Uniunea Europeana, la rascruce

, ,
 

DONALD_TUSKUniunea Europeană este „la răscruce de drumuri”, a declarat miercuri premierul polonez Donald Tusk, într-un discurs susţinut în plenul Parlamentului European la Strasbourg în care a făcut bilanţul preşedinţiei poloneze semestriale a Uniunii Europene.
Deşi activitatea preşedinţiei poloneze a fost lăudată de majoritatea eurodeputaţilor, Donald Tusk nu s-a declarat foarte optimist. „Deşi suntem mulţumiţi de munca depusă, nu pot spune că Europa este mai unită acum”, a declarat şeful guvernului de la Varşovia, potrivit unui comunicat al PE.
„Pot spune că astăzi ne aflăm la răscruce de drumuri. Trebuie să decidem dacă urmăm calea comunitară sau pe cea a egoismului naţional. Ori luptăm pentru viitorul Europei acum, ori o să plângem după această Europă mâine”, a arătat premierul polonez.
Într-o conferinţă de presă separată, Tusk şi-a exprimat de asemenea speranţa că pactul de stabilitate bugetară pentru consolidarea disciplinei în zona euro, convenit la finalul summitului european de la 8 şi 9 decembrie de liderii din UE, cu excepţia premierului britanic David Cameron, va fi ratificat cât mai repede posibil, transmite Agerpres. Nouă din cele zece ţări care nu au adoptat moneda euro au subcris la acest pact, singura care a refuzat fiind Marea Britanie.
Acest pact ar putea fi semnat în martie sub forma unui tratat interguvernamental. Textul trebuie încă redactat de juriştii instituţiilor europene, a precizat preşedintele UE Herman Van Rompuy, care a dat asigurări că Parlamentul European va fi implicat în această activitate. „Vrem ca ratificarea de către state să aibă loc în cât mai scurt timp posibil”, a spus Tusk în cursul unei scurte conferinţe de presă.
„Nu este cea mai bună procedură, iar acordul guvernamental nu trebuie să fie obiectivul ultim”, a adăugat Tusk, citat de AFP. „UE înseamnă 27 de membri şi Croaţia, nu 27 minus 1 sau 27 minus 10. Nu aşa funcţionează lucrurile”, a atras el atenţia. Tusk a deplâns şi starea Uniunii Europene. „Suntem în această situaţie de panică deoarece tratatele au fost încălcate permanent”, a mai afirmat el.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.