“Vanzatorul mortii”, Viktor Bout, isi pregateste apararea in SUA

, , , ,
 

Viktor Bout

Viktor Bout, traficantul rus de arme care a inspirat pelicula “Lord of War” si care in prezent este judecat in SUA pentru aceste afaceri ilegale, doreste sa isi angajeze propriul avocat pentru a avea parte de o aparare cat mai buna la proces. El neaga toate acuzatiile care i-au fost aduse si sustine ca nu a fost implicat niciodata in traficul de arme. Informatia a fost data publicitatii de catre consulul general al Rusiei la New York, Andrei Iusmanov, citat de RIA Novosti. “In acest moment, interesele sale sunt reprezentate de un avocat din oficiu, desemnat de partea americana. Dar, potrivit informatiile noastre, rudele lui Bout cauta un avocat pentru a-i asigura apararea”, a spus consulul. Audieri preliminare in dosarul Bout au loc vineri, la tribunalul federal pentru districtul de sud din New York. Justitia americana a autorizat numirea unui nou avocat in timpul acestor audieri. In plus, judecatorul Shira Scheindlin va asculta solicitarile apararii si acuzarii si va stabili data inceperii procesului. Arestat in Thailanda la 6 martie 2008 la cererea SUA, care il acuza de trafic de arme, cetateanul rus Viktor Bout a fost extradat in SUA si risca inchisoare pe viata.

Prins cu ajutorul Romaniei

In varsta de 44 de ani, traficantul rus, fost ofiter in fortele aeriene sovietice transformat in om de afaceri, a fost arestat la 6 martie 2008 la Bangkok, dupa ce se intalnise cu agenti americani care se dadeau drept membri FARC si care spuneau ca vor sa cumpere rachete si lansatoare de rachete. Bout a fost prins in urma unei operatiuni comune cu Romania. Andrew Smulian, complicele traficantului de arme Viktor Bout, a fost in Romania pentru a incheia tranzactii cu potentiali cumparatori, iar autoritatile au interceptat convorbiri si au inregistrat intalnirile pe care acesta le-a avut in Romania cu doi colaboratori ai agentiei antidrog din SUA. Smulian a stat in Romania aproximativ doua saptamani, timp in care a fost supravegheat permanent de ofiterii de la crima organizata din Politia de Frontiera si de Serviciul Roman de Informatii. Nu a fost arestat pentru ca serviciile secrete americane il urmareau pe Bout. Arestarea lui Smulian ar fi tulburat apele in sfera de influenta si de credibilitate a rusului Bout si cu siguranta acesta s-ar fi ascuns. De altfel, arestarea lui Viktor Bout trebuia sa aiba loc in Romania, dar difuzarea, in 3 februarie, a filmului “Traficantul de arme” (Lord of War), inspirat din viata lui, l-a facut suspicios si l-a determinat sa nu mai vina ca sa perfecteze tranzactia aflata in vizorul agentilor secreti, potrivit unor surse judiciare de la Bucuresti.  Probele obtinute in urma activitatilor informativ operative desfasurate in Romania, cu sprijinul Politiei de Frontiera Romane, au condus la arestarea si incriminarea lui Viktor Bout pentru savarsirea infractiunii de conspiratie si asociere in vederea traficarii ilegale de armanent catre organizatii teroriste straine. Acuzatul, care a inspirat personajul jucat de Nicolas Cage in filmul “Lord of war”, este considerat responsabil pentru trafic cu arme in ultimii 15 ani intre Africa si America de Sud. Totodata acesta a vandut arnme si in Afganistan catre reteaua terorista al-Qaida. Justitia din Statele Unite l-a acuzat de conspiratie pentru a ucide cetateni americani, conspiratie pentru a ucide angajati sau ofiteri americani, conspiratie pentru a achizitiona si a folosi rachete sol-aer si conspiratie pentru a asigura sprijin material si resurse unei organizatii teroriste, respectiv FARC.

Vanzator pentru al-Qaida

In anul 2002, “Washington Post”, citand ofiteri FBI specializati in lupta antiterorista, preciza ca Viktor Bout, fost ofiter rus anchetat pentru trafic de armament in favoarea retelelor teroriste din Orientul Mijlociu si Africa, isi procura arme si munitii din tarile fostului bloc sovietic, cu precadere Romania si Bulgaria. “Reteaua lui Bout este unica – au declarat anchetatorii americani si britanici – din cauza abilitatii sale de a livra arme sofisticate oriunde in lume”, scria “Washington Post”, mentionand ca fostul pilot sovietic a facut nenumarate tranzactii cu talibanii si reteaua terorista al-Qaida. Sanjivan Ruprah, un veros afacerist kenyan si “mana dreapta” a traficantui de armament Viktor Bout, a fost arestat in Belgia, in februarie 2002. Potrivit anchetatorilor, Ruprah a oferit informatii deosebit de valoroase, din interiorul cartelului mafiot, precum si modul de operare al ramificatiilor retelei. Desi ii promisesera imunitate in schimbul informatiilor despre Bout, autoritatile americane l-au retinut pe Sanjivan Ruprah. In timpul anchetei, referindu-se la Romania, el a declarat: “Aceasta a fost alaturi de Bulgaria, una dintre tarile care il alimentau pe Bout”. Kenyanul a dezvaluit ca, dupa ce primea armamentul solicitat, Bout il livra in special talibanilor si teroristilor din Al-Queda. De altfel, fostul ofiter sovietic facea afaceri si cu Emiratele Arabe Unite, Filipine si cu fortele rebele implicate in diferite conflicte de pe continentul african. Ruprah a marturisit ca s-a ocupat personal ca, in schimbul armelor, Bout sa primeasca diamante din Congo, Angola si Sierra Leone. Dupa acuzatiile aparute in presa americana, autoritatile romane s-au intrecut in a da dezmintiri peste dezmintiri. Astfel, potrivit ANCESIAC, “jurnalistii americani ar fi asociat in mod eronat Romania cu reteaua de trafic de arme a lui Viktor Bout”, precizand ca “nici un transfer n-a fost aprobat sau efectuat de autoritatile romane in legatura cu Viktor Bout sau cu vreo tara sau destinatie supusa vreunui embargo international privind transferurile de arme”.Un raport al serviciului secret belgian arata ca Bout a vandut, numai in Afganistan, arme de calibru mare de peste 50.000.000 de dolari, pana in 1998, intr-o perioada relativ linistita. Armele au fost destinate atat talibanilor, cat si gruparilor ostile regimului de la Kabul.

Cine este Viktor Bout?

Viktor Bout s-a nascut in Tadjikistan, vorbeste fluent sase limbi straine si a absolvit Institutul Militar de Relatii Internationale din Moscova. Este poreclit “Lupul singuratic” pentru ca obisnuia sa opereze fara complici. Investigatorii americani si britanici considera ca fostul pilot sovietic este unul dintre cei mai “abili jucatori” pe piata mondiala a afacerilor ilicite cu arme si “mina de aur” a organizatiilor criminale si teroriste. Fostul sef al Consiliului de Securitate Nationala din Administratia Clinton, Lee S. Wolosky, l-a descris plastic pe Bout ca fiind “un pirat de lux, de prima mana, care este lipsit de scrupule”. “Sunt o multime de oameni care pot livra arme in Africa sau Afganistan, dar “maestrii” pot fi numarati pe degetele de la o mana. Viktor Bout este in capul acestei liste!”, considera Wolosky.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *