Un sfert de milion de basarabeni au devenit romani cu alte in regula

de | apr. 24, 2012 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Nu mai putin de 226.507 de persoane din Republica Moldova au redobandit cetatenia romana din 1991 pana in 15 august 2011, intre timp acestora mai putandu-se adauga alte cateva zeci de mii de noi cetateni, potrivit unui studiu publicat recent. „226.507 de persoane au redobandit cetatenia romana incepand cu 1991 pana la 15 august 2011. […]

Nu mai putin de 226.507 de persoane din Republica Moldova au redobandit cetatenia romana din 1991 pana in 15 august 2011, intre timp acestora mai putandu-se adauga alte cateva zeci de mii de noi cetateni, potrivit unui studiu publicat recent. „226.507 de persoane au redobandit cetatenia romana incepand cu 1991 pana la 15 august 2011. Intre timp, avand in vedere ritmurile crescande de procesare a dosarelor din ultimii doi ani, probabil mai putem adauga inca cateva zeci de mii de noi cetateni”, a aratat Sergiu Panainte, unul dintre autorii studiului. El a aratat ca scopul principal al elaborarii studiului a fost de a demitiza prejudecatile formulate la adresa Romaniei, conform carora statul roman „ar construi” peste noapte cetateni romani si ar introduce „pe usa din dos” milioane de noi persoane pe piata muncii a UE. Studiul evidentiaza si „hatisul institutional” prin care trebuie sa treaca si in prezent solicitantii de cetatenie, precum si lipsa de transparenta a institutiilor responsabile de procesarea dosarelor – Autoritatea Nationala pentru Cetatenie (ANC), Sectia de Stare Civila a Primariei Sectorului 1 si Evidenta Populatiei. Autorii studiului au constatat, pe baza unor interviuri cu solicitantii de R.Moldova, si ca principalele motive vizate de acestia sunt de natura economica. „S-ar putea ajunge pana la o cifra de 60-80 de mii de noi cetateni anual, cu conditia ca numarul de solicitanti sa fie cat de cat constant, insumand in medie 80-100 de mii de dosare pe an. Se poate vedea astfel foarte clar ca nu exista milioane de cetateni noi, asa cum ar aprecia unele institutii media europene. in comparatie cu unele state europene precum Franta sau Marea Britanie, care acorda peste o suta de mii de cetatenii anual, Romania s-ar situa undeva la mijlocul clasamentului”, a spus Panainte.

Iurie Renita: „Proces firesc si legal”

De asemenea, ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Iurie Renita, a subliniat ca procesul de redobandire a cetateniei romane de catre persoanele din tara sa este unul „absolut firesc si legal”. „Indiferent de motivele care au stat la baza cererii de redobandire a cetateniei, este un drept al nostru”, a spus Renita la conferinta de lansare a studiului. La randul sau, secretarul de stat Eugen Tomac de la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, a afirmat ca, dincolo de aprecierile din presa europeana, nu a auzit de vreun sef de stat sau de guvern ori vreun ministru de externe din tarile UE care sa isi exprime aceasta ingrijorare fata de politica de cetatenie a Romaniei. „Obiectivul nostru este sa ii repunem in drepturi pe toti cei care se simt atasati de statul roman”, a spus Tomac. Pe de alta parte, studiul arata ca, dupa modificarile operate in 2009, capacitatea administrativa a ANC acopera cu greu numarul mare de solicitanti. in Bucuresti exista o singura zi de lucru cu publicul, in care solicitantii de cetateni pot depune dosarele, iar la sediul din strada Smardan se creeaza cozi imense, de 300-500 de persoane. Procesarea dosarelor dureaza in medie 10-14 luni, in locul celor 5 prevazute de lege. Autorii studiului au elaborat si o serie de recomandari care vizeaza eficientizarea procedurii de depunere si solutionare a dosarului de redobandire: eliminarea unor acte redundante (caziere avize, declaratia la notar ca solicitantul nu este infractor), sporirea capacitatii administrative si transparentei ANC si a Sectiei de Stare Civila a Primariei Sectorului 1, introducerea unui sistem de programare online sau telefonic, o comunicare mai rapida a ANC cu celelalte institutii implicate in verificarea dosarelor – SRI, SIE si MAI. Totodata, studiul considera necesara si elaborarea unei strategii nationale care sa cuprinda politica de cetatenie, dar si aspecte legate de migratie.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *