Un nou pas pentru consolidarea apărării antiaeriene a României

de | iun. 7, 2024 | Știri | 0 comentarii

Exercițiul Ramstein Legacy 24 (RALY24), axat pe apărarea aeriană și antirachetă integrată (Integrated Air and Missile Defense – IAMD), a fost inaugurat marți, 4 iunie, la Școala de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia. Un obiectiv crucial al exercițiului pentru România este operaționalizarea celui de-al doilea sistem Patriot, care va fi certificat ,, […]

Exercițiul Ramstein Legacy 24 (RALY24), axat pe apărarea aeriană și antirachetă integrată (Integrated Air and Missile Defense – IAMD), a fost inaugurat marți, 4 iunie, la Școala de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia. Un obiectiv crucial al exercițiului pentru România este operaționalizarea celui de-al doilea sistem Patriot, care va fi certificat ,, mission capable” după tragerile reale efectuate în poligonul de la Capu Midia.

Patriot este un sistem de rachete ghidate sol-aer implementat pentru prima dată în anii 1980. Acest sistem poate viza avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază de acțiune mai scurtă. Fiecare baterie Patriot include un sistem de lansare montat pe camion, cu șase-opt lansatoare care pot găzdui câte patru rachete cu rază lungă interceptoare, un radar terestru, o stație de control și un generator. Costul unei singure baterii Patriot produse depășește 1 miliard de dolari, cu 400 de milioane de dolari pentru sistem și 690 de milioane de dolari pentru rachetele dintr-o baterie, conform raportului think-tank-ului Center for Strategic and International Studies (CSIS).

De-a lungul anilor, sistemul Patriot și rachetele sale au fost modificate semnificativ. În prezent, o rachetă interceptoare pentru sistemul Patriot costă aproximativ patru milioane de dolari pe unitate, iar lansatoarele costă aproximativ zece milioane de dolari fiecare, conform raportului CSIS. O baterie Patriot necesită până la 90 de soldați pentru operare și întreținere.

În România, exercițiul Ramstein Legacy 24 se desfășoară între 3 și 14 iunie și implică 1.300 de militari din România și alte nouă state aliate (Cehia, Franța, Germania, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Turcia și Ungaria). Aceștia vor opera sisteme de rachete Patriot și Hawk, precum și aeronave F-16, IAR-330, IAR-99 și YAK-52 românești, alături de alte echipamente de apărare aeriană bazate la sol, sisteme de comandă-control și aeronave militare ale națiunilor participante.

RALY24 are scopul de a îmbunătăți interoperabilitatea între detașamentele IAMD și de a exersa tactici, tehnici și proceduri aliate în cadrul unei operații defensive. În perioada 3-9 iunie are loc dislocarea structurilor în facilitățile de instruire din România, între 10 și 14 iunie sunt planificate antrenamentele tactice cu și fără trageri de luptă, iar între 14 și 16 iunie este programată redislocarea detașamentelor la locațiile lor de bază.

Ramstein Legacy 24, condus de Comandamentul Aerian Aliat (AIRCOM), se desfășoară în România și Bulgaria și are ca scop antrenarea unei structuri multinaționale IAMD într-o operațiune de apărare a teritoriului și populației, prin testarea sistemului de comandă-control, avertizarea timpurie aeropurtată și angajarea prin manevră și foc (trageri reale sol-aer).

În România, exercițiul este integrat în platforma națională de instruire multi-domeniu de nivel operativ-tactic DACIA 24, care se desfășoară între 13 mai și 17 iunie. DACIA 24 urmărește pregătirea efectivelor pentru executarea de operații întrunite în sprijinul apărării colective.

Discuția despre operaționalizarea celui de al doilea sistem Patriot vine în contextul în care se fac analize serioase la nivel guvernamental pentru a se vederea dacă donarea către Ucraina a unui asemenea sistem este oportună în acest moment. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, a menționat într-un interviu recent posibilitatea ca România să trimită Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot. Declarația ambasadorului ucrainean a apărut în contextul în care România și-a exprimat public intenția de a găsi soluții pentru transferul unui sistem Patriot către Ucraina.

La începutul lunii mai, în cadrul unei vizite oficiale la Washington D.C., unde s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden, președintele Klaus Iohannis a afirmat că România intenționează să livreze un sistem Patriot Ucrainei, dar nu pe cel care este deja operațional. Condiția este ca apărarea antiaeriană a României să nu fie compromisă și să fie găsite soluții pentru înlocuirea sistemului. Guvernul României și Ministerul Apărării și-au exprimat o anumită reținere. Oficialul ucrainean a subliniat că Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot pentru a-și întări apărarea împotriva atacurilor intense ale Rusiei asupra civililor.

Discursul său a început cu evidențierea gravității atacurilor rusești asupra civililor din Ucraina, subliniind necesitatea consolidării capacităților de apărare antiaeriană cu ajutorul partenerilor. El a evidențiat că succesul Ucrainei în apărarea sa este, de asemenea, în interesul României, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al securității. Succesul Ucrainei întărește securitatea României, având în vedere proximitatea acesteia față de linia frontului, la doar câteva sute de kilometri distanță.

Eliberarea Insulei Șerpilor de către forțele ucrainene acum doi ani, ocupată anterior de ruși, a contribuit semnificativ la siguranța navigației pe Dunăre. Retragerea rușilor din estul Mării Negre, forțată de forțele ucrainene, a îmbunătățit siguranța navigației pentru statele riverane.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *