Uniunea CSI, alternativa la UE

, , , , , , ,
 

Kremlinul revitalizeaza Comunitatea Statelor Independente

Kremlinul revitalizeaza Comunitatea Statelor Independente

Federatia Rusa vrea sa transforme Comunitatea Statelor Independente intr-o uniune similara Uniunii Europene, relateaza mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Oferta Kremlinului a fost facuta publica saptamana trecuta, in cadrul Forumului Economic CSI, la care a participat si ministrul moldovean al Economiei, Valeriu Lazar, relateaza si mass-media de la Chisinau. “Este o oferta a Federatiei Ruse facuta din numele a 3 tari, inclusiv, Belarus si Kazahstan, care au ajuns la faza de integrare in Uniunea Vamala. Fiecare tara va decide la ce faza se va opri, la cea de aderare la zona economica libera, la cea de Uniune Vamala sau se va integra in totalitate, faza finala fiind Uniunea Valutara”, a declarat demnitarul moldovean.

Flexibilitate rusa

Ministrul moldovean a mai precizat ca este vorba despre o reorganizare dupa modelul Uniunii Europene, iar pana unde va merge tara noastra urmeaza sa se decida. “Aceasta schimbare ce vine din partea Federatiei Ruse ne face la acest moment sa ne pregatim pentru discutii si sa decidem pana unde Republica Moldova e gata sa participe la procesul de integrare in CSI. Totul depinde de fiecare tara, la ce faza vrea sa se opreasca. Rusia este foarte flexibila”, a mentionat Valeriu Lazar.
Potrivit acestuia, Moscova nu va avea cum sa santajeze R.Moldova sa aleaga Uniunea CSI in locul UE. “Din 2011 pretul gazelor naturale vor fi europene si nu vedem cum s-ar recurge la santaj, mai ales ca relatiile noastre se bazeaza pe anumite principii”, a precizat vicepremierul, citat de mass-media de la Chisinau.
Reamintim ca majoritatea fostelor republici sovietice au decis in decembrie 1991, sub presiunea militara, politica si economica a Federatiei Ruse, crearea Comunitatii Statelor Independente (CSI). Din CSI fac parte Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Republica Moldova, Kazahstan, Kirghizstan, Federatia Rusa, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina si Uzbekistan, republicile baltice Letonia, Estonia si Lituania refuzand integarea in noul sistem politic postsovietic. In 2008, in urma conflictului din jurul statutului regiunilor separatiste Osetia de Sud si Abhazia, Georgia s-a retras din CSI.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *