Uniunea Europei Occidentale, dizolvata de criza financiara

, , ,
 

Uniunea Europei Occidentale, simbol al democratiei europene

Uniunea Europei Occidentale, simbol al democratiei europene

Uniunea Europei Occidentale (UEO), alianţă militară fondată în 1948, şi-a anunţat dizolvarea după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona şi dezvoltarea politicii de apărare a Uniunii Europene, relateaza mass-media internationala, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „UEO şi-a îndeplinit rolul istoric”, relevă un comunicat al celor zece state membre ale Tratatului de la Bruxelles (Spania, Belgia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia şi Marea Britanie). In momentul desfintarii sale, UEO avea zece state membre si 18 membri asociati.
Prin intrarea în vigoare, la 1.11.1993, a Tratatului de la Maastricht, UEO a devenit parte integrantă a dezvoltării Uniunii Europene, fiind definită drept  “braţ înarmat al UE şi pilon european al NATO”. Tratatul de la Amsterdam, intrat în vigoare la 1.05.1999, consfinţeşte rolul UEO în implementarea deciziilor de politică externă şi securitate comună (PESC) a UE.
Uniunea Europei Occidentale, adunarea sa interparlamentară cu sediul la Paris şi sediul ei din Bruxelles, cu aproximativ 60 de angajaţi şi un buget global de 13 milioane de euro pe an, isi vor inceta activitatile la sfarsitul lunii iunie 2011, au declarat surse diplomatice, citate de mass-media. Sursele citate au mai declarat ca statele membre au decis inchiderea UEO datorita efortului bugetar suplimentar semnificativ, pe fondul crizei financiare mondiale.
Reamintim ca in Tratatul de la Lisabona exista articolul 42, punctul 7, in care se stipuleaza ca in cazul unei agresiuni armate impotriva unui stat membru pe teritoriul sau, toate celelalte state membre trebuie sa-i acorde ajutor si asistenta, prin toate mijloacele care stau in puterea lor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *