Vara spionilor pe axa Kiev-Moscova

de | iul. 3, 2024 | Știri | 0 comentarii

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat destructurarea unui grup subversiv care convocase un eveniment public în capitala Kiev cu scopul de a răsturna autorităţile civile şi militare şi de a prelua controlul asupra clădirii Radei Supreme (Parlamentul ţării). Un număr necunoscut de persoane au fost arestate pentru implicarea în conspiraţie. Lovitură de stat? […]

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat destructurarea unui grup subversiv care convocase un eveniment public în capitala Kiev cu scopul de a răsturna autorităţile civile şi militare şi de a prelua controlul asupra clădirii Radei Supreme (Parlamentul ţării). Un număr necunoscut de persoane au fost arestate pentru implicarea în conspiraţie.

Lovitură de stat?

„Conform anchetei, în mai şi iunie 2024 un grup de persoane a distribuit pe reţelele de socializare mesaje ce discreditau actuala conducere a statului, cerând schimbări în ordinea constituţională şi preluarea puterii în Ucraina”, se arată într-un comunicat al Parchetului ucrainean, care a informat că această grupare a fost desfiinţată.
Potrivit Procuraturii de la Kiev, liderii grupării au convocat mai multe evenimente publice pentru data de 30 iunie, zi în care în Ucraina se sărbătoreşte Ziua Constituţiei. Organizatorii nu şi-au dezvăluit intenţiile de lovitură de stat în aceste apeluri.
Pe lângă preluarea controlului asupra clădirii Parlamentului, aceste evenimente publice vizau şi alegerea unui nou „guvern interimar” .
Principalul organizator este, potrivit Parchetului, liderul unei organizaţii care „are experienţă în participarea la acte provocatoare, care nu au dat rezultate”. Parchetul nu oferă însă mai multe detalii despre identitatea acestei persoane sau organizaţia pe care o conduce.
„Închiriase o sală cu o capacitate de două mii de persoane şi căutase, de asemenea, cadre militare şi gardieni înarmaţi din structuri private pentru a efectua preluarea puterii”, a precizat Parchetul despre modul în care a fost pregătită presupusa tentativă de lovitură de stat.
Potrivit acestei surse, organizatorul avea complici în regiunile Dnipropetrovsk şi Kiev şi încercase fără succes să atragă în pregătiri un ONG din regiunea Ivano-Frankivsk.
Patru persoane sunt anchetate în Ivano-Frankivsk pentru distribuirea de materiale care cer răsturnarea violentă a ordinii constituţionale, dintre care doi sunt privaţi de libertate preventiv, potrivit Parchetului.

Abuz în armată

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis recent un înalt responsabil al armatei, care a fost acuzat de un alt comandant de incompetenţă şi abuz de putere în plină invazie a Rusiei în ţară.
„Am decis să îl înlocuiesc pe comandantul forţelor comune ale forţelor armate ucrainene, generalul-locotenent Iuri Sodol, cu generalul de brigadă Andrii Gnatov”, a declarat Zelenski pe Telegram.
Preşedintele nu a precizat motivele demiterii comandantului, dar aceasta vine după criticile unui comandant al celebrei brigăzi Azov, cunoscută pentru legăturile sale cu cercurile ultranaţionaliste.
Acest comandant, Bogdan Krotevici, a declarat anterior că a depus o plângere la serviciile de securitate ucrainene (SBU), solicitând o anchetă asupra lui Sodol. Potrivit presei ucrainene, Krotevici îl acuză pe Sodol de incompetenţă care a dus la moartea unor soldaţi ucraineni şi la eşecuri pe linia frontului.
Armata ucraineană se află în dificultate de la eşecul contraofensivei sale din vara anului 2023, trupele ruse cucerind în fiecare săptămână noi sate în estul şi sudul ţării, fără a face progrese reale.
La începutul lunii mai, armata rusă a lansat, de asemenea, o ofensivă terestră în regiunea Harkov (nord-est), cucerind mai multe oraşe înainte de a fi frânată de întăririle trimise de Kiev.
La rândul ei, armata ucraineană suferă de o lipsă de recruţi din cauza mobilizării lente şi de o lipsă de arme din cauza întârzierilor în livrarea ajutoarelor occidentale.

Arestări pe bandă rulantă

Ucraina a anunţat recent arestarea a şase agenţi ai Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU) în regiunea Doneţk, toţi aceştia fiind acuzaţi că au facilitat bombardamente ale Moscovei în Donbas.
Operaţiunea, desfăşurată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), „a permis arestarea simultană a şase agenţi ruşi” care „corectau” (coordonatele) tirurilor de artilerie în regiune”, se afirmă într-un comunicat al serviciului publicat pe contul său de Telegram.
La 7 august 2023, indivizii – potrivit acuzaţiei – au furnizat trupelor ruse coordonatele unui imobil de locuit din Pokrovsk, atac soldat cu nouă morţi şi peste 80 de răniţi.
„În plus, acest grup de agenţi pregătea coordonatele pentru atacuri cu rachete asupra unor situri ale forţelor de apărare în sectorul Avdiivka”, un oraş din regiunea Doneţk cucerit de către trupele ruse, a indicat SBU.
Potrivit acuzării, agenţii arestaţi au comunicat prin intermediul unui sistem de mesagerie criptată şi „au postat comentarii antiucrainene”. Arestaţi pentru „trădare”, ei riscă închisoarea pe viaţă, potrivit SBU.
De la începutul invaziei ruse în februarie 2022, Ucraina a afirmat că a arestat mai multe persoane care au fost acuzate că ghidau loviturile ruseşti de-a lungul liniei frontului.
Aceste arestări intervin într-un moment în care Rusia avansează spre frontul de est, în special în direcţia Ceasiv Iar, iar simultan desfăşoară o ofensiva în regiunea Harkov, mai la nord, unde a cucerit mai multe localităţi în faţa unei armate ucrainene care se confruntă cu o criză de personal şi muniţie.

Decapitarea serviciilor?

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis joi pe şeful Administraţiei Securităţii Statului (echivalentul Serviciului de protecţie şi pază), la două zile după ce doi dintre membrii acesteia au fost acuzaţi de complot în vederea asasinării preşedintelui şi a şefilor serviciilor de securitate ucrainene. Zelenski a emis un decret prin care îl demite pe Serhii Rud. Nu a fost identificat niciun succesor.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat săptămâna aceasta că a prins doi bărbaţi, colonei din serviciul de protecţie şi pază, acuzaţi că au complotat în vederea asasinării lui Zelenski şi a altor oficiali de rang înalt.
SBU a spus că asasinatele trebuiau să fie un „cadou” pentru Vladimir Putin, care a depus jurământul pentru un nou mandat la Kremlin marţi.
Potrivit Kievului, cei doi colonei ar fi fost recrutaţi de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, divulgând informaţii clasificate Moscovei.
Cei doi, a spus SBU, au fost însărcinaţi să găsească pe cineva apropiat din garda prezidenţială care să-l ia ostatic pe Zelenski şi mai târziu să-l omoare.
Nu există niciun indiciu în ce moment a fost dejucat presupusul complot. Moscova nu a emis niciun comentariu cu privire la declaraţia SBU. Preşedintele ucrainean a declarat anul trecut că serviciile sale de securitate au dejucat cel puţin cinci încercări de asasinare a sa de către Rusia după invazia rusă în februarie 2022.
SBU a indicat că reţeaua de agenţi ruşi plănuia, de asemenea, să-l ucidă şeful SBU, Vasili Maliuk, şi pe Kirilo Budanov, şeful Direcţiei principale de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR).

Război pe Telegram

Ucraina a anunţat că aplicaţia de mesagerie Telegram a restabilit accesul unui număr de chatboţi utilizaţi de serviciile de securitate ucrainene pentru a culege informaţii despre efortul de război al Rusiei, după ce acest acces fusese suspendat pentru scurt timp.
Aplicaţia Telegram, creată de Pavel Durov, născut în Rusia şi actual rezident în Dubai, a blocat un număr de boţi folosiţi de Ucraina pentru a lupta contra invaziei pe scară largă a Rusiei, a transmis serviciul de spionaj militar al Kievului, GUR, într-un comunicat la scurt timp după miezul nopţii.
Un bot de Telegram este o funcţie automată care le permite utilizatorilor aplicaţiei să trimită sau să ceară informaţii. O parte din boţii guvernului ucrainean le permit utilizatorilor să raporteze locurile unde se află echipamentele militare şi personalul militar al Rusiei în Ucraina.
În mesajul său, GUR scrie că ‘managementul platformei Telegram a blocat în mod nerezonabil un număr de boţi oficiali care s-au opus agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv al GUR’.
Centrul de comunicaţii strategice al Ucrainei a indicat că trei boţi afectaţi, folosiţi de serviciul de securitate SBU, de GUR şi de Ministerul Digitalizării, fuseseră deblocaţi.
Un purtător de cuvânt al Telegram a spus ca boţii au fost ‘dezactivaţi temporar din cauza unui fals pozitiv, dar între timp au fost restabiliţi’, fără a oferi detalii suplimentare.
Fondatorul Telegram a afirmat recent că compania sa a primit o solicitare oficială de la Apple cu privire la anumite modificări referitoare la canalele de ‘ştiri generale şi propagandă’ accesibile utilizatorilor ucraineni.
Potrivit lui Pavel Durov, compania ‘va interzice în continuare conturile şi boţii care colectează coordonate pentru ţintele loviturilor sau postează informaţii personale directe cu apeluri la violenţă’.
Platforma Telegram este larg utilizată ca sursa de informaţii în Ucraina şi în Rusia şi un loc preferat pentru postarea şi accesarea de informaţii nefiltrate despre război.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi postează pe Telegram intervenţiile zilnice, iar forţele sale armate folosesc platforma pentru a emite alerte în legătură cu lovituri aeriene şi a documenta evoluţii pe câmpul de luptă.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri