Un europarlamentar britanic are scenarii sumbre pentru Chisinau

, , ,
 

european_unionEuropenii au obosit de procesul largirii Uniunii Europene si, din aceasta cauza, tari precum Republica Moldova, Ucraina si Belarus nu au nici o perspectiva de aderare la Uniunea Europeana si vor ramane la statutul de vecini, scrie presa de la Chisnau, citand declaratia europarlamentarului britanic Charles Tannock. Potrivit deputatului european, in cazul Moldovei, o bariera in plus in calea aderarii este „durerea de cap, in legatura cu problema transnistreana. Ultimul lucru pe care l-ar face Bruxelles este sa accepte in componenta sa un stat, care nu poate sa-si controleze de sine statator teritoriul”, considera Tannock, care a tinut sa precizeze ca Uniunea Europeana nu va mai tolera in granitele sale cazuri similare Ciprului. De asemenea, Charles Tannock este de parere ca nici un stat din Est, vecin al Uniunii Europene nu va adera in viitorul apropiat si ca acestea ar trebui sa se concentreze asupra acordurilor de liber schimb si liberalizarea regumului de vize.

R. Moldova, sustinuta de oficialii europeni

In ciuda scenariilor pesimiste ale europarlamentarului britanic, R. Moldova, considerata tara de succes in cadrul Parteneriatului Estic, a fost unica dintre statele din regiune invitata sa-si prezinte pozitia la Conferinta de nivel inalt privind cooperarea Uniunii Europene cu statele din vecinatatea estica. Evenimentul a fost organizat Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei si Institutul danez pentru studii internationale, iar delegatia Republicii Moldova a fost reprezentata de ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Iurie Leanca și viceministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Natalia Gherman. Discutiile participantilor s-au axat pe evaluarea modalitatilor prin care UE si statele membre pot intensifica cooperarea cu vecinii sai estici, in special cu tarile care isi doresc un viitor european. Ministrul Leanca a expus viziunea R.Moldova asupra dezvoltarii Parteneriatului Estic, precum si s-a referit la realizarile Moldovei in cei doi ani de la lansarea initiativei. Sefa diplomatiei daneze, Lene Espersen, a reconfirmat interesul Danemarcei de a consolida cooperarea cu Moldova si de a o sustine in promovarea reformelor si apropierea de UE. In acest sens, Moldova a fost inclusa in programul de asistenta pentru dezvoltare, Programul Danez de Vecinatate, scopul caruia este promovarea societatilor democratice deschise, dezvoltarea politica si economica stabila, bazate pe suprematia legii si respectarea drepturilor omului. Lene Espersen a mentionat ca R. Moldova va beneficia de asistenta prioritara in domeniile de referinta care, practic, corespund prioritatilor Programului Guvernului Republicii Moldova.

Chisinaul, apreciat pentru progresele de integrare

„In Europa se constientizeaza faptul ca R. Moldova este lider in grupul de tari din Parteneriatul estic”, a declarat, la mijlocul lunii februarie, presedintele Comisiei politica externa a Sejmului polonez, Andrzey Halicki. Deputatul polonez a constatat „cu deplina satisfactie ca in Europa exista toata sustinerea pentru Parteneriatul estic, iar autoritatile de la Bruxelles sunt constiente ca diferite tari din aceasta platforma au situatii diferite”. Andrzey Halicki a sustinut la Chisinau o conferinta de presa impreuna cu omologul sau moldovean, Igor Corman. „Aceasta constientizare provoaca si un climat favorabil pentru investitii, pentru colaborarea economica, ceea ce are ulterior impact asupra societatii”, a adaugat presedintele Comisiei pentru politica externa din Legislativul de la Varsovia. La randul sau, Igor Corman, presedintele Comisiei politica externa si integrare europeana a Parlamentului moldav, a informat ca cele doua Legislative vor semna un protocol de colaborare la finele lunii martie, cind in Republica Moldova este asteptat premierul polonez Donald Tusk. In aceasta saptamina, Moldova a fost vizitata de delegatii de parlamentari din Romania si Polonia. Presedintele Parlamentului Marian Lupu, Presedinte interimar al Republicii Moldova, a avut, la randul sau, o intrevedere cu delegatia Comisiei Politica Externa a Sejmului Republicii Polone, condusa de Andrzej Halicki, Presedintele Comisiei. Marian Lupu a reafirmat interesul constant al Republicii Moldova pentru extinderea si diversificarea relatiilor bilaterale, precum si valorificarea potentialului de cooperare interparlamentara in contextul consolidarii relatiilor de buna intelegere si parteneriat existente intre Republica Moldova si Polonia. Suntem interesati in consolidarea relatiilor economice cu Polonia, inclusiv a relatiilor comerciale si atragerea investitiilor in Republica Moldova, reiesind din regimurile comerciale preferentiale de care beneficiaza Republica Moldova, fiind la frontiera cu UE si beneficiind de acorduri bilaterale de comert liber cu statele CSI, a subliniat Lupu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.