Un presedinte pentru R. Moldova. PCRM are candidat, AIE se mai gandeste

, ,
 

presedintia RMPCRM a anunţat că are o candidatură pentru funcţia de preşedinte al R. Moldova. Miercuri, Comitetul Central al PCRM a decis să-l înainteze pentru funcţia de preşedinte al ţării pe fostul guvernator la Băncii Naţionale, Leonid Talmaci. In schimb, AIE a anunţat că va lua joi o decizie cu privire la participarea la scrutinul prezidenţial din 15 ianuarie. Potrivit deciziei Comitetului Central al PCRM, candidatura lui Leonid Talmaci va fi propusă miercuri spre examinare partidelor parlamentare de către grupul de negociatori ai comuniştilor. PCRM solicită partidelor din Legislativ să susţină candidatura lui Leonid Talmaci, care nu face parte din nici o formaţiune politică, ca una de compromis pentru a depăşi criza politică şi pentru a evita o catastrofă naţională.
Componentele AIE vor lua joi o decizie cu privire la participarea la scrutinul prezidenţial din 15 ianuarie. Anunţul a fost făcut de cei trei lideri ai fracţiunilor din AIE la finele rundei de negocieri cu PCRM, care avut loc miercuri. Liderii fracţiunilor din AIE au spus că pe parcursul zilei de miercuri vor aduce la cunoştinţa colegilor de partid propunerea comuniştilor de a-l susţine la funcţia de preşedinte al ţării pe fostul Guvernator al Băncii Naţionale, Leonid Talmaci, şi vor examina şi candidatura lui Oazu Nantoi, care şi-a anunţat intenţia de a candida pentru funcţia de şef al statului.
Propunerea comuniştilor, dar şi alte eventuale candidaturi, inclusiv posibilitatea de a înainta o candidatură din partea AIE, va fi discutată joi, la Consiliul Alianţei. “Comuniştii au spus anterior că doresc reformatarea puterii, astăzi au inversat lucrurile şi au propus candidatura lui Talmaci, iar despre reformatare să se discute după alegerea preşedintelui. Candidatul propus este un profesionist, dar problema nu sunt candidaţii, ci obţinerea voturilor pentru ca preşedintele să fie ales”, a spus Dumitru Diacov, liderul fracţiunii PD.
Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii PLDM, a menţionat că toate candidaturile trebuie discutate, iar subiectul va fi examinat atent pentru ca “nu cumva depăşirea unui proces de tensiune să ducă Moldova într-un altul şi mai aprig”. La rândul său, liderul fracţiunii PL, Ion Hadârcă, a spus că îl îngrijorează atitudinea comuniştilor care la prima rundă de negocieri au discutat despre criteriile şi soluţiile pentru depăşirea crizei, iar acum au schimbat brusc macazul. “Pe mine mă pune în gardă această situaţie, pentru că, oricare ar fi candidatul, până la urmă va trebui să discutăm cu el programul de guvernare şi trebuie să vedem dacă nu cumva va vrea să modifice vectorul de dezvoltare a R.Moldova”, a afirmat Hadârcă.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *