Uniunea Europeană a prelungit sancțiunile aplicate Belarusului

de | nov. 2, 2013 | Federatia Rusa, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Consiliul Uniunii Europene a prelungit sanțiunile împotriva Republicii Belarus până la data de 31 octombrie 2014, relateaza surse oficiale de la Bruxelles pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS
Liderul belarus, Alexandr Lukasenko, ramane persona nongrata pentru UE

Liderul belarus, Alexandr Lukasenko, ramane persona nongrata pentru UE

Consiliul Uniunii Europene a prelungit sanțiunile împotriva Republicii Belarus până la data de 31 octombrie 2014, relateaza surse oficiale de la Bruxelles pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS. Hotărârea a intrat în vigoare după publicarea sa pe 30 octombrie 2013, mai arata sursele citate.
Decizia de a prelungi sancțiunile cu un an a fost luată la ședința Consiliului din 29 octombrie, de la Bruxelles, fiind influențată de faptul că nu toți deținuții politici au fost eliberați, de nivelul scăzut al respectării drepturilor omului, și a principiilor democratice în țară.
Lista persoanelor fizice și juridice, împotriva cărora sunt îndreptate sancțiunile, a fost acutalizată și numără 232 de persoane și 25 de instituții.

Demersuri diplomatice

Termenul sancțiunilor impuse de UE Belarusului în octombrie 2012, expirau la 31 octombrie 2013. Pentru a obtine anularea acestora, autoritatile de la Minsk au anuntat, la data de 19 octombrie, eliberarea reprezentantului opoziției, Pavel Severineț, care a fost arestat pentru participarea la acțiunile de protest împotriva rezultatelor controversatelor alegeri prezidențiale din 2010.
Reamintim ca in octombrie 2012, înainte de prelungirea sancțiunilor UE, autoritățile de la Minsk, au mai eliberat un reprezentant al opoziției, Serghei Kovalenko, arestat pentru arborarea de revelion în orasul Vitebsk a vechiului drapelul al Republicii Populare Belarus, entitate istorica care a existat, pentru o scurta perioada în 1918.

Contraatac european

Sancțiunile care interzic unui numar de cetățeni ai Belarusului intrarea în Uniunea Europeană și înghețarea conturilor lor din bancile europene, au fost instituite după alegerile prezidențiale din 2010 și protestele care le-au urmat, proteste înăbușite cu forța de autoritățile de la Minsk. Au fost supuse sancțiunilor persoanele care, potrivit UE, au fost responsabile de încălcarea drepturilor omului și declansarea represiunilor împotriva participanților la demonstrații.
Pentru prima dată măsuri similare împotriva autorităților de la Minsk au fost adoptate în 2004. Atunci ele au vizat primele persoane din fosta republica sovietica, în primul rând președintele, Alexandr Lukașenko. Printre motivele invocate au fost încălcările procesuluielectoral, precum și persecutarea opoziției. În 2006 Lukașenko și un șir din apropiații săi au fost declarați persoane non-grata în statele membre ale Uniunii Europene. După 2010 lista a crescut simțitor. În afară de aceasta, activele unor companii beloruse au fost înghețate.
Totusi pentru a facilita relațiile diplomatice dintre Minsk și UE, in data de 24 iunie 2013 a fost permisă intrarea pe teritoriul UE a ministrului de externe din Belarus.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *