Ungaria, joc de glezne diplomatic cu Ucraina

, , , ,
 
Ucraina, confruntată cu un război diplomatic prelungit împotriva Ungariei

Ucraina, confruntată cu un război diplomatic prelungit împotriva Ungariei

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a negat categoric informația cum  că Budapesta intenționează să schimbe granițele, să anexeze  anumite raioane  din regiunea Transcarpatia sau să atingă scopul de a obține un  statut  autonom al regiunii, relatează Buc Press, citând ziarul polonez Gazeta Prawna. „Eu resping întotdeauna acuzațiile, atunci  când suntem acuzați de revizionism Sunt niște  insinuări nesăbuite și false. Noi nu suntem  revizioniști și eu  resping fără echivoc astfel de acuzații”, a spus Péter Szijjártó, fiind întrebat de jurnaliști dacă pe fundalul crizei în relațiile cu Ucraina, într-o bună zi Ungaria nu va decide să schimbe granițele pentru a proteja minoritatea maghiară.

Relații bune de vecinătate 

Șeful ministerului ungar de externe a spus că e în interesul  Budapestei „să aibă relații bune de vecinătate cu o Ucraină  puternică și democratică, care respectă obligațiile internaționale și consideră minoritățile naționale drept  resurse  proprii”. „Noi acordăm mari ajutoare pentru ca Ucraina să devină un stat  puternic”, a conchis înaltul oficial.

În ceea ce privește posibilele provocări ale Rusiei în Transcarpatia, fapt despre care afirmă  autoritățile ucrainene, Péter Szijjártó a afirmat, că datoria Kievului este de a „nu admite iscarea unei situații când cineva  să se poate amesteca în afacerile interne”.

Progres diplomatic

Ungaria a schimbat titulatura scandaloasă a funcției, care, în opinia părții ucrainene, era în contradicție cu principiile democratice, relatează mass-media de la Kiev, citată de BucPress. De acum înainte, postul funcționarului maghiar István Grezsa se va numi  „Persoana Autorizată a Ministrului responsabil pentru dezvoltarea cooperării între regiunea Szabolcs-Sathmar-Bereg și regiunea Transcarpatia, precum și pentru coordonarea programului de dezvoltare a instituțiilor de învățământ pentru copii din regiunea Carpatică”, scrie jurnalist Elvira Chilaru, corespondentul BucPress în regiunea Transcarpatia.

Astfel, este vorba nu numai  despre o activitate  ce viza  o singură regiune a Ucrainei, Transcarpatia,  ci și de activitățile demarcate  în regiunile maghiare  de frontieră. Obligațiile persoanei autorizate includ acum și relațiile cu instituțiile de învățământ pentru copii din Transcarpatia.

După cum se știe, în vara acestui an, Ucraina și-a expus protestul în ceea ce privește  crearea în guvernul Ungariei a unui post nou de „ministru autorizat pentru dezvoltarea Transcarpatiei și programul de dezvoltare al instituțiilor de învățământ preșcolar din Bazinul Carpatic”,  pe care l-a ocupat  István Grezsa.

Atare schimbări  ale Ungariei au fost percepute ca ingerințe în afacerile interne ale Ucrainei, deoarece o parte din teritoriul suveran al Ucrainei urma să intre în  competența persoanei împuternicite de Budapesta. Ungaria a inițiat aceste acțiuni drept  răspuns la schimbările din legea ucraineană a educației.

Corespondentul BucPress la Ujgorod precizează, citând 24TV, că ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, s-a întâlnit cu ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, în cadrul  Forumului de securitate de la Varșovia. În cadrul întrevederii, reprezentanții Ucrainei și Ungariei au convenit să organizeze  la Budapesta consultări pentru soluționarea  situațiilor de conflict. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.