Un razboi cu Iranul ar costa Israelul zeci de miliarde de dolari

, ,
 

Economia israeliană ar suferi pagube de până la 167 miliarde shekeli (42 miliarde de dolari) în cazul în care Israelul ar ataca Iranul din cauza programului nuclear al Teheranului, a estimat marţi firma de cercetare BDI-Coface.
Pagubele economice directe ar urma să se ridice la 47 miliarde de shekeli, echivalentul a 5,4% din Produsul Intern Brut al Israelului în 2011, susţine BDI-Coface. Pagubele indirecte ar urma să se ridice la 24 miliarde shekeli pe an în următorii trei-cinci ani ca urmarea colapsului activităţilor. BDI-Coface subliniază că cele 32 de zile de război cu Libanul în 2006 au provocat reducerea cu 0,5% a ritmului de creştere economică al Israelului. În plus, distrugerile provocate proprietăţilor civile şi infrastructurii au costat economia alte 1,3 procente din PIB.
“În situaţia unui război de o amploare, durată şi pagube similare este posibil să ne aşteptăm la pagube de 167 miliarde de shekeli”, a aunţat BDI-Coface. Războiul cu Libanul a afectat în principal în zona de nord a Israelului, care asigură doar 20% din producţia ţării. “Este rezonabil să presupunem că în cazul unui război va fi implicat şi centrul ţării, care este responsabil pentru 70% din activitatea economică a Israelului”, a avertizat BDI, adăugând că, în 2011, Produsul Intern Brut al Israelului s-a ridicat la 870 miliarde shekeli.
Luna aceasta guvernatorul Băncii centrale a Israelului, Stanley Fischer, a avertizat şi el că un eventual război cu Iranul va declanşa o criză economică. În schimb, retorica unor politicieni israelieni privind un posibil atac al Israelului asupra facilităţilor nucleare ale Iranului înaintea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie s-a amplificat în ultima lună. Potrivit unui sondaj efectuat recent în statul evreu, mai mult de 60% dintre israelieni se opun unui atac împotriva Iranului fără sprijinul SUA, şi doar 27 la sută susţin o astfel de mişcare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *