Un jurnalist german extremist, cunoscut al lui Igor Dodon și Iurie Roșca, acuzat de premeditarea și organizarea unui atentat în Transcarpatia, Ucraina

, , , , ,
 

Ideologul Kremlinului, Aleksandr Dughin si jurnalistul german Manuel Ochsenreiter (dreapta)

Jurnalistul german, Manuel Ochsenreiter, a fost acuzat luni că ar fi stat în spatele atacului asupra unui centru cultural maghiar din Transcarpatia, Ucraina.  Acuzația vine din partea unui bărbat polonez acuzat la rândul său de implicare în bombardarea unui centru cultural maghiar din vestul Ucrainei în 2018.

Michal Prokopowicz, în vârstă de 28 de ani, care e și principalul suspect în acest caz, spune că planul lor era să însceneze un atac al naționaliștilor ucrainieni și că instrucțiunile și fondurile au venit prin intermediul jurnalistul german amintit.

Prokopowicz a declarat că a primit instrucțiuni în legătură cu acest atac din partea jurnalist german Manuel Ochsenreiter care a lucrat în calitate de consultant pentru deputatul Markus Frohnmaier, membru al Parlamentului german, Bundestag, din partea partidului de extremă Alternativa pentru Germania (AfD).

Acesta este redactorul-șef al revistei cu caracter extremist al revistei „Zuerst!” (În prima linie! – n.r.) și a fost invitat ca moderator al forumul economic moldo-rus, desfășurat în septembrie 2018 la Chișinău, eveniment care l-a avut ca amfitrion pe președintele R. Moldova Igor Dodon. Forumul a adunat foarte mulți oameni de afaceri, ziariști și analiști cu vederi „moldoveniste” și prorusești.

Manuel Ochsenreiter a moderat prima secțiune a forumului, intitulată „Moldova între Est și Vest”, acolo unde au vorbit Andrei Nazarov, copreședinte al Organizației Obștești „Delovaia Rossiia”, copreședinte al Consiliului economic moldorus, deputatul PSRM Vladimir Golovatiuc sau fostul premier Vasile Tarlev, în prezent președinte al Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova.

Prokopowicz a precizat în fața unui tribunal din Cracovia, Polonia, că jurnalistul german Manuel Ochsenreiter a dat instrucțiuni pentru atacul din 4 februarie 2018 asupra sediului Asociației Culturale Maghiare din Ujhorod, capitala regiunii Zakarpatia din vestul Ucrainei. În replică, un reprezentant al jurnalistul german a respins acuzațiile ca fiind false.

În atac nimeni nu a fost rănit, dar incidentul – și un alt atac de foc asupra clădirii săptămâni mai târziu – a tensionat și mai mult relațiile dintre Kiev și Budapesta în privința Legii Educației adoptat de Rada de la Kiev. Ungaria a protestat vehement și a acuzat că noua lege restricționează dreptul maghiarilor din Ucraina de a fi educați în limba lor maternă.

Legături cu extremiștii polonezi

Ochsenreiter, în vârstă de 42 de ani, are legături cu activiștii polonezi de dreapta, printre care Mateusz Piskorski, fondatorul Partidului Schimbării (Zmiana), de factură prorusească, care a fost arestat în 2016 sub acuzația de spionaj pentru Rusia și China.

Din stânga la dreapta: Bartosz Bekier, Mateusz Piskorski, Manuel Ochsenreiter și Michał Prokopowicz la “Casa Prieteniei Polonia-Rusia” din Varșovia, iunie 2015, în timpul discuției “Polonia și Germania în epoca hegemoniei SUA: împreună sau împotriva unul împotriva celuilalt? ” Foto: Twitter – Anton Shekhovtsov

Acesta l-a apărat public pe Piskorski, denunțând presiunile autorităților de la Varșovia.

„Este un atacul asupra muncii lui Mateusz Piskorski, care a fost întotdeauna pentru eliberarea Poloniei și Europei, unul dintre puținii intelectuali din Europa care au văzut contextul mai mare … El a luat în calcul întotdeauna întreaga Europă în teoriile sale și astfel putem să-l numim atât un patriot polonez, cât și un patriot european”, a declarat Ochsenreiter, citat de geopolitica.ru.

Manuel Ochsenreiter comentează frecvent în presa rusă controlată de stat în ultimii cinci ani, exprimându-și sprijinul pentru separatiștii sprijiniți de Rusia în estul Ucrainei. El a denunțat ceea ce el numește „prejudecăți anti-Moscova din partea mass-media occidentală”.

Legături cu propaganda moscovită de la Chișinău

Legăturile lui Manuel Ochsenreiter sunt extinse și la Chișinău, acolo unde acesta este un cunoscut al instituțiilor media de progandă ale Moscovei în R. Moldova, respectiv Sputnik condus de fostul lider al PPCD Iurie Roșca, la rândul său un colaborator al ideologului Kremlinului, Aleksandr Dughin.

Manuel Ochsenreiter (stânga), împreună cu separatiștii proruși în Donbas

Revista „Flux”, rămasă în continuare sub controlul lui Roșca, a publicat, în decembrie 2017, un discurs al Manuel Ochsenreiter din cadrul conferinței „Capitalismul Financiar și Alternativele la acesta pentru secolul XXI”. Evenimentul a avut loc la Chișinău, iar Manuel Ochsenreiter a venit în calitate șef al Centrului pentru Studii Eurasiatice din Germania.

Discursul acestuia a fost presărat cu atacuri la adresa Occidentului, cu accente homofobe, instigatoare la ură și chiar rasiste.

Sunt multe alte exemple de etichete false. Noi numim actul de legalizare a unui cuplu homosexual „căsătorie”, pe cineva care se ocupă de așa-numitele „gender studies” la universitate îl numim „om de știință”, iar pe teroriștii însetați de sânge și pe violatorii imigranți îi numim „îmbogățire a societăților noastre îmbătrânite și plătitorii pensiilor noastre de mâine”, a declarat acesta în conferința de la Chișinău.

În iunie 2018, Manuel Ochsenreiter s-a arătat solidar cu Iurie Roșca pe numele căruia procurorii au pornit un dosar de corupție. La fel ca în cazul polonezului Piskorski, acesta s-a filmat și a urcat video-ul pe YouTube.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *