Un “Nabucco la butelii”


 

Ministrul roman al Economiei, Adriean Videanu, ministrul azer al Industriei şi Energiei, Natig Aliyev, şi ministrul georgian al Energiei, Alexander Khetaguri, oficializeaza AGRI

Ministrul roman al Economiei, Adriean Videanu, ministrul azer al Industriei şi Energiei, Natig Aliyev, şi ministrul georgian al Energiei, Alexander Khetaguri, oficializeaza AGRI

In competitia Nabucco – South Stream si-a facut aparitia un nou protagonist: AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnection). Concurenta se duce, in continuare, tot pe hartie, prin estimari si calcule, conferinte si declaratii, ca tot ce se face deocamdata in arealul de tranzit energetic Asia Centrala-Caucaz-Europa (cu exceptia, notabila, a conductelor submarine ruso- turce din Marea Neagra).

Alternativa AGRI a demarat prin intelegeri bilaterale intre statele partenere, urmate de semnarea, in aprilie , la Bucuresti, a unui Memorandum de transport al gazelor intre cele trei tari, iar in mai se va conveni si asupra statului companiei ce se va ocupa de proiect si al carei sediu va fi la Bucuresti. Proiectul nu va fi nici substitut, nici alternativa pentru Nabucco, intrucat prin capacitatea sa, avuta in vedere, de 12 miliarde mc de gaze nu poate modifica sensibil actuala configuratie a Coridorului energetic sudic evocat de europenii ce vor sa reduca dependenta lor in materie fata de Rusia. Dar AGRI are o conotatie simbolica si poate fi realizat mai rapid , desi este mai costisitor. Nu va fi o conducta continua, caci presupune si o transbordare, prin imbuteliere, pe Marea Neagra, ceea ce inseamna si puncte de lichefiere (in Georgia) si de delichefiere (in Romania) a gazului. De unde si un titlu, prin ziare, de “Nabucco la butelii”.

Azerbaidjanul este dispus sa asigure gazul necesar proiectului caci, cu sale estimate la 2200 miliarde mc, poate face fata tuturor proiectelor in care este implicat, cum afirma ministrul Industrei si Energiei de la Baku, dar isi rezerva dreptul de a opta pentru e cele mai oportune, cum a tinut, tot el, sa precizeze. (De altfel, in 2009, Azerbaidjanul a mai convenit o optiune de transport, de gaz natural comprimat, cu Georgia si Bulgaria). Triada de proiecte Nabucco, AGRI si cel ce include Bulgaria ar putea scoate din joc varianta conductei submarine romano-georgiene numita White Stream. Oricum, Romania vrea sa propuna UE sa faca din AGRI proiect european prioritar.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *