Uniunea Europeană va aloca 45 milioane de euro Ucrainei pentru reforme

, , ,
 
Uniunea Europeana finanteaza reforma in Ucraina

Uniunea Europeana finanteaza reforma in Ucraina

Uniunea Europeană va aloca 45 de milioane de euro Ucrainei pentru reforme economice, în cazul în care aceasta va semna, în noiembrie 2013, Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Informaţia a fost confirmată recent de şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Ucraina, Ian Tombinski, în cadrul unei conferinţe de încheiere a proiectului instituţional Twinning, finanţat de Uniunea Europeană. „Vom continua să susţinem reformele instituţionale în Ucraina. Avem deja stabilit un buget special în acest sens: 45 milioane în 2013-2014. Alocarea acestor fonduri se va face doar în cazul în care Ucraina va semna acordul de la Vilnus”, a menţionat Tombinski.
„Ucraina trebuie să înlăture “obstacolele” care împiedică semnarea acordului de asociere”, a mai spus reprezentantul UE. În acelaşi timp, şeful diplomaţiei europene din Ucraina a ţinut să accentueze că semnarea Acordului de asociere trebuie să fie susţinută de toate cele 28 de state-membre ale UE. „Nu este un vorba despre votul majorităţii. Este obligatoriu ca toate cele 28 de state să spună un ferm “da”, a mai subliniat Tombinski.

Solicitare ucraineana

La ședința Guvernului de miercuri, premierul ucrainean, Mykola Azarov, a declarat că Ucraina a solicitat ajutor finnanciar Uniunii Europene pentru implementarea standardelor și normelor europene. Cererea de ajutor i-a fost exprimată comisarului european pentru comerț, Karel De Gucht, în timpul unei întrevederi.
Premierul ucrainean a mai spus că De Gucht a accentuat că aplicarea condiţiilor Acordului de asociere va începe imediat după semnarea acestuia de către partea ucraineană. „Am început adaptarea economiei noastre la condiţiile pieţei europene. Trebuie să accelerăm ritmul acestei adaptări. N-ar trebui să ratăm beneficiile pe care le obține Ucraina în perioada de tranziţie”, a mai spus Azarov.
Premierul a cerut UE un ajutor financiar pentru ridicarea standardelor tehnice capabile să asigure creşterea investiţiilor în Ucraina. „Am discutat şi despre posibilitatea promovării produselor ucraineşti pe piaţa Uniunii Europene. Noi, la rândul nostru, vom crea condiţii egale de munca tuturor companiilor europene”, a mai precizat Azarov.

Conditii europene

Înlăturarea practicilor justiţiei selective şi eliberarea fostului prim-ministru Iulia Timoşenko sunt principalele condiţii ale UE pentru semnarea Acordului de asociere. Pentru soluţionarea acestor întrebări, Parlamentul European a delegat către Ucraina o misiune alcătuită din foştii preşedinţi Pat Cox şi Aleksandr Kwasniewski. Raportul misiunii va fi audiat în Parlamentul European la 15 octombrie, iar hotărârea privind Acordul de asociere va fi adoptată la 18 octombrie 2013.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *