Ungaria agita spiritele nationalismului revansard si neaga efectele Tratatului de la Trianon

, , , ,
 

UngheriaTrianon

Noua putere de la Budapesta isi manifesta tot mai vocal dorinta de a nega tratatele internationale care consfintesc actualele granite ale Ungariei. Guvernul maghiar de dreapta si-a intensificat eforturile pentru a oferi populatiei imaginea unei natiuni renascute cu tendinte nationaliste si revansarde, idei ce par sa formeze chintesenta noii politici externe a Ungariei. Una dintre primele masuri in aceasta directie a fost adoptarea de catre Parlamentul ungar, pe 26 mai, a legii privind obtinerea cetateniei ungare de catre maghiarii care locuiesc inafara granitelor. Rezultat votului din Parlamentul ungar a fost covarsitor, legea fiind adoptata cu 344 de voturi “pentru”, 3 voturi “impotriva” si 5 abtineri. Mai mult, la numai o saptamana distanta, pe 4 iunie, data care se implinesc 90 de ani de la semnarea de la Trianon care consfintea dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar si dreptul la autodeterminare a mai multor popoare de a-si decide singure destinele, maghiari au organizat simultan mai multe evenimente care condamnat Tratatul de la Trainon. Reamintim ca, Romania a luat in urma semnarii acestui document si ca urmare a faptului ca s-a aflat de partea invingatorilor, teritoriile Transilvaniei si partea de est a Banatului, locuita in majoritate de romani. Tratatul de la Trianon mai consfintea includerea teritoriului Croatiei-Slavoniei (partea de nord a Republicii Croatia) si Voivodinei (inclusiv treimea de vest a Banatului) in cadrul Regatului Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, a Slovaciei si Ruteniei (azi Slovacia si Regiunea Transcarpatia din Ucraina) in cadrul Cehoslovaciei si a Burgenlandului in cadrul Republicii Austriei. Acest document a ramas ca o gaura in sufletul fortelor politice extremiste de la Budapesta care nutresc o Ungarie Mare a Sfantului Stefan (Stefan I, primul rege al Ungariei –n.red.), figura emblematica a reinvierii nationalismului ungar.

Manifestatii anti-Trianon

Nemultumiti ca in urma cu 90 de ani, Ungaria pierdea doua treimi si teritoriu, inclusiv Transilvania care a fost redata Romaniei, 400 de unguri s-au adunat, vineri, 4 iunie, in fata Palatului Trianon de la Versailles, pentru a comemora semnarea tratatului in urma cu noua decenii. Acest eveniment a fost organizat de Uniunea Maghiarilor de Pretutindeni cu scopul de a cere revizuire tratatului de pace semnat in 1920. Autoritatile de la Paris au autorizat timp de doua ore manifestarea, de la 10.00 la 12.00, ora locala, insa discursurile au fost scurtate pentru ca manifestantii au ajuns cu 45 de minute intarziere la fata locului. Pentru a starni simpatia francezilor si in scopul de a crea solidaritate cu aceasta idee, manifestantii au a fost afisat o harta a Frantei, fara doua treimi din teritoriul ei, alaturi de o harta a Ungariei Mari, manifestantii sustinand ca pentru Europa nu exista adevar pana nu se repara nedreptatea facuta maghiarilor. Printre scandarile revizioniste s-a putut auzi si sloganul “Veszen Trianon/Sa piara Trianon”. Tonul oficial al acestei manifestatii a fost dat de europarlamentarii partidului de extrema dreapta Jobbik. Morvai Krisztina si Gaudi Nagy Tamás, care au participat si ei la manifestarea care s-a incheiat cu rugaciuni si un moment de reculegere.

Doliu intern

Aceste manifestatii impotriva Tratului de la Trianon nu s-a desfasurat numai inafara granitelor Ungariei. Parlamentul maghiar a organizat vineri, incepand cu ora 17.30 (ora Romaniei), o sedinta festiva in cadrul careia s-a citit legea – votata luni, 31 mai 2010, de Parlamentul Ungariei – care a infiintat Ziua Comemorarii Trianon. Sedinta a inclus discursurile presedintelui ungar Sólyom László, al presedintelui Parlamentului Ungariei, Schmitt Pál si al episcopului Német László. Fidesz, partidul aflat la guvernare al premierul Viktor Orban, a “comemorat” semnarea Tratatului de la Trianon la finalul sedintei parlamentare, in Basilica Sfantul Stefan, iar Jobbik a organizat o manifestare in Piata Libertatii. Partidul Socialist al Ungariei (MSZP) a anuntat ca va comemora Trianonul in asa fel incat sa nu supere tarile vecine, beneficiare ale tratatului, iar parlamentarii formatiunii nu participa la sedinta festiva a legislativului ungar.

Discuri ravansarde in Transilvania

Tonul acestor manifestatii revizioniste s-a dorit a fi, anul acesta, un semnal pentru viitoare politica externa a Ungariei, tara care, odata cu aderarea la UE, a renuntat la orice pretentii teritoriale fata de vecinii sai si recunoasterea tuturor tratatelor internationale. Astfel, circa 200 de persoane s-au adunat, vineri dupa-amiaza, in Parcul Central din municipiul Sfantu-Gheorghe, judetul Covasna, pentru a comemora Tratatul de la Trianon, informeaza presa locala. Participantii au venit majoritatea cu panglici negre de doliu in piept, au arborat steagul Ungariei si steagurile secuiesti, in timp ce invitatii au sustinut discursuri despre insemnatatea istorica a acestui moment si despre dorinta de autonomie a secuilor. Adunarea a fost organizata de Partidul Civic Maghiar (PCM) si la ea au participat totodata reprezentanti ai UDMR, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania si Asociatia Tinerilor Maghiari din Transilvania – asociatie care militeaza pentru anularea Trianonului. “In primul rand vrem sa ne gandim la viitor, pornind de la prezent, nu vrem neaparat sa rascolim trecutul, normal ca doleantele noastre sunt peste nivelul de acum. Este un moment care trebuie comemorat, pentru maghiari a fost o pierdere imensa si una dintre cele mai apropiate, de care unii dintre noi isi amintesc”, a declarat presedintele PCM din Sfantu-Gheorghe, Balint Jozsef. Comemorarea a fost deschisa in bataia timp de zece minute a clopotelor de la bisericile istorice maghiare, a continuat cu un recital de poezie si discursuri, fiind incheiata cu o rugaciune pentru pastrarea identitatii a maghiarilor si intonarea imnurilor Ungariei si secuiesc. Totodata, fililala Cluj a Miscarii Tinerilor din cele 64 de comitate a comemorat vineri, a organizat o manifestatie similara in Cluj. „Pentru poporul maghiar ziua de 4 iunie este un moment trist, o zi in care ne aducem aminte de acea nedreptate istorica care a fost momentul Trianon. Maghiarii comemoreaza aceasta zi nu doar in tinuturile pierdute de Ungaria la Trianon, ci peste tot in lume”, a declarat vineri preotul Szolosy Janos, cel care a oficieaza in fiecare an slujba de la monumentul din cimitirul Crisan, de pe 4 iunie.

Cehia protesteaza

Presedintele Cehiei Vaclav Klaus si premierul Jan Fischer au criticat vineri legea ungara a unitatii nationale, spunand ca aceasta desconsidera Tratatul de pace de la Trianon, care a marcat destramarea imperiului austro-ungar, potrivit agentiri cehe de stiri CTK. Actiunile autoritatilor de la Budapesta risca sa creeze un climat propice dezvoltarii atitudinilor extremiste si sa contribuie la reaparitia vechilor rivalitati in Europa, se arata intr-o declaratie transmisa de administratia prezidentiala de la Praga. Este inacceptabil cum aceasta lege minimalizeaza Tratatul de pace de la Trianon, care reprezinta unul din elementele fundamentale ale stabilimentului european, din care Cehia face parte, spune presedintele Klaus in comunicatul de presa.

Slovacii, impotriva revizionismului maghiar

Executivul de la Bratislava imediat dupa adoptarea legii dublei cetatenii de catre Parlamentul de la Budapesta, un proiect de lege prin care slovacii de origine maghiara care cer cetatenie ungara o pierd automat pe cea slovaca. Masura intervine dupa ce Parlamentul ungar a aprobat legea privind obtinerea cetateniei ungare de catre maghiarii care locuiesc in afara hotarelor. Legea votata de Legislativul de la Budapesta prevede ca o persoana poate obtine cetatenia ungara daca are un stramos care a fost cetatean ungar sau daca demonstreaza provenienta ungara si certifica faptul ca are cunostinte ale limbii maghiare. Noul act normativ nu da drept de vot si nici dreptul de a beneficia de sistemul social si de pensii din Ungaria. In speta, doritorii nu se vor purta decat numele de cetatean maghiar, nebeneficiind de avantajele oferite de statul maghiar. Premierul slovac Robert Fico saptamana trecuta premierului ungar desemnat, Viktor Orban, sa opreasca procesul legislativ, “in conditiile in care dubla cetatenie contravine organizatiilor internationale”. El a avertizat din nou ca, daca Parlamentul ungar adopta legea, Slovacia va da un raspuns dur. “Revizionismul si nationalismul ungar au devenit politicile oficiale la Budapesta”,  adaugat el. Parlamentul slovac a adoptat o rezolutie in care a calificat eventuala decizie a legislativului ungar unilaterala si inacceptabila.

Ecouri la Bucuresti

Presedintele Comisiei de externe a Senatului, Titus Corlatean, a declarat vineri ca legea dublei cetatenii, adoptata de Parlamentul de la Budapesta, este “discriminatorie” pe baze etnice, iar majoritatea de dreapta din Ungaria “pune in discutie” sistemul de pace de la Trianon prin legea privind Ziua Unitatii Nationale. Corlatean a facut aceste afirmatii intr-o conferinta de presa, tinand sa adreseze la inceput “felicitari tuturor romanilor cu ocazia aniversarii a 90 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon”, care a fost semnat pe 4 iunie 1920, “un act care a consfiintit disparitia unei structuri anacronice, imperiul Austro-Ungar”. “Din pacate, in ultima perioada mai vechi teorii au fost resurscitate de catre noul guvern de dreapta recent ales, Fidesz, teorii pe care le speram abandonate, si care confera Trianonului o alta simbolistica. Astazi guvernantii de la Budapesta comemoreaza “tragedia natiunii maghiare” si sarbatoresc intrarea in vigoare a unei noi legi, asa-numita lege a unitatii natiunii maghiare”, a spus Corlatean, criticand aceasta lege deoarece “pune sub semnul intrebarii” sistemele de pace de la Trianon si Versailles, de la finalul primei conflagratii mondiale.

2 raspunsuri

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] Ungaria agita spiritele nationalismului revansard si neaga efectele Tratatului de la Trianon […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *