Uzbekistanul iese din ODKB

, ,
 

Uzbekistanul şi-a anunţat intenţia de a se retrage din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), “NATO-ul rusesc”, a afirmat joi un purtător de cuvânt al organizaţiei, Vladimir Zainetdinov.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt nu a precizat motivele din spatele acestei decizii. Uzbekistanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală, nu a vrut niciodată să semneze acordul din 2009 cu privire la forţa de reacţie rapidă a ODKB. În opinia Taşkentului, această forţă nu face decât să alimenteze tensiunile din regiune.
Forţa de reacţie rapidă are vocaţia de a interveni în problemele de terorism, de trafic de droguri şi în conflictele locale şi regionale, conform celor care au conceput-o. Însă analiştii estimează că este vorba în mod clar de a crea o contrapondere pentru trupele militare ale NATO şi de a spori influenţa rusească în regiune. De la acest diferend asupra forţei de reacţie rapidă, liderii uzbeci s-au îndepărtat de organizaţie şi nu au mai asistat la ultimele sale reuniuni. Ceilalţi membri ai ODKB sunt Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *