinelor, anunţă ministrul Justiţiei, Mariusz Blaszczak, citat de site-ul cotidianului Le Figaro, preluat de mass-media de la București. Noi capabilităţi militare urmează să fie instalate în principal în estul Poloniei, pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, pentru descurajarea Rusiei.

Patriot pentru Polonia

“Este vorba de o direcţie, de o bază de plecare pentru dezvoltare”, a declarat Mariusz Blaszczak, citat de mass-media de peste Ocean. Printre achiziţiile prioritare ministrul a enumerat 32 de avioane militare noi, pentru înlocuirea flotelor de aparate MiG29 şi Su22, precum şi submarine, elicoptere şi sisteme sol-aer.

La jumătatea lunii februarie 2019, Polonia şi Statele Unite au semnat un contract în valoare de 414 milioane de dolari (365 de milioane euro) pentru achiziţionarea a 20 de sisteme de rachete mobile HIMARS. În martie 2018, Polonia a achiziţionat un sistem balistic american Patriot, în cadrul unui contract de 4,75 miliarde de dolari (3,8 miliarde de euro).

Fort Trump

În septembrie 2018, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, preciza că studiază “foarte serios” posibilitatea de a stabili o bază militară americană în Polonia. “Analizăm foarte serios această posibilitate”, a declarat Donald Trump primindu-l în Biroul Oval pe omologul său polonez, Andrzej Duda.

“Polonia este dispusă să contribuie semnificativ pentru ca Statele Unite să aibă o prezenţă în Polonia”, a adăugat el. “Dacă sunt dispuşi să facă asta, vom vorbi cu siguranţă despre acest lucru”, a mai spus liderul de la Casa Albă.

În cursul unei conferinţe de presă comune, preşedintele polonez l-a îndemnat pe Donald Trump “să desfăşoare mai mulţi soldaţi americani în Polonia”. “Sper că veţi lua decizia de a desfăşura mai multe unităţi şi echipament. Mi-ar plăcea să văd o bază americană permanentă în Polonia”, a adăugat el, sugerând să fie numită “Fort Trump”.

O astfel de iniţiativă, dacă se va concretiza, ar putea produce iritare în rândul NATO, din care Polonia face parte, dar şi să agraveze puternicele tensiuni dintre Occident şi Rusia. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *