Ungaria, parata la UE

, ,
 

Premierul maghiar Viktor Orban, inamicul nr.1 al mass-media maghiare

Premierul maghiar Viktor Orban, inamicul nr.1 al mass-media maghiare

Fosti disidenti din tari din Est, dintre care ex-presedintele ceh Vaclav Havel, cheama Europa sa actioneze in fata derivei autoritare a Ungariei a primului ministru Viktor Orban, care asigura presedintia UE, intr-o scrisoare deschisa publicata vineri de presa internationala. “La 20 de ani de la caderea comunismului, guvernul ungar, ales democratic, deturneaza majoritatea sa in Parlament pentru a darama metodic contraputerile democratice, a ridica constrangerile constitutionale si a supune toate puterile, institutiile independente si mass-media vointei partidului la comanda”, deplang semnatarii acestui document, redactat in engleza si maghiara. Printre semnatari, prezentandu-se ca “membri si sustinatori ai miscarilor ce au combatut regimurile comuniste in Europa centrala si de est”, figureaza fostul presedinte ungar Arpad Goncz, un membru eminent a miscarii poloneze Solidarnosc Henryk Wujek, responsabila deschiderii arhivelor STASI est-germane Marianne Birthler. Aparatorii drepturilor omului cheama toate institutiile europene “sa apere Europa noastra a democratiei” si “sa ii numeasca si sa ii faca de rusine pe cei care nesocotesc” valorile comune. “Cenzura intr-o parte a Europei inseamna cenzura peste tot in Europa, ridicarea unor constrangeri constitutionale ia toate natiunile ostatice, nerespectarea drepturilor fundamentale intr-o tara ii umileste pe toti europenii”, subliniaza semnatarii.

Rezolutie europeana

Parlamentul European ar putea vota in curand o rezolutie contra Ungariei. Unii alesi de stanga cer chiar sanctiuni contra Budapestei. Dupa revenirea sa la putere in aprilie 2010, Viktor Orban, dispunand de o majoritate de doua treimi in Parlament, a limitat mai ales puterile Curtii Constitutionale dupa o decizie nefavorabila si a numit numerosi apropiati in posturi cheie. Budapesta este in prezent criticata pentru o lege asupra mass-media, considerata inrobitoare de cei care o critica.
Ungaria poate modifica legea presei daca Uniunea Europeana va solicita acest lucru, a dat asigurari premierul conservator Viktor Orban. Potrivit presei internationale, declaratiile premierului Viktor Orban vin in incercarea de a calma spiritele in contextul in care Ungaria detine presedintia semestriala a UE. Prezent la o reuniune organizata la Budapesta pentru a marca inceperea presedintiei ungare a UE, Viktor Orban a declarat ca “daca sunt necesare schimbari, le vom efectua”, subliniind totodata ca “nu sunt necesare presiuni sau campanii de opinie” pe aceasta tema. Premierul ungar a adaugat ca daca temerile sunt fondate, dupa analiza Comisiei Europene “vom gasi noi insine solutii”. Mai mult Viktor Orban a subliniat ca este deschis schimbarilor “daca practica demonstreaza ca aceste schimbari sunt necesare”. De asemenea, premierul Ungariei s-a declarat convins ca Ungaria “va primi un aviz care va stabili ca legea nu este discriminatorie”.

Presa, inamicul lui Orban

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat ca a primit asigurari din partea primului-ministru ungar ca legea presei va respecta in totalitate valorile UE si libertatea presei. “Premierul ungar mi-a spus clar ca vor fi operate modificari daca analiza juridica a Comisiei Europene va stabili ca sunt necesare”, a subliniat Jose Manuel Barroso. Presedintele CE a precizat ca “este necesar ca Ungaria sa beneficieze din plin de sustinerea statelor membre si a institutiilor UE pentru a transforma presedintia UE intr-un succes”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *