UNIRE prin dezbinare, la București și Chișinău

, , , , , , , , ,
 
Majoritatea din Parlamentul de la Chișinău a refuzat să participe la o ședință comună festivă cu Legislativul României

Majoritatea din Parlamentul de la Chișinău a refuzat să participe la o ședință comună festivă cu Legislativul României

Dacă mai era nevoie de încă o dovadă în plus, politicienii români au demonstrat că UNIREA/REUNIREA și marcarea Centenarului nu se pot face decât prin dezbinare. Și când scriu politicieni români, am în vedere ambele maluri ale Prutului.

Mai precis, delegația parlamentară din Republica Moldova, prezentă în plenul reunit al Parlamentului României, a fost ceva mai mică, pentru că Partidul Liberal, al lui Mihai Ghimpu, e la cuțite cu PD-ul lui Plahotniuc, și a refuzat să meargă la București alături de spicherul (președinte al Parlamentului unicameral de la Chișinău) Andrian Candu. Pentru că domnul Candu a refuzat o ședință comună a Parlamentelor celor două state românești.

De asemenea, Ludovic Orban, președintele PNL, cel mai mare partid care nu se află la Putere în România (nu pot să zic din Opoziție), în loc să fie la București, s-a dus la Chișinău, unde a avut întâlniri cu două formațiuni politice extraparlamentare: PAS-ul Maiei Sandu și PDA-ul lui Andrei Năstase, plus muribundul partid parlamentar PLDM, al deținutului ex-premier Vlad Filat. Interesant este că PAS și PDA, deși declarat pro-europene, au coalizat, anterior, cu socialiștii lui Igor Dodon (PSRM) și cu partidul fără platformă al lui Usatâi, una dintre goarnele Kremlinului.

Și nu s-a terminat! Pentru că mai avem PNL-ul Vitaliei Pavlicenco, un partid unionist mereu extraparlamentar, și PUN-ul lui Anatol Șălaru, în jurul căruia Traian Băsescu, în calitate de președinte de onoare, încearcă să coalizeze forțele politice unioniste din Republica Moldova.

Dar, ce să vezi, este puțin mai greu să coalizezi forțele politice românești pro-unioniste!, pentru că PL nu vrea să audă de PUN și PNL Pavlicenco! Nu știu de unde s-a pornit, dar Ghimpu nu o suportă pe Pavlicenco și invers. Mai mult chiar, Ghimpu nu mai vrea să audă de Traian Băsescu. În schimb, nepotul lui Ghimpu, Dorin Chirtoacă, fost primar de Chișinău, e încuscrit cu familia Băsescu. Așa că, spre deosebire de unchiul său, a avut misiunea să urce pe scenă, în Piața Marii Adunări Naționale, cu ocazia Marii Adunări Centenare, de la Chișinău.

Realitatea este atât de complexă, încât mai trebuie precizat și că PD-ul lui Plahotniuc este un conglomerat politic mai complex decât PSD-ul lui Dragnea, deși Republica Moldova s-ar putea să aibă un PIB cu 10 bani mai mare decât județul Teleorman, unul dintre cele mai sărace județe din România. Revenind, PSD din România și PD din Republica Moldova sunt partide înfrățite. Asta înseamnă că baronii județeni/raionali se ajută reciproc și fac bani împreună, pe spinarea proștilor de români, ruși, unguri, ucraineni, secui și alte naționalități cu cetățenia ambelor state românești.

Până la a trage o concluzie, nu rămâne decât să urmărim cu foarte mare interes cum vor decurge lucrurile pe scena politică românească, indiferent că vorbim de București sau Chișinău.

P.S. Culmea e că președintele-marionetă Igor Dodon vorbește limba română mai corect și mai clar decât premierul-marionetă Viorica Dăncilă!

Marius-Alin BÂTCĂ

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *