„Uniţi în jurul valorilor noastre/ Uniţi pentru Europa”, summit CE în Islanda

de | mai 16, 2023 | Știri | 0 comentarii

Liderii din țările Consiliului Europei, inclusiv preşedintele român Klaus Iohannis vor participa, marţi şi miercuri, în Islanda, la Reykjavik, la cel de-al patrulea Summit al organizației. Desfăşurată sub motto-ul „Uniţi în jurul valorilor noastre/ Uniţi pentru Europa”, cea de a patra ediţie a reuniunii la nivel înalt va sublinia rolul Consiliului Europei în actualul context […]

Liderii din țările Consiliului Europei, inclusiv preşedintele român Klaus Iohannis vor participa, marţi şi miercuri, în Islanda, la Reykjavik, la cel de-al patrulea Summit al organizației.

Desfăşurată sub motto-ul „Uniţi în jurul valorilor noastre/ Uniţi pentru Europa”, cea de a patra ediţie a reuniunii la nivel înalt va sublinia rolul Consiliului Europei în actualul context geopolitic marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, organizaţia responsabilă pentru democraţie, drepturile omului şi statul de drept fiind printre primele instituţii internaţionale care au reacţionat printr-o acţiune concretă, respectiv prin excluderea Federaţiei Ruse din rândul statelor membre, relatează Administraţia Prezidenţială, printr-un comunicat transmis mass-media.

Conform sursei citate, pentru România, participarea la Summitul de la Reykjavik are o semnificaţie aparte, întrucât în 2023 se împlinesc 30 de ani de când ţara noastră s-a alăturat ca stat membru cu drepturi depline al organizaţiei de la Strasbourg, decizia privind aderarea fiind luată în 1993 la primul Summit al Consiliului Europei.

La finalul summitului va fi adoptată Declaraţia de la Reykjavik, care reconfirmă rolul particular al Consiliului Europei în arhitectura multilaterală la nivel european şi internaţional.

Cu această ocazie va fi anunţată şi înfiinţarea Registrului Internaţional al Daunelor cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, la care România va participa ca stat fondator.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *