Uzbekistan isi motiveaza decizia de a parasi ODKB

de | iun. 30, 2012 | Asia Centrală, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Reprezentanţi ai puterii din Uzbekistan au comentat decizia de a "suspenda participarea ţării" la Organizaţia Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC-ODKB).

Reprezentanţi ai puterii din Uzbekistan au comentat decizia de a „suspenda participarea ţării” la Organizaţia Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC-ODKB).
O sursă de informaţie din cadrul ministerului Afacerilor Externe al republicii a declarat pentru presa rusă că Taşkentul nu este de acord mai ales cu „planurile strategice ale OTSC (ODKB) în direcţie afgană”, dar şi cu planurile privind întărirea cooperării militare în cadrul acestui bloc politico-militar. Sursa de informaţie a cotidianului rus a adăugat că există şi alte motive, toate fiind menţionate în nota trimisă OTSC.
Decizia de a se distanţa de OTSC a fost anunţată la 28 iunie de surse din cercuri diplomatice, iar secretariatul blocului a confirmat că a primit din partea Taşkentului o notă corespunzătoare. La rândul său, o sursă de informaţie din cadrul cercurilor diplomatice ruseşti a declarat pentru prea rusă că, în opinia sa, argumentele oferite de Taşkent „nu sunt convingătoare”. În mass-media din Rusia, decizia Uzbekistanului privind OTSC (ODKB) este pusă în legătură cu întărirea cooperării dintre această ţară şi SUA şi cu posibilele planuri privind amplasarea pe teritoriul acesteia a unei baze militare americane.
Blocul politico-militar OTSC a fost înfiinţat de foste republici sovietice pe baza Tratatului de Securitate Colectivă, semnat la începutul anilor 1990. Uzbekistanul a semnat acest acord împreună cu Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan. În 1999, când Tratatul de Securitate Colectivă era prelungit, Uzbekistanul nu l-a mai semnat. Ulterior, în 2006, autorităţile republicii au decis să-şi reia participarea la OTSC. O asemenea decizie a fost luată după răcirea relaţiilor dintre conducerea ţării şi Occident, ca urmare ca înăbuşirii în forţă a revoltelor de la Andijan, în 2005.
Însă, odată revenit în OTSC, Uzbekistanul nu a luat parte activă la acţiunile organizaţiei: de exemplu, nu participa la exerciţiile militare comune ale membrilor ei. „Uzbekistanul fie nu lua deloc parte la reuniunile la nivel de şefi de stat şi miniştri ai apărării din ţările OTSC, fie lua parte dar nu semna niciun document”, a declarat pentru Itar-Tass şeful Statului Major al Rusiei, Nikolai Markov. „De facto, Taşkentul a încetat demult să participe la activitatea OTSC, iar acum a fcăut acest lucru de jure”, a conchis generalul rus.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *