Varsovia da in judecata Gazprom

, , ,
 

Presedintele polonez Lech Kaczynski, ingrijorat de presiunile Gazprom

Presedintele polonez Lech Kaczynski, ingrijorat de presiunile Gazprom

Rezervele de gaz din depozitele poloneze se topesc in mod vertiginos, iar din cauza puternicelor geruri care s-au abatut recent asupra Poloniei cererea la acest combustibil a crescut foarte mult, relateaza mass-media locala, citata de presa internationala. Lipsa unui contract pe termen lung cu Moscova privind livrarile de gaz constituie un motiv de ingrijorare pentru oficialii polonezi, considera sursa citata. Mai mult decat atat, expertii polonezi au declarat ca Gazprom datoreaza sute de milioane de dolari Poloniei pentru transportul gazului, inclusiv ca urmare a sistarii de anul trecut a livrarilor din timpul crizei ruso-ucrainene a gazului. Toate aceste pretentii au fost formulate de delegatia poloneza sosita la Moscova pentru negocieri cu concernul rus, noteaza cotidianul rus Novaie Izvestia. Probleme dintre Polonia si Gazprom nu sunt noi, anual cele doua parti declansand adevarate razboaie ale declaratiilor, pe fondul deteriorarii constante a relatiilor dintre Varsovia si Moscova.

Siretlic energetic

Pana acum, situatia era salvata chiar de Gazprom, care de la 1 ianuarie 2010 a majorat cu 10 milioane de metru cubi cantitatea de gaz livrata zilnic Poloniei. Cu toate acestea, polonezii au vazut in acest lucru un fel de siretlic: cantitatile suplimentare ar fi luate din contul transei pentru 2010, iar aceasta inseamna ca depozitele de gaz ale Poloniei vor fi, spre sfarsitul anului viitor, aproape goale, considera mass-media rusa. Potrivit Novaie Izvestia, semnarea unui contract pe termen lung intre Gazprom si Polonia privind livrarile de gaz pana in anul 2037 este mereu amanata. Dupa cum subliniaza EuroPolGaz, proprietarul sistemului polonez de transport al gazului, compania Gazprom refuza sa plateasca datoriile pentru transportarea combustibilului spre Europa de Vest, datorii stranse in perioada 2006-2009.

Datorii istorice

Conform calculelor partii poloneze, suma totala la care s-ar ridica datoriile Gazprom este de 410 milioane de dolari, din care 350 de milioane reprezinta neplata pentru tranzitul de gaz rusesc spre Europa de Vest, iar 60 de milioane de dolari – datoriile companiei ruso-ucrainene RosUkrEnergeo. Anul trecut, in contextul crizei ruso-ucrainene a gazului, Polonia a primit mai putin cu circa 2,4 miliarde de metri cubi de gaz.
Varsovia recunoaste ca rusii au semnat cu compania PGNiG un asa-zis contract de vara pentru 1 miliard de metri cubi de gaz, care a permis umplerea depozitelor in ajunul iernii, insa aceasta cantitate este cu 1,4 miliarde de metri cubi mai mica decat era stipulat in contractul cu RusUkrEnergo. Drept rezultat, Polonia a inceput sa se confrunte cu probleme privind umplerea depozitelor. Unii specialisti polonezi au venit cu propunerea ca gazul lipsa sa fie luat din rezerva strategica a tarii. Insa, alti experti atentioneaza ca “deblocarea rezervei strategice ar fi o mare eroare”, Gazprom putand folosi acest lucru ca un atu in viitoarele negocieri. Expertii atentioneaza ca, prin tergiversarea intentionata a semnarii contractului si a majorarii de la inceputul lui ianuarie a cantitatilor de gaz livrat, gigantul rus doreste sa stranga cu usa Polonia, propunandu-i conditii mai putin avantajoase.

Conditii politice

De altfel, subliniaza cotidianul rus, citat de mass-media de la Bucuresti, chiar vicepremierul polonez Waldemar Pawlak declarase ca Varsovia va bloca semnarea unui nou contract pana cand nu vor fi solutionate o serie de probleme controversate, intre care si plata datoriilor pentru tranzitul de gaz prin tronsonul Yamal-Europa. Nici presedintele Lech Kaczynski nu este un entuziast al contractului, acesta declarand recent ca acordul discutat majoreaza si mai mult dependenta tarii de gazul rusesc, prelungind contractul pana in 2037. Este adevarat, totusi, ca atat expertii rusi, cat si cei polonezi recunosc ca afirmatiile critice ale lui Kaczynski nu sunt decat o incercare de a-si majora propria popularitate politica si nu vor influenta semnarea noului contract.
Totodata, concernele energetice poloneze PGNiG si EuroPolGaz analizeaza posibilitatea de a da in judecata compania Gazprom la Curtea internationala de Arbitraj. Expertii recunosc ca procesul ar putea dura luni si chiar ani de zile, in timp ce contractul pe termen lung cu Gazprom ar trebui semnat deja in viitorul apropiat. De altfel, nu este exclus ca lucrurile sa nu ajunga, totusi, pana la un proces: zilele acestea la Moscova s-a deplasat o delegatie poloneza, din care fac parte oficiali importanti, intre care si presedintele Consiliului de administrare al PGNiG, Mihal Subski.

Razboiul tarifelor

Oficialii Gazprom, companie care a marit recent preturile gazului pentru Belarus, Ucraina, Republica Moldova si alte state, au declarat ca disputa cu Polonia nu ar afecta furnizarea de gaze naturale in Europa. Polonia a respins de mai multe ori solicitarile monopolului rus de micsorare a taxelor pentru tranzitarea de catre gazele naturale rusesti a teritoriului polonez spre Europa de vest.
Alexander Medvedev, directorul general adjunct al companiei Gazprom, citat de mass-media rusa, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS, a declarat ca decizia Poloniei a fost pripita, dar ca nu se asteapta ca aceasta sa aiba vreun impact asupra fluxului de gaze naturale prin conducta poloneza. “Pe termen scurt, nu exista niciun risc pentru gazele noastre naturale”, a spus Medvedev, care este si seful ramurii de export a Gazprom, Gazexport.

Conducta strategica

Partea poloneza a conductei Yamal-Europa, care uneste nordul Rusiei de Germania, prin Belarus si Polonia, este administrata de grupul EuRoPol Gaz, o companie cu capital mixt, in cadrul careia monopolul polonez de gate naturale PGNiG si respectiv Gazprom detin ambele cate 48%. PGNiG mai controleaza inca 4% din compania EuRoPol Gaz prin intermediul unei alte companii poloneze, Gas-Trading. Politica energetica a Rusiei este un subiect in centrul atentiei, deoarece relatiile cu cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene s-au inrautatit in ultimii ani, mai ales pe fondul razboaielor energetice declansate periodic de Kremlin cu diferite state.
Gazprom a reusit sa mareasca pretul gazelor naturale pentru Belarus si Ucraina dupa mai multe dispute care au determinat Moscova sa suspende temporar furnizarea de gaze naturale, ceea ce a perturbat aprovizionarea Europei cu gaze naturale. Gazprom a suspendat livrarile de gaze naturale catre Ucraina de mai multe ori in ultimii ani, afectand si transporturile catre statele UE, dependente de infrastructura energetica din Ucraina.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *