Ungaria afla marti ce i-a pregatit UE: Blocarea fondurilor de coeziune

, ,
 

Miniştrii de Finanţe din UE ar putea să blocheze marţi fonduri de coeziune de 495 milioane de euro destinate Ungariei.
Măsura este motivată prin faptul că Budapesta că nu a reuşit să ţină deficitul bugetar sub control, decizia urmând să fie o premieră în spaţiul comunitar, au declarat surse diplomatice citate de presa internaţională. Marea majoritate a celor 27 de miniştri sunt pregătiţi să susţină propunerea Comisiei Europene, de suspendare a fondurilor din ianuarie anul viitor, au spus sursele.
“Există un consens pentru suspendarea fondurilor de coeziune destinate Ungariei”, a declarat un diplomat. Potrivit CE, Ungaria nu a reuşit să reducă deficitul bugetar la 3% din PIB, de la aderarea la UE, în 2004, transmite Mediafax. Ungaria a adus anul trecut deficitul bugetar sub 3% din PIB, dar acest fapt s-a datorat în mare parte naţionalizării fondurilor private de pensii. Comisia consideră că măsura nu este o corecţie structurală a deficitului.
Autorităţile de la Budapesta au timp până în septembrie pentru a demonstra CE că pot realiza o ajustare sustenabilă a deficitului, care să coboare sub 3% din PIB anul viitor, după renunţarea la măsurile excepţionale, precum taxele speciale impuse în anumite sectoare. Comisia anticipează că Ungaria va avea anul viitor un deficit bugetar de 3,25%, dacă nu va lua noi măsuri.
Premierul ungar Victor Orban, care vrea să obţină un împrumut preventiv de la FMI pentru reducerea costurilor împrumuturior, a declarat anterior că se aşteaptă la o astfel de decizie din partea miniştrilor UE, care va fi “de natură tehnică”, dar a adăugat că Ungaria nu va pierde niciun ban din fondurile UE, în 2013. Diplomaţii au spus că decizia are rolul că arate că CE dispune de mijloacele de a penaliza statele cu politici bugetare indisciplinate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *